علیرغم توزیع گسترده آیفون ۶ و ۶ پلاس، در بازه زمانی مشابه، iOS 8 تنها توانسته قلب ۴۷ درصد ابزارهای موبایلی اپل را فتح کند. از آن وحشتناکتر این است که رشد iOS 8 طی دو هفته گذشته تنها ۱ درصد بوده! این میزان بدان معنی است که احتمالا طی این مدت حتی یک نفر از دارندگان آیفونهای ۵ و ۵S و ۵C ابزار خود را آپدیت نکرده است و تنها دارندگان آیفوهای ۶ این کار را انجام داده اند.
عجیبتر آنکه طی دو هفته گذشته، درصد ابزارهای مجهز به آیاواس ۶ و پایینتر، از ۵ به ۶ درصد رسیده است! یعنی اینکه در حالی تعدادی از کاربران به دلیل مشکلات iOS 8 تصمیم گرفتند به iOS 7 داونگرید نمایند، گروهی نیز به دلیل مشکلات سیستمعاملهای جدید، به همان نسخه قدیمی سیستمعامل دستگاه خود برگشته یا به آن وفادار مانده اند.
در این میان میتوان برخی مشکلات را در این امر دخیل دانست: برای مثال آیاواس ۸ نزدیک به ۶ گیگابایت فضای خالی برای نصب نیاز دارد، که این میزان برای بسیاری از مردم (حتی دارندگان مدلهای ۳۲ گیگابایتی) فضای زیادی است که نمیتوانند از پس آن برآیند. یا اینکه باید قید گالری عکس و مجموعههای موسیقی روی ابزارشان را زده و آنها را به کامپیوتر منتقل کنند. از سوی دیگر، ارائه iOS 8.0.1 حمله ای اتمی به اعتماد و پذیرش سیستمعامل جدید از سوی دارندگان آیفون ۶ بود. همچنین تعداد فراوان اپلیکیشنهای مشکل دار در آیاواس ۸ را نباید از خاطر برد که توسعهدهندگان و برنامهنویسان هنوز فکری به حال آن نکردهاند.
بدترین چیزی که اپل در وضعیت فعلی میتوانست کسب کند، نابودی ایمان مردم به نرم افزارهایش و در نتیجه ظهور چندپارچگی معنی دار در سیستمعامل موبایل این شرکت است. موضوعی که اپل سالها اندروید را بخاطر آن سرزنش میکند. علاوه بر این اکنون دیگر با ۴ اندازه نمایشگر در بازار هدف، کار برای برنامهنویسان و توسعهدهندگان iOS نیز سختتر از همیشه شده است.
البته تمام دردسرهای اپل به همین موضوعات ختم نمیشوند. اگر نگاهی به آمار سایت ۹to5mac بیندازید، میبینید که در روزهایی ابتدایی عرضه، آپدیت به iOS 8 بسیار کندتر از نسخههای پیشین این سیستمعامل بوده. و طی هفتههای آینده این مورد به بدترین کابوس اپل تبدیل خواهد شد.
آیفون ۵ و ۵S مسیر رشد تقریبا یکسانی را طی کردند و پس از دو هفته از عرضه توانستند به سهم ۲ درصدی از کل آیفونهای فعال دست پیدا کنند. اما آیفون ۶ سرعت رشد دو برابری را نشان میدهد و پس از ۱۷ روز توانسته به سطح ۴ درصد کل آیفونهای فعال برسد. یعنی سرعت رشد آن دوبرابر بیش از آیفون ۵ و ۵ اس بوده است. برای مقایسه بد نیست بدانید که طی مدت زمان مشابه، آیفون ۵ اس و ۵ سی مشترکا توانستند ۳ درصد سهم بازار را از آن خود کنند.
البته داستان فبلت ۵.۵اینچی اپل اندکی متفاوت است. آیفون ۶ پلاس تا به اینجا سرعت رشدی همانند آیفون ۵ سی (یا اندکی بیشتر) داشته است. بنابر آمار، دو آیفون تازه وارد مشترکا تا به اینجا سهم ۵ درصدی از تمام آیفونهای فعال دنیا را در اختیار دارند.
عباس واحدی