عملگر چیست؟
عملگرها، مدل های مختلف انرژی را به گشتاور تبدیل می کنند، این مکانیزها بخشی جدایی ناپذیر از سیستم های ابزار دقیق هستند. اکچویتورها به طور گسترده ای در شیرها، دروازه ها، نوار نقاله ها، سیستم های کنترل خودکار و غیره استفاده می شوند.
دسته بندی محصولات براساس نحوه حرکت
- عملگر روتاری
محرک های چرخشی حرکت چرخشی را برای عملکرد دریچه هایی مانند دریچه های توپی، پروانه ای و پلاگین تولید می کنند.
- عملگر خطی
محرک های خطی، انرژی هیدرولیک، پنوماتیک یا الکتریکی را به حرکت خطی تبدیل می کنند تا دریچه هایی مانند دریچه های دروازه، دریچه های گلوب، شیرهای پینچ و غیره را به کار گیرند.
دسته بندی عملگرها براساس نوع تغذیه
بر اساس منبع تغذیه ای که محرک ها استفاده می کنند، چهار نوع محرک در کاربردهای صنعتی موجود است:
- عملگر پنوماتیک
- عملگر هیدرولیک
- عملگر الکتریکی
- عملگر دستی
عملگر پنوماتیک چیست؟
محرک هایی که برای کار بر روی سیال تراکم پذیر به طور کلی هوا طراحی شده اند، به عنوان محرک پنوماتیک شناخته می شوند. محرک های پنوماتیک از هوای تحت فشار به عنوان ورودی استفاده می کنند و آن را به حرکت مکانیکی تبدیل می کنند. به طور خاص تر، محرک های پنوماتیکی دستگاه هایی هستند که فشار حاصل از فشرده سازی هوا را به انرژی مکانیکی تغییر می دهند.
محرکهای پنوماتیکی از انرژی هوای فشرده برای ایجاد حرکات چرخشی و خطی برای عملکرد دریچهها و دمپرها استفاده میکنند. در گسترده ترین مفهوم، سیلندر هوا یک محرک پنوماتیکی است. اکثر محرک های پنوماتیکی از چند قطعه استاندارد استفاده می کنند که تعمیر و نگهداری آنها برای تکنسین ها آسان است.
برنامههای کنترل حرکت که از محرکهای پنوماتیکی چرخشی استفاده میکنند، عملگرهای خطی پنوماتیکی در شیرهای پایه صعودی به شیرهای دروازه ای با تحریک مستقیم، گلوب و غیره استفاده می شود. معمولاً از دو نوع دیافراگمی و پیستونی استفاده می شود. فشار هوا، بسته به اینکه محرک به گونه ای طراحی شده باشد که باز یا بسته نشود، غشا را در مقابل فشار فنر به سمت بالا یا پایین حرکت می دهد.
طول کورس معمولاً کوتاهتر از دریچههای پیستونی است، جایی که ضربات فقط به طول سیلندر بستگی دارد و نه به کششی که دیافراگم میتواند تحمل کند. محرکهای پیستونی را میتوان به گونهای اندازهگیری کرد که نیروی محرک کافی بر اساس فشار هوای موجود تولید کند و میتوان آنها را در انواع برگشت فنر دو اثره ساخت.
عملگر پنوماتیک دیافراگمی
فشار هوای اعمال شده به سمت پایین دیافراگم، ساقه لغزنده شیر را در جهت بالا، در برابر نیروی فنر که سعی در فشار دادن ساقه به سمت پایین دارد، بالا می برد: میتوانید فنر سیم پیچ بزرگی را ببینید که موقعیت پیشفرض شیر را فراهم میکند (فشار هوا که در مقابل دیافراگم عمل میکند، شیر را در مقابل فنر حرکت میدهد) و دیافراگم لاستیکی در بالای آن.
عملگر پنوماتیک پیستونی
بهترین انواع عملگر کدامند؟
در مورد اینکه کدام اکچویتور عملکرد بهتری دارد، نمیتوان به طور قطع نظر داد. هریک از انواع عملگرها مزایا و معایب خود را دارد که در ادامه به تفضیل راجب هرکدام آورده شده است.
مزایا و معایب عملگر پنوماتیک
- قدرت بیشتری نسبت به محرک های الکتریکی ارائه می دهد.
- یک انتخاب ایده آل برای یک سایت با بسیاری از دریچه های تعدیل کننده می باشد.
- پاسخ متوسط سریع تا سریع. به طور معمول آنها سریعتر از اکثر محرک های الکتریکی هستند.
- نوع ایمن با خطر انفجار بسیار کم.
- نیاز به یک کمپرسور هوا می تواند هزینه را افزایش دهد.
- کمپرسورها، خشک کن ها و محرک های پنوماتیکی باید هر از گاهی نگهداری شوند.
- نشتی می تواند در اتصالات هوای فشرده رخ دهد.
مزایا و معایب عملگر هیدرولیک
- آنها می توانند قدرت قابل توجهی تولید کنند
- سریع الاثر
- طراحی فشرده
- بسته به کاربرد، محرک های هیدرولیک باید اندازه شوند.
- تعمیر و نگهداری مکرر مورد نیاز است
- انرژی ناکارآمد
- گران
- عملیات می تواند پر سر و صدا باشد
مزایا و معایب عملگر برقی
- قابلیت اطمینان خوبی را ارائه می دهد
- اقتصادی
- نصب و راه اندازی آسان با تعمیر و نگهداری ناچیز.
- مکانیزم کنترل دقیق
- مصرف برق کم
- توان محدود
- در صورت قطع برق، شیر ممکن است به طور خودکار به موقعیت ایمن برگردد.
- برای حلقههای کنترل بزرگتر، عملکرد آهسته هستند.
بهترین برندهای اکچویتور موجود در بازار ایران
- اکچویتور دیافراگمی فیشر
- اکچویتور دیافراگمی سامسون
- اکچویتور سیلندری بیفی
- اکچویتور برقی جی جی
- اکچویتور برقی پروال
- اکچویتور پنوماتیک پروال
- اکچویتور پنوماتیک والبیا
- اکچویتور پنوماتیک فستو
- اکچویتور پنوماتیک نوجیکس
- اکچویتور پنوماتیک اکوایر
- اکچویتور برقی نوجیکس
- عملگر برقی اکوایر
- عملگر برقی مگاولو
- عملگر پنوماتیک مگاولو
چگونه اکچویتور صحیح را انتخاب کنیم
انتخاب بهترین نوع محرک برای هر برنامه کاربردی به عوامل زیادی بستگی دارد از جمله:
- نوع شیر
- منبع برق موجود
- محیط نصب
- هزینه
پارامترهایی که در هنگام انتخاب یک محرک باید در نظر گرفته شوند عبارتند از:
- اندازه و گشتاور سوپاپ: شیرهای کلاس بزرگ و پرفشار برای کار کردن نیاز به گشتاور بالایی دارند. انتخاب یک محرک پنوماتیکی بسیار بزرگ برای چنین شیر بزرگی مقرون به صرفه نیست. در این مورد، یک درایو هیدرولیک توصیه می شود.
- حالت خرابی: بر خلاف محرک های الکتریکی، محرک های پنوماتیک و هیدرولیک در هنگام قطع برق در حالت باز یا بسته باقی می مانند. این نوع شیرها دارای بار فنری هستند، یعنی در صورت قطع برق یا سیگنال، فنر شیر را به موقعیت ایمن از پیش تعریف شده باز می گرداند. بنابراین، به عنوان مثال، محرک های الکتریکی برای دریچه های قطع کننده که باید در صورت وجود برق کاملاً بسته شوند، مناسب نیستند.
- سرعت عملیاتی: محرک های الکتریکی دریچه ها را کندتر از محرک های پنوماتیک و هیدرولیک باز و بسته می کنند. بنابراین، اگر انتظار می رود که شیر با سرعت 1 اینچ بر ثانیه یا بیشتر کار کند، ممکن است یک محرک الکتریکی مناسب نباشد.
- فرکانس و سهولت استفاده: استفاده از محرک های الکتریکی برای برخی از شیرهای بزرگ که به طور مکرر به جای دستی کار می کنند، معمول است تا کار را تسهیل کند. به عنوان مثال، پیشنهاد شده است که یک شیر توپی 20 اینچی کلاس 300 دستی با عملکرد مکرر با یک محرک الکتریکی فقط برای سهولت استفاده تجهیز شود.
- لوازم جانبی کنترل: بر خلاف محرک های پنوماتیک و هیدرولیک، لوازم جانبی کنترل برای محرک های الکتریکی در محرک تعبیه شده است. در واقع محرک های الکتریکی نیازی به فضایی برای لوازم جانبی کنترل ندارند که این یک مزیت است. محرک های هیدرولیک دارای پنل های کنترل بزرگ تری در مقایسه با محرک های پنوماتیکی هستند.
- مناطق خطرناک: در برخی موارد، استفاده از محرک های الکتریکی ممکن است در محیط های خطرناک محدود شود. بسته به وجود گازها یا بخارات قابل اشتعال که می تواند استفاده از محرک های الکتریکی را محدود کند، مناطق و کلاس های خطر متفاوتی تعریف می شوند.
- هزینه: محرک های الکتریکی ارزان ترین نوع محرک ها، محرک های هیدرولیک گران ترین نوع عملگر ها می باشند.
- در دسترس بودن منبع: اگر منبع روغن پرفشار در دسترس نباشد، نمیتوان از محرک هیدرولیک در تاسیسات استفاده کرد.
فروشگاه اینترنتی ایران صنعت گروپ
فروشگاه آنلاین ایران صنعت ارائه کننده انواع اکچویتورها، با داشتن متخصص های این حوزه فرایند انتخاب و خرید را برای کاربران بسیار تسهیل می کند.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد