ناودانی محصولی بسیار کاربردی در صنایع مختلف خصوصا صنعت ساختمان به شمار میرود که به واسطه ویژگیهای فنی مناسب و منحصر به فرد خود محبوب شده است. اولین موضوعی که در خرید ناودانی با آن روبرو میشوید، انتخاب نوع سبک یا سنگین است که شاید در ظاهر تفاوت زیادی نداشته باشند، اما از نظر ساختار و کاربرد بسیار متفاوتند.
این موضوع از آنجا اهمیت مییابد که انتخاب نوع نادرست میتواند کل فرایند ساخت یک سازه را به خطر بیندازد، از همین رو باید بدانیم کدام نوع برای چه کاربردی به کار گرفته میشود. با توجه به این موضوع، در نوشته پیش رو قصد داریم به بررسی تفاوتهای ناودانی سبک و سنگین بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
ناودانی چیست و چه کاربردی دارد؟
پیش از بررسی تفاوت ناودانی سنگین و سبک، بهتر است قدری درباره خود این قطعات پرکاربرد اطلاعات کسب کنیم. ناودانی یکی از انواع مقاطع فولادی است که آن را به عنوان یک پروفیل باز در نظر میگیرند. این پروفیل از سه قسمت تشکیل شده است که شامل بخش اصلی یا همان «جان» و دو قسمت کناری تحت عنوان «بال» میشود.
به صورت کلی، کاربرد اصلی ناودانی در ساختمانسازی است و از این رو استانداردهای مختلفی نیز برای تولید و حتی استفاده از این قطعات فلزی ایجاد شده است.
ناودانی سبک چیست؟
همانطور که پیشتر گفته شد، ناودانی انواع مختلفی دارد که در این بین پرکاربردترین و رایجترین انواع آن، ناودانی سبک و سنگین است. همانطور که از نام ناودانی سبک پیداست، این ناودانی، وزن سبکتری نسبت به نوع سنگین داشته و اگر سری به جدول اشتال بزنید این موضوع را متوجه خواهید شد.
البته ناودانیهای سبک معمولا وزن کمتری نسبت به وزن جدول اشتال دارند. این نوع ناودانیها در کشور ما معمولا با استاندارد روسی به تولید میرسند، چرا که کشور روسیه یکی از بزرگترین مصرفکنندگان این محصول در کل دنیا است. برخی از کاربردهای ناودانی سبک عبارتند از:
- اسکلت ماشین
- بناهای معماری
- تشکیلات دریایی
- پایه ماشینآلات صنعتی
- ساخت نمای ساختمانی
توجه داشته باشید که در تعیین قیمت روز ناودانی، سبک یا سنگین بودن آن اهمیت دارد که همین مورد یکی از تفاوتهای این دو نوع ناودانی است.
ناودانی سنگین چیست؟
برخلاف ناودانی سبک، ناودانی سنگین دارای وزنی کاملا معادل با مقداری است که در جدول اشتال ثبت شده و به صورت کلی وزن آن از ناودانیهای سبک بیشتر است. در تولید این نوع ناودانی دقت بیشتری به جزئیات و مشخصات نامی میشود که این موضوع را نیز میتوان دیگر تفاوت ناودانی سبک و سنگین در نظر گرفت.
ناودانی سنگین معمولا در کشورهای اروپایی و آمریکا به کار گرفته میشود؛ از همین رو صادرات این محصول در کشور ما نیز تنها به سمت اروپا است. این نوع ناودانی بیشتر در ساختمانسازی برای ساخت ستون، بادبند، ساخت اسکلت فلزی و تیرچه کاربرد دارد، اما در مواردی برای ساخت بدنه ماشینهای صنعتی و در لولهکشی نیز به کار گرفته میشود.
تفاوت ناودانی سبک و سنگین
تا به اینجا اطلاعاتی را به صورت کلی درباره ناودانیهای سبک و سنگین بررسی کردیم و تفاوت این دو محصول هم در برخی موارد مشخص شد. اما تفاوت ناودانی سبک و سنگین بیش از این موارد است که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
ظرفیت حمل
یکی از مهمترین مواردی که باید برای قطعات فولادی مانند ناودانیها در نظر گرفت، ظرفیت تحمل بار و به عبارت دیگر ظرفیت حمل بار است. همانطور که مشخص است ناودانیهای سبک برای حمل بارهای نهچندان سنگین استفاده میشوند.
این ناودانیها معمولاً از قابلیت حمل بارهایی مانند ابزارها، مواد ساختمانی سبک، وسایل گرمایشی و سرمایشی کوچک و مشابه این موارد برخوردارند. البته منظور این نیست که نمیتوان از ناودانیهای سبک برای حمل بارهای سنگینتر نیز استفاده کرد، اما برای افزایش ایمنی کار بهتر است که فشار خیلی زیادی روی ناودانیهای سبک نباشد.
اما در صورتی که قصد به کارگیری بارهای سنگینتر را دارید نگران نباشید؛ بر خلاف ناودانی سبک، ناودانی سنگین به خوبی میتواند این بارها را تحمل کند و اولین و مهمترین تفاوت ناودانی سبک و سنگین در کاربرد نیز همین موضوع است.
ناودانیهای سنگین برای حمل بارهای سنگین تا وزنهای بسیار بالا و با بارهای بزرگتر و مهمتر مورد استفاده قرار میگیرند. از این ناودانیها معمولاً برای حمل مواد سنگین مانند فلزات، مواد ساختمانی سنگین، ماشینآلات صنعتی، وسایل حملونقل عمومی (مثل اتوبوسها و کامیونها)، تجهیزات نظامی و موارد مشابه دیگر بهره میبرند.
البته باید توجه داشته که موضوع حمل بار تا حد زیادی به کیفیت ناودانی نیز بستگی دارد. بدون شک یک ناودانی سبک که با کیفیت مناسبی تولید شده است، به مراتب توانایی حمل بار بیشتری نسبت به یک ناودانی سنگین با کیفیت پایین دارد. بنابراین توصیه میشود با در نظر گرفتن قیمت ناودانی سنگین و سبک، بهترین کیفیت ممکن را تهیه کنید.
مشخصات فنی
مشخصات فنی برای مقاطع فولادی میتواند موارد مختلفی را شامل شود، اما آنچه در رابطه با این محصول اهمیت دارد ترازو، تحمل فشار و نوع طراحی است. مشخصا ترازو و حمل فشار برای یک ناودانی سبک، پایینتر و کمتر از یک ناودانی سنگین است و همچنین باید بدانید که طراحی ناودانیهای سبک نیز سادهتر است. ناودانیهای سبک به طور کلی برای کارهای سبک و تحمل نیروی وارده از کالاهای کم وزن مورد استفاده قرار میگیرند.
در مقابل، ناودانیهای سنگین با قابلیت تحمل فشار بالاتر، از نظر طراحی پیچیدهترند. این ناودانیها برای کارهایی که نیاز به حمل و جابجایی بارهای سنگین دارند، از جمله در بخشهای ساختمانی، صنعتی و حمل و نقل استفاده میشوند.
طراحی و شکل ظاهری
یکی از موارد تفاوت ناودانی سبک و سنگین که شاید شما را به اشتباه بیندازد، تفاوت این دو ناودانی از نظر ظاهری است. ناودانیهای سبک معمولاً طراحی سادهتری داشته و ممکن است از جنسهای فلزی سبکتری تولید شوند که طراحی آنها گاها در شکلها و اندازههای متنوعی صورت میگیرد.
به صورت کلی میتوان گفت از آنجایی که این ناودانیها فشار خیلی زیادی را تحمل نمیکنند، دست تولیدکنندگان برای طراحی و ساخت انواع مختلف آنها بازتر است و از این رو تنوع زیادی را در ناودانیهای سبک شاهد هستیم.
اما ناودانیهای سنگین به واسطه اینکه فشار بالاتری را باید تحمل میکنند، باید دارای ساختارهای مقاومتری باشند. ناودانیهای سنگین معمولاً دارای طراحی مهندسی برجستهتری هستند و به طور خاص برای تحمل بارهای سنگین طراحی شدهاند. آنها ممکن است از جنسهای فلزی سنگینتری مانند فولاد ساخته شوند تا از ساختار مقاومتری بهره ببرند.
موضوع کیفیت ناودانی تنها در جنس و نحوه تولید آن خلاصه نمیشود، بلکه انتخاب نوع مهندسی درست و از طرفی طراحی اصولی مطابق با شرایط محصول نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. محصولات باکیفیت و با چنین ویژگیهایی نیز توسط تولیدکنندگان معتبر ساخته میشوند.
اهمیت توجه به تفاوت ناودانی سبک و سنگین
تا اینجا تفاوتهای ناودانی سبک و سنگین را بررسی کردیم و باید بدانید توجه به این نکات اهمیت بسیار بالایی دارد. در کل، انتخاب بین ناودانیهای سبک و سنگین به نوع و وزن بار، محیط کاری و نیازهای کاربری وابسته است. انتخاب ناودانی مناسب به عنوان یک ابزار کلیدی در برنامهریزی حمل و نقل و انجام وظایف مختلف در صنایع مختلف میتواند به بهبود کارایی و ایمنی منجر شود.
در صورتیکه ناودانی مناسب را برای مصارف مد نظر خود انتخاب نکنید، احتمال به خطر افتادن کل پروژه یا سازه شما وجود دارد، زیرا ناودانیها معمولا در هر سازهای نقش اساسی و کلیدی دارند و اگر دچار خمیدگی یا شکستگی شوند، مشکلات و خطرات زیادی به بار خواهد آمد.
از این رو باید توجه داشته باشید که اولا در هنگام خرید، مراکز معتبر را انتخاب کنید، دوما از مشاوره افراد متخصص بهره بگیرید تا بتوانید بسته به بودجه خود، باکیفیتترین محصول را خریداری نمایید.
خرید انواع ناودانی با قیمت رقابتی
همانطور که اشاره شد، خرید ناودانی باکیفیت برای تضمین اجرای پروژه به شکل صحیح و مناسب، اهمیت بالایی دارد. اگر قصد خرید این محصول را دارید، خبر خوش برای شما اینکه مجموعه بازرگانی مهندسی آیرومارت با حذف واسطهها، محصولات معتبرترین تولیدکنندگان را به صورت مستقیم تهیه کرده و با قیمت رقابتی در اختیار مشتریان قرار میدهد.
همچنین در خرید از آیرومارت میتوانید از مشاوره افراد متخصص در صنعت آهن نیز بهرهمند شوید تا محصول مناسب را به آسانی انتخاب کنید. برای خرید، کسب اطلاعات بیشتر و بررسی قیمت انواع ناودانی، از قیمت ناودانی ۱۲ گرفته تا هر نوع دیگری از این محصول، میتوانید با شماره تلفن ۰۲۱۴۵۳۰۶ تماس گرفته و یا به سایت آیرومارت به آدرس www.iromart.com مراجعه کنید.
کلام آخر
یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی در صنایع مختلف خصوصا صنعت ساختمان، ناودانی است. این محصولات در انواع مختلفی شامل ناودانی سبک و سنگین تولید میشوند که همواره تفاوت بین این دو محصول مورد بحث بوده است. با توجه به این موضوع، ما در نوشته بالا کوشیدیم تا تفاوت ناودانی سبک و سنگین را بررسی کنیم و امید است که مطلب مذکور برای شما مفید بوده باشد.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد