انتخاب بین لپتاپ و کامپیوتر دسکتاپ فراتر از فقط ویژگیهای حمل و نقل و قیمت است. اگر شما هم در مورد انتخاب بین یک لپتاپ و رایانه رومیزی تردید دارید، در ادامه همراه با ما باشید تا با مواردی آشنا شوید که ممکن است تصمیمگیری در این زمینه را برای شما راحتتر کند.
با وجود برند یکسان، درجه قطعات لپتاپ و کامپیوتر دسکتاپ یکسان نیستند
در نگاه اول، به نظر میرسد که لپتاپها و دسکتاپها اجزای مشابهی را ارائه میدهند، به خصوص زمانی که سازندگان از برندهای مشابه استفاده میکنند. بهعنوان مثال، پردازندههای هر دو نوع ممکن است تحت برچسبهای یکسانی مانند Intel’s Core i یا AMD’s Ryzen قرار بگیرند. به طور مشابه، پردازندههای گرافیکی اغلب با همان برند Nvidia RTX به بازار عرضه میشوند.
با این حال، باید گفت که لپتاپ با پردازنده Intel Core i3 همانند یک کامپیوتر با همین پردازنده نیست. اجرای کامپیوتر دسکتاپ معمولاً به دلیل اندازه بزرگترشان بسیار قدرتمندتر هستند و به ترانزیستورهای بیشتر و سیستمهای خنککننده بهتر دسترسی دارند. این شکاف عملکردی در مورد پردازندههای گرافیکی نیز صدق میکند و نسخههای دسکتاپ به گونهای طراحی شدهاند که حجم کاری بالاتری نسبت به همتایان لپتاپ خود داشته باشند. در کل باید گفت که اگر شما به دنبال عملکرد حداکثری از قطعات با مشخصات مشابه هستید، کامپیوتر دسکتاپ گزینه بهتری است.
توجه به ارتقاهای آینده از همان ابتدا
گاهی اوقات افراد اقدام به خرید لپتاپ میکنند و این طور فکر میکنند که در آینده میتوانند آن را ارتقا بدهند و رم و حافظه بیشتری را به آن اضافه کنند. با این حال، باید گفت که بیشتر لپتاپهای مدرن به خصوص لپتاپهایی که بسیار نازک و سبک هستند، دارای رم لحیم شده و یک حافظه SSD هستند که ارتقا آن دشوار است. همین نیز باعث میشود تا شما قادر به ارتقای این لپتاپ نباشید و مجبور به تعویض آن شوید.
اگر به دنبال آن هستید تا لپتاپی را خریداری کنید، حتماً توجه کنید که آیا قادر به ارتقای آن هستید یا خیر. بسیاری از لپتاپهای مدرن که بسیار نازک هستید، فضای کافی برای اضافه کردن رم یا حافظه جدید را ندارند. هر چند، بیشتر لپتاپهای گیمینگ گزینههایی برای بهروز کردن رم و حافظه دارند.
تفاوت قیمت
هنگام مقایسه قیمت با عملکرد بین لپتاپ و کامپیوتر دسکتاپ، به راحتی میتوان فکر کرد که رایانههای شخصی رومیزی بسیار ارزانتر هستند. با این حال، برخلاف لپتاپها، کامپیوترهای دسکتاپ به تجهیزات جانبی برای کار کردن نیاز دارند. حداقل شما باید ماوس، کیبورد، هدفون یا اسپیکر و مانیتور نیز خریداری کنید. با توجه به کیفیت لوازم جانبی خریداری شده، قیمت و هزینه کامپیوترهای رومیزی میتوانند بسیار بیشتر شوند.
البته لازم به ذکر است که برخی از افراد ممکن است همین لوازم جانبی را برای لپتاپ خودشان نیز نیاز داشته باشند اما باید گفت که در مورد لپتاپ، شما بلافاصله نیازی نیست که چنین مواردی را خریداری کنید ولی در کامپیوترهای دسکتاپ، شما از همان ابتدا به این لوازم جانبی نیاز خواهید داشت. پس در هنگام خرید باید به هزینههای لوازم جانبی نیز توجه کنید.
تفاوت در ارگونومی
ارگونومی مسئله بسیار مهمی است که حتماً باید در هنگام خرید خود به آن توجه داشته باشید چراکه ارگونومی ضعیف میتواند منجر به کاهش عملکرد چه برای بهرهوری و چه برای بازی شود. کامپیوترهای دسکتاپ امکان تنظیم ارتفاع مانیتور، صفحه کلید و ماوس را فراهم میکنند. این موارد امکان ایجاد یک فضای ارگونومیکتری را فراهم میسازند و فشار روی گردن، دست و مچ دست را کاهش میدهند. در مقابل، لپتاپها با صفحه نمایش و صفحه کلیدهای ثابت خود، تنظیمات محدودی را ارائه میکنند و میتوانند منجر به وضعیت ضعیف و نامناسب بدن شوند.
در نظر داشتن پورتها
باید بدانید که لپتاپهای امروزی پورتهای کافی ندارند. بله شما میتوانید لپتاپ خودتان را به ماوس، صفحه کلید و مانیتور متصل کنید ولی دیگر پورتی برای فلش درایو یا مانیتور اضافی باقی نمیماند.
بسیاری از لپتاپهای امروزی فقط دو پورت USB، یک پورت HDMI و شاید یک پورت صوتی ۳.۵ داشته باشند. اگر میخواهید در کنار لپتاپ خودتان از تجهیزات و لوازم جانبی متعددی استفاده کنید، حتماً به پورتها و نوع آنها توجه داشته باشید. البته ناگفته نماند که برخی از کامپیوترهای دسکتاپ امروزی نیز ممکن است از همین مسئله رنج ببرند و پورتهای کافی نداشته باشند. پس حتماً باید توجه داشته باشید که پورتهای کامپیوتر دسکتاپ مطابق با نیازهای شما باشند.