صدها بیماری چشم شناخته شده که برخی از آنها در گروه بیماریهای شایع چشمی قرار دارند و خوشبختانه بیشتر آنها بهویژه زمانی که بهموقع تشخیص داده شوند، قابلدرمان هستند. اگر نگران ابتلا به برخی بیماری های شایع چشم هستید یا اطلاعات کمی در مورد آنها دارید، پیشنهاد میکنیم تا انتهای این نوشتار همراه ما باشید زیرا شما را با بخشهای مختلف چشم و متداولترین بیماریهای این عضو حساس مانند آب مروارید، ناخنک چشم و نزدیک بینی آشنا میکنیم و توضیحاتی درباره روشهای تشخیص و درمان آنها میدهیم.
شناخت بخش های مختلف چشم
بخشهای مختلف چشم عبارتند از:
-
قرنیه: این بخش همانند شیشه جلوی خودرو از درون چشم محافظت میکند. همچنین هنگامی که نور وارد چشم میشود، به انکسار آن کمک میکند
-
صلبیه: بخش سفید چشم که شکل و ساختار کره چشم شما را تشکیل میدهد، با نام صلبیه شناخته میشود
-
ملتحمه: ملتحمه لایهای نازک و شفاف است که روی صلبیه را میپوشاند
-
زلالیه: مایعی که فضایی به نام محفظه قدامی را پر میکند، با نام زلالیه شناخته میشود. فشار زلالیه به حفظ شکل چشم کمک میکند
-
عنبیه: این بخش دارای ماهیچههایی است که اندازه مردمک را کنترل میکنند و همچنین تعیینکننده رنگ چشم است.
-
مردمک: مردمک به دایره سیاه درون عنبیه گفته میشود که با گشادکردن یا تنگکردن خود میتواند میزان نور ورودی به چشم را کنترل کند
-
عدسی: این بخش نوری را که به درون چشم وارد میشود، متمرکز و به سمت پشت چشم هدایت میکند
-
زجاجیه: زجاجیه به مایعی ژلمانند گفته میشود که فضای بین عدسی و شبکیه را پر میکند. همچنین به حفظ شکل چشم کمک میکند
-
شبکیه: شبکیه به لایهای از سلولهای حساس به نور که در پشت چشم قرار دارد گفته میشود؛ شبکیه که نور را به پیامهای الکتریکی تبدیل میکند، دارای سلولهای استوانهای و مخروطی است. سلولهای استوانهای و مخروطی به شما کمک میکنند نور و رنگها را ببینید
-
ماکولا: ماکولا به بخش کوچکی در شبکیه چشم گفته میشود که مسئول مرکز میدان بینایی شماست. این بخش همچنین به شما کمک میکند رنگها و جزئیات ریز را ببینید
-
عصب بینایی: این بخش شبکیه چشم را به مغز متصل میکند
-
عضلات خارجی: این عضلات موقعیت، تراز و حرکت چشم را کنترل میکنند
دلیل بروز بیماری های چشمی
برخی از دلایل بیماریهای چشمی عبارتند از:
-
ژنتیک: برای مثال، بیماری کوررنگی نوعی بیماری ژنتیکی است
-
مشکلات پدیدآمده در نحوه شکلگیری و رشد چشم در دوران جنینی یا کودکی
-
عوامل محیطی مانند اشعه فرابنفش، رطوبت، دما، گردوغبار یا ذرات معلق در هوا
-
بیماریهای عفونی که ممکن است ناشی از ویروسها، باکتریها، قارچها و انگلها باشند
-
دیگر بیماریهای مزمن مانند فشارخون بالا، دیابت نوع دو و بیماری تیروئید
-
آسیبهای قبلی چشم
-
دلایل ایدیوپاتیک: اگر دلیل بروز بیماری چشم مشخص نباشد، با این اصطلاح شناخته میشود
برخی از انواع بیماری های چشمی
برخی از متداولترین بیماریهای چشمی عبارتند از:
عیوب انکساری
عیوب انکساری به موارد زیر گفته میشود که اغلب با عینک، لنزهای تماسی یا جراحی قابلدرمان هستند:
-
نزدیک بینی: مشکل در دیدن اجسام دور
-
دوربینی: مشکل در دیدن اجسام نزدیک
-
آستیگماتیسم: انحنای نامنظم قرنیه یا عدسی که باعث تاری دید میشود
-
پیرچشمی: ازدستدادن توانایی تمرکز روی اجسام نزدیک به دلیل کاهش انعطافپذیری عدسی که در افراد بالای 40 سال متداول است
گلوکوم
گلوکوم به آسیب عصب بینایی به علت افزایش فشار داخل چشم گفته میشود و اگر اقدامی برای درمان آن صورت نگیرد، میتواند منجر به ازدستدادن بینایی شود. گلوکوم با زاویه باز و گلوکوم با زاویه بسته از مهمترین انواع این بیماری به شمار میروند. نوع اول ازجمله بیماری های مزمن است که بهتدریج با گذشت زمان پیشرفت میکند و نوع دوم بهصورت ناگهانی ظاهر میشود و دردناک است.
آب مروارید
آب مروارید به کدرشدن عدسی چشم گفته میشود که با تاری دید همراه است و باعث میشود که خواندن یا انجام دیگر فعالیتهای روزمره دشوار شود. اغلب افراد مسن دچار این بیماری میشوند؛ ولی در موارد نادر، ممکن است نوزادان هم با آب مروارید متولد شوند. لازم به ذکر است اگر اقدامی برای درمان این بیماری انجام نگیرد، میتواند باعث ازدستدادن بینایی شود.
ناخنک چشم
ناخنک چشم به رشد بخشهایی برجسته، گوشتی و مثلثمانند روی ملتحمه چشم گفته میشود. قرارگرفتن طولانیمدت در معرض نور فرابنفش مهمترین دلیل این بیماری به شمار میرود. چشمان افرادی که دچار ناخنک خفیف هستند، ممکن است قرمز و متورم شود. اگر این بیماری به رشد خود ادامه دهد، بینایی فرد را تار یا حتی مسدود می کند. اگر این بیماری روی بینایی فرد تأثیر بگذارد، چشم پزشک عوارض ایجاد شده توسط آن را با قطرههای چشمی، پماد یا جراحی درمان کرده و بهبود می بخشد.
نحوه تشخیص و درمان انواع بیماری های چشمی
چشمپزشکان میتوانند بیماریهای چشمی را با ترکیبی از روشهای مختلفی مانند معاینه فیزیکی چشم، معاینه توسط اسلیت لامپ، آنژیوگرافی فلورسین، تونومتری، تصویربرداری شبکیه، توپوگرافی قرنیه و توموگرافی OCT تشخیص دهند. اگر به مرکز چشمپزشکی معتبر مانند بیمارستان فوق تخصصی چشمپزشکی نور مراجعه کنید، آنها میتوانند اطلاعات بیشتری درباره این آزمایشها به شما ارائه داده و توضیح دهند چگونه این آزمایشها میتوانند به تشخیص بیماریهای چشمی کمک کنند.
درمان عیوب انکساری که یکی از متداولترین بیماریهای چشمی به شمار میروند، معمولا با عینک، لنز تماسی و همچنین جراحی لیزری امکانپذیر است. روشهای متداول جراحی برای درمان بیماریهای چشم هم عبارتند از:
-
جراحی اصلاح بینایی و عمل حذف عینک که از لیزر استفاده میکنند
-
جراحیهای داخل چشم مانند جراحی گلوکوم یا عمل آب مروارید
چشمپزشکان حاذق بهترین منبع برای کسب اطلاعات دقیق درباره روشهای درمانی بیماری چشم شما هستند. آنها میتوانند توضیحات علمی و قابلاعتماد درباره هر یک از روشهای درمانی را با ادبیاتی قابل درک به بیماران ارائه دهند.
بیمارستان چشم پزشکی نور؛ یکی از بهترین مراکز درمان بیماری های چشم
اگر بینایی شما همانند گذشته نیست و تصور میکنید که دچار بیماریهایی مانند نزدیک بینی، آب مروارید یا ناخنک چشم شدهاید، بهتر است هر چه زودتر با چشمپزشکی باتجربه مانند چشمپزشکان متخصص و فوق تخصص بیمارستان فوقتخصصی چشمپزشکی نور صحبت کنید تا دچار عوارض طولانیمدت نشوید. آنها میتوانند به شما کمک کنند اطلاعات بیشتری درباره بیماری خود به دست آورید و برای درمان ایمن آنها اقدام کنید.
همین امروز میتوانید نوبتی برای ملاقات با چشمپزشکان باتجربه و متخصص این بیمارستان فوقتخصصی بگیرید و اولین قدم را برای داشتن چشمانی سالمتر و بینایی بهتر بردارید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد