ماشینهایی که سالها در بازار ماندهاند اغلب مورد انتقاد قرار میگیرند، اما مزدا MX-5 یک استثناست. با اینکه نسل ND میاتا بیش از یک دهه در بازار حضور دارد، هنوز بسیاری از علاقهمندان حاضر نیستند از آن دل بکنند. دلیل این موضوع مشخص است: خودروهای جدید معمولاً بزرگتر، سنگینتر و در اغلب موارد بدون پدال کلاچ هستند. اما جای نگرانی نیست، چون نسل آینده این رودستر همچنان فرمول سنتی خود را حفظ خواهد کرد.
طراحی سبکتر برای نسل جدید میاتا
تلاش برای کاهش وزن به کمتر از ۱۰۰۰ کیلوگرم
«ماساشی ناکایاما»، مدیرکل بخش طراحی مزدا، به Road & Track گفت که هدف این برند، سبکتر کردن نسل بعدی MX-5 است. مزدا ترجیح میدهد وزن خودرو کمتر از ۱۰۰۰ کیلوگرم (۲۲۰۵ پوند) باقی بماند. برای مقایسه، سبکترین نسخه فعلی میاتا که نسخه خاص 990S فقط در ژاپن است، ۹۹۰ کیلوگرم (۲۱۸۳ پوند) وزن دارد. البته این مدل به موتور کوچکتر ۱.۵ لیتری مجهز است که در ایالات متحده عرضه نمیشود.
خبری برای افراد قدبلند: فضای داخلی همچنان جمعوجور خواهد بود
اگر قدتان بلند است و انتظار فضای داخلی جادارتری دارید، احتمالاً نسل بعدی میاتا چنین تغییری نخواهد داشت. مگر اینکه مهندسان بتوانند با جادویی خاص، فضای داخلی را بدون افزایش ابعاد خودرو بهبود ببخشند. به گفته ناکایاما، میاتا همچنان یک خودروی کوچک خواهد ماند، با طولی کمتر از ۴ متر (۱۵۷ اینچ). یعنی ابعاد آن تقریباً مشابه ND فعلی خواهد بود که طول آن ۳.۹۱ متر است.
خبری از توربوشارژ نیست؛ موتور جدید ۲.۵ لیتری تنفس طبیعی در راه است
«ریوئیچی اومشیتا»، مدیر ارشد فنی مزدا، اعلام کرده که نسل آینده میاتا همچنان از توربوشارژر استفاده نخواهد کرد. موتور جدید، متفاوت از نسخههای ۱.۵ و ۲.۰ لیتری Skyactiv-G در ND خواهد بود. این موتور که اخیراً به عنوان «موتور درونسوز ایدهآل» معرفی شده، با نام Skyactiv-Z شناخته میشود و یک موتور چهارسیلندر ۲.۵ لیتری خواهد بود. بدون ورود به جزئیات، اومشیتا تنها گفته است: «قدرت بسیار خوب است، و مصرف سوخت نیز بسیار مطلوب خواهد بود.»
چرا موتور جدید ۲.۵ لیتری شد؟
در حال حاضر، میاتا تا قدرت ۱۸۱ اسب بخار تولید میکند، اگرچه ژاپن نسخه 12R را با قدرت ۱۹۷ اسب بخار دریافت کرده است. مدیر فنی مزدا توضیح داده که اگر حجم موتور را روی ۲.۰ لیتری نگه میداشتند و به روش احتراق lambda one روی میآوردند، خروجی قدرت کاهش مییافت. بنابراین، Skyactiv-Z به عنوان یک موتور ۲.۵ لیتری طراحی شده است.
مفهوم λ در موتور Skyactiv-Z
«لامبدا» (λ) به نسبت تعادل هوا و سوخت اشاره دارد. زمانی که λ = ۱ باشد، میزان هوا با سوخت کاملاً متعادل است که این حالت باعث بهینه شدن فرآیند احتراق، کاهش آلایندگی و بهبود مصرف سوخت میشود.
گیربکس دستی باقی میماند؛ خبری خوب برای دوستداران رانندگی کلاسیک
مزدا شناخت دقیقی از مخاطبان میاتا دارد، به همین دلیل موتور جدید بنزینی با گیربکس دستی همراه خواهد بود. خبر خوشحالکنندهای است که پدال کلاچ همچنان در خودرو حفظ شده، بهویژه با توجه به افزایش حضور سیستمهای کمکراننده و ایمنی اجباری که عمدتاً برای گیربکسهای اتوماتیک طراحی شدهاند.
درباره نسخه الکتریکی میاتا چه میدانیم؟
مزدا هنوز نسخه تمامبرقی MX-5 را در دست بررسی دارد، اما اذعان میکند که این مدل از نسخه بنزینی سنگینتر خواهد بود. اصلاً چه کسی یک میاتای الکتریکی میخواهد؟ هنوز مشخص نیست که آیا نسل بعدی میاتا به نوعی از برقیسازی مجهز خواهد شد یا خیر. با توجه به تعهد مزدا به حفظ وزن و ابعاد کم خودرو، به نظر نمیرسد که به سمت پیچیدگیهای زیاد بروند. یک سیستم مایلد-هیبرید احتمال بیشتری دارد، زیرا اضافهوزن ناچیزی ایجاد میکند. سیستم هیبرید کامل یا پلاگینهیبرید احتمالاً مانع دستیابی به وزن هدف خواهد شد.
آیا نسخه ۲.۵ لیتری در اروپا عرضه خواهد شد؟
امیدواریم مزدا موتور ۲.۵ لیتری را در اروپا نیز عرضه کند. در حال حاضر ND فقط با موتور ۱.۵ لیتری در اروپا عرضه میشود، چرا که نسخه ۲.۰ لیتری به دلیل سختگیریهای جدید زیستمحیطی کنار گذاشته شده است. اگر مدل نسل بعدی دارای سیستم ۴۸ ولت باشد، شانس عرضه این رودستر اسپرت در اتحادیه اروپا افزایش مییابد. میتوان این را «شر لازم» نامید.
زمان عرضه نسل بعدی میاتا
فعلاً منتظر عرضه نسل جدید نباشید. ND3 از سال ۲۰۲۴ وارد بازار شده، بنابراین احتمالاً چند سال دیگر نیز در خط تولید باقی خواهد ماند. مزدا قصد دارد اولین خودروی خود با موتور Skyactiv-Z را در اواخر سال ۲۰۲۷ روانه بازار کند، که این خودرو یک مدل هیبریدی از CX-5 خواهد بود. این موتور چهارسیلندر جدید بهگونهای توسعه یافته تا با مقررات Euro 7 در اروپا و استانداردهای LEV IV و Tier 4 در آمریکای شمالی سازگار باشد.
جمعبندی نهایی
نسل جدید میاتا در مسیر وفادار ماندن به اصول سنتی خود گام برمیدارد: وزن سبک، موتور تنفس طبیعی، پدال کلاچ و ابعاد کوچک. با این حال، با اضافهشدن تکنولوژیهای جدید و قوانین سختگیرانهتر، تغییرات هوشمندانهای نیز در راه است.