سازمان بهداشت جهانی (WHO)، تنها یک ماه پس از اینکه آژانس تشخیص داد شدت شیوع بیماری به سطح اضطراری نرسیده است، آبله میمون را یک مورد اضطراری سلامت عمومی جهانی اعلام کرد. شیوع این بیماری به سرعت در حداقل 75 کشور با بیش از 16000 مورد گزارش شده، عمدتاً در میان مردان همجنسگرا، گسترش یافته است.
آخرین اعلامیه سازمان بهداشت جهانی پس از دومین نشست کمیته اضطراری مقررات بین المللی بهداشت (EC) منتشر شد که نتوانست در مورد شدت شیوع بیماری به یک اجماع دست یابد. اما دکتر تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت، به طور صریح آبله میمون را به عنوان یک “مورد اورژانسی سلامت عمومی و نگرانی بین المللی” اعلام کرد. اعلامیه WHO به این معنی است که خطر گسترش بیماری مستلزم یک واکنش هماهنگ بینالمللی است. دکتر تدروس در بیانیهای گفت: اگرچه این خطر در حال حاضر کم است، اما آبله میمون “خطر آشکاری برای گسترش بیشتر در سطح جهانی است.”
آبله میمون، یک نگرانی جهانی برای سلامتی
ویروس آبله میمون سالها در آفریقا یک تهدید بوده است.
به گزارش رویترز، دانشمندان آفریقایی در ماه ژوئن از سازمان جهانی بهداشت انتقاد کرده بودند، زیرا کمیته آن برای اولین بار سبک سنگین کرد که آیا بیماری ویروسی مشترک انسان و دام به عنوان یک وضعیت اضطراری بهداشت عمومی اعلام شود یا خیر.
از اول ژوئن(خرداد ماه)، بیش از 1400 مورد آبله میمون توسط WHO تنها در آفریقا گزارش شده است که در آن حداقل 72 نفر جان خود را از دست دادهاند.
طی دو ماه، این بیماری به سرعت به بیش از 16000 مورد در حداقل 75 کشور گسترش یافت.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) گزارش میدهد که موارد آبله میمون در خارج از آفریقا، در کشورهایی که به طور معمول آبله میمون ندارند، از جمله ایالات متحده، رخ میدهد. اما بیشتر موارد در میان مردانی رخ میدهد که با مردان رابطه جنسی دارند.
موارد آبله میمون که در خارج از آفریقا در کشورهایی که این ویروس به طور معمول وجود ندارد، برای اولین بار در ماه می(اردیبهشت ماه) گزارش شد.
دادههای بهداشت جهانی نشان میدهد که آبله میمون بیش از 3500 نفر را در 59 کشوری که آبله میمون در آنها به طور معمول شیوع ندارد، آلوده کرده است. تاکنون، سازمان جهانی بهداشت گزارش داده است که تنها یک فرد در خارج از آفریقا (به استثنای نیجریه) بر اثر این بیماری جان خود را از دست داده است.
دکتر مونیکا گاندی، متخصص بیماریهای عفونی در دانشگاه کالیفرنیا، سانفرانسیسکو، گفت که علیرغم جلسه کمیته اضطراری سازمان جهانی بهداشت در مورد افزایش موارد آبله میمون، عموم مردم نباید نگران باشند.
دکتر گاندی گفت: «اگرچه این شیوع نگرانکننده است و جوامع مربوطه باید آگاه و محافظت شوند، آبله میمون با توجه به میزان فعالیت جنسی در سراسر جهان و تعداد نسبتاً کم موارد گزارششده، احتمالاً بهطور مؤثری گسترش نمییابد.»
اگرچه آبله میمون به وضعیت اضطراری بهداشت جهانی ارتقا پیدا نکرد، دکتر گاندی گفت که نشست WHO آگاهی را در مورد آبله میمون – هم در شیوع غیر بومی و هم در مناطق بومی (غرب و آفریقای مرکزی) – به منظور محافظت از جوامع مربوطه افزایش میدهد.
آبله میمون چگونه منتقل می شود؟
بیماریهای زئونوز توسط حیوانات به انسان منتقل میشود، اما انتقال فرد به فرد آبله میمون منجر به افزایش موارد شده است.
دکتر گاندی توضیح داد که آبله میمون در حیوانات کشورهای غرب و مرکز آفریقا پخش میشود و معمولاً میتواند باعث شیوع در آن مناطق شود.
بر اساس منبع معتبر CDC، اگرچه آبله میمون عمدتاً توسط مردانی که با مردان دیگر رابطه جنسی دارند، منتقل میشود، اما ممکن است از راههای دیگری نیز منتقل شود، مانند لمس سطح یا شیئی که توسط فرد آلوده لمس شده است.
دکتر تدروس در سخنان افتتاحیه خود افزود: “انتقال فرد به فرد ادامه دارد و احتمالا دست کم گرفته میشود.” در نیجریه، نسبت زنان مبتلا به این بیماری بسیار بیشتر از جاهای دیگر است، و درک بهتر چگونگی گسترش بیماری در آنجا بسیار مهم است.
آیا آبله میمون قابل درمان است؟
آبله میمون شبیه آبله است که باعث تب، درد عضلانی و خستگی میشود و منجر به کهیر یا ضایعات روی پوست میشود.
درمانهای آبله میمون از جمله واکسنها برای جوامع پرخطر موجود است.
یکی از این درمانها واکسن موثر Jynneos است که برای درمان ویروس آبله استفاده میشود. در 1 ژوئن، CDC توصیههای خود را بهروزرسانی کرد تا نشان دهد که Jynneos یک واکسن معتمد پیشگیرانه پس از مواجهه برای تماسهای نزدیک موارد آبله میمون است.
در 23 ژوئن، اداره بهداشت شهر نیویورک توصیه واکسن دو دوز Jynneos را به گروههای پرخطر برای کمک به کاهش سرعت گسترش ویروس آغاز کرد.
همچنین به تازگی، آژانس امنیت بهداشتی بریتانیا شروع به توصیه واکسن آبله Imvanex به مردان پرخطر برای کمک به کنترل شیوع کرد.
پاسخ به شیوع فعلی آبله میمون
تصمیم WHO برای اعلام آبله میمون بهعنوان یک وضعیت اضطراری بهداشت جهانی، نحوه مدیریت مقامات بهداشت عمومی در واکنش به شیوع آبله میمون را تغییر خواهد داد.
تا به امروز، WHO هفت وضعیت اضطراری بهداشت عمومی، از جمله COVID-19 و فلج اطفال را اعلام کرده است.
در حالی که آبله میمون به آسانی COVID-19 گسترش نمییابد، اما خطر افزایش یافته، نگرانی را به همراه دارد زیرا ویروس همچنان در خارج از آفریقا در حال گسترش است. بسته به جایی که زندگی میکنید، ممکن است بخواهید اقدامات احتیاطی را برای محافظت از خود انجام دهید، اگرچه خطر آن کم است.
دکتر گاندی گفت: “از آنجایی که آبله میمون برای مدتی در کشورهای آفریقایی نادیده گرفته شد، زمان آن رسیده است که آگاهی را در مورد این عفونت افزایش دهیم و آن را جدی بگیریم، اما عموم مردم نباید نگران باشند. ما باید آگاه باشیم و از جوامع با واکسنهای مربوطه محافظت کنیم، اما هنوز ابتلا به آبله میمون نادر است.”