مانیتورهای گیمینگ یکی از ابزارهای بسیار مهم و ضروری در تجربه بازی به شمار میروند، خواه گیمری حرفهای باشید یا تازهکار. از سوی دیگر، برای اینکه بهترین تجربه بازی را داشته باشید، باید علایق خود و سبک بازی خودتان را قبل از خرید مانیتور گیمینگ مشخص کنید. در ادامه همراه با ما باشید تا به شما در خرید مانیتور گیمینگ کمک کنیم.
۱. نرخ تازهسازی
نرخ تازهسازی مانیتور گیمینگ که با هرتز (Hz) مشخص میشود، به معنای نمایش داده شدن تعداد تصویر در هر ثانیه است. مثلاً تلویزیونهای امروزی استاندارد ۶۰ هرتز را دارند که تجربه بازی لذتبخش و روانی را ارائه میدهند اما سعی کنید در هنگام خرید نرخ تازهسازی مانیتور شما بالاتر از این باشد.
اگر به دنبال انجام بازیهای ساده و غیررقابتی هستید، پس میتوانید از مانیتورهای بالاتر از ۶۰ هرتز استفاده کنید اما اگر اهل بازیهای سرعتی هستید، پس باید مانیتورهایی با نرخ تازهسازی ۱۴۴ هرتز یا بالاتر را خریداری کنند تا بتوانید سرعت واکنش بیشتری داشته باشید.
۲. رزولوشن
گیمرهایی که اهل بازیهای استراتژی، ساختوساز و ماجراجویی تکنفری هستند، مطمئناً به دنبال گرافیک بالا در مانیتورها هستند تا همه چیز را با جزئیات کامل مشاهده کنند. از همین رو، رزولوشن یا وضوح از اهمیت بسیار بالایی در مانیتور پیدا میکند. رزولوشن به مقدار پیکسل موجود در عرض و طول مانیتور گفته میشود. بهعنوان مثال، مانیتور 4K معمولاً تعداد پیکسل ۳۸۴۰×۲۱۶۰ دارد. مانیتورهای 4K برای کسانی که اهل بازیهای با جزئیات فراوان هستند، گزینه بسیار بهتری است.
۳. اندازه، نسبت تصویر و انحنا
ویژگیهای دیگری که در هنگام خرید مانیتور گیمینگ باید به آنها توجه کنید، اندازه، نسبت تصویر و انحنای آن است. این سه مورد به هم مرتبط اما متفاوت هستند و بسته به اینکه قصد دارید از این مانیتور برای انجام چه بازیای استفاده کنید، تأثیرات متفاوتی دارند.
اندازه بزرگ همیشه به معنای بهتر بودن نیست. با کوچکتر شدن نمایشگر، چگالی پیکسلهای آن (PPI) بیشتر میشود. بهعنوان مثال، یک مانیتور ۲۷ اینچی 4K چگالی پیکسل بیشتری نسبت به مانیتور ۳۲ اینچی دارد. همین چگالی بیشتر پیکسل نیز باعث میشود تا وضوح و تیزی تصاویر بهتر باشد.
رابطه متناسب میان ارتفاع و عرض مانیتور نسبت تصویر نامیده میشود. بهعنوان مثال یک مانیتور ۳۴ اینچی با نسبت تصویر ۲۱:۹ یک مانیتور فوق عریض محسوب میشود که برای انجام بازیهایی با میدان دید بزرگ مناسب است. به هنگام خرید مانیتور همیشه نسبت تصویر را بررسی کنید تا ببینید عرض نسبت به ارتفاع چقدر بیشتر است.
یکی دیگر از ویژگیها نیز انحنای مانیتور به شمار میرود. با اینکه انحنا باعث میشود تا مانیتور بهتر و جالبتر به نظر برسد اما همین ویژگی آن را نسبت به مانیتورهای دیگر حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد گرانتر میکند. با این حال، میتوان به جای هزینه روی انحنای مانیتور، به دنبال گرافیک بهتر بود.
۴. گزینههای اتصال
به هنگام خرید مانیتور حتماً توجه کنید که محصول مورد نظر شما چند پورت اتصال دارد چراکه معمولاً نیاز پیدا میکنید که چندین دستگاه را به مانیتور خودتان متصل کنید. علاوه بر اینکه مانیتور باید پورت HDMI کافی داشته باشد، همیشه داشتن پورتهای Thunderbolt و DisplayPorts را نیز بررسی کنید. پورت Thunderbolt برای ساخت نمایشگرهای زنجیرهای مناسب است و پورت DisplayPort از نرخ تازهسازی بالاتر پشتیبانی میکند.
۵. روشنایی، کنتراست و قابلیت HDR
مهم نیست که یک گیمر حرفهای باشید یا اینکه فقط اهل بازی هستید، شما باید روشنایی، کنتراست و قابلیت پشتیبانی از HDR مانیتور خودتان را بدانید. شاید نادیده گرفتن این موارد در همین ابتدا مشکلی ایجاد نکنند اما ممکن است در مدتها بعد برای شما مشکلآفرین باشند.
روشنایی صفحهنمایش بر حسب نیت اندازهگیری میشود و اکثر مانیتورها و تلویزیونها ۲۰۰ تا ۲۵۰ نیت دارند. پس برای مانیتور گیمینگ خودتان بهتر است که روشنایی حداقل ۴۰۰ نیت را انتخاب کنید. اکثر مانیتورهای گیمینگ با روشنایی بالا دارای قابلیت HDR نیز هستند. ویژگی HDR توانایی نمایشگر برای نمایش طیف وسیعتر و غنیتر روشنایی را افزایش میدهد که منجر به سفیدیهای روشنتر و سیاهیهای عمیقتر میشود.
این بدان معنا است که اکثر مانیتورهای HDR دارای طیف رنگی خوب و نسبت کنتراست ثابت و استاندارد ۱۰۰۰:۱ خواهند بود. از سوی دیگر، کنسولهای نسل جدید همگی با HDR کار میکنند و میتوانید تنظیمات مربوط به HDR را در ایکس باکس یا PS5 خود فعال کنید.
۶. نوع پنل و نمایشگر
به طور کلی سه نوع پنل مانیتور وجود دارد که شامل TN، IPS و VA است. پنل TN ارزان اما سریع است، پنل IPS کند ولی با دقت رنگ و زوایای دید بهتری است و پنل VA ترکیبی متوسط از همه موارد است. همانطور که میدانید، پنلهای IPS برای گیمینگ بهتر هستند چراکه زوایای دید بهتری دارند که برای تنظیمات چند صفحه مناسب هستند و دقت رنگ آنها نیز بینظیر به نظر میرسد. برای رفع کندی این مانیتورها نیز بهتر است مدلهای با نرخ تازهسازی بالا را خریداری کنید. جدای از پنل، در انتخاب مانیتور گیمینگ سعی کنید صفحهنمایش مات را انتخاب کنید، چراکه به جلوگیری از تلألؤ نور، خستگی چشم و بیماری کمک میکند.
۷. ارگونومی
وقتی صحبت از ارگونومی به میان میآید، ذهن بیشتر افراد به سمت میز و صندلی میرود. با این حال، باید گفت که این مسئله در مانیتورها نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. از همین رو، پایه قابل تنظیم و اتصالات مانیتور باید ارگونومی باشند. با اینکه میتوان پایههای جداگانه خریداری کرد اما بهتر است که در همان زمان خرید، این مسئله را در مورد مانیتور مورد نظر خودتان بررسی کنید. شما باید قادر باشید که مانیتور خودتان را بالا و پایین کنید تا مطابق با سطح مورد نظر شما قرار بگیرد. این ویژگی به هنگام استفاده از حالت چند صفحه میتواند بسیار کارایی داشته باشد که یکی از صفحهها بالای دیگری قرار بگیرد.