از اولین لوکوموتیوهای بخار تا قطارهای پر سرعت امروزی، در این جا مواردی را مطرح می کنیم که بهتر است در مورد سرعت قطار بدانید. سفر با قطار تنها داستان آرامش و تماشای منظره است. در طول سفر با قطار نگران رانندگی و یا انتخاب مسیر صحیح نیستید. شما تنها استراحت می کنید و از مناظر لذت می برید. البته قطارها نمی توانند شما را به همه جا ببرند. آن ها نمی توانند از اقیانوس ها و بسیاری از مناطق دور افتاده عبور کنند؛ اما برای مسافرت بین شهری و یا درون قاره ای، قطارها انتخاب های بسیار مناسبی هستند. علاوه بر این، قطارها همیشه حس قدیمی و جذابی دارند. شما در کوپه خود می نشینید و جهان از پشت پنجره شما پرواز می کند.
داستان قطار ها از دو قرن پیش آغاز شد؛ زمانی که تنها راه برای مسافرت، پیاده روی و یا استفاده از اسب و شتر بود. در آن زمان اگر بسیار خوش شانس بودید، می توانستید با کالسکه مسافرت کنید. در سال های اول قرن نوزدهم گروهی از مهندسان تصمیم به تغییر دنیا گرفتند. آن ها با ساخت موتورهای بخار قدرتمند، تا اواخر همین قرن توانستند قطارهایی را با خطوط ریلی گسترده در نقاط مختلف دنیا به کار بیندازند.
در تمام این سال ها، تغییرات زیادی در تکنولوژی ساخت قطارها ایجاد شده است. امروزه دیگر با قطارهای هیدروژنی به جای قطارهای بخار روبرو هستیم. معمولا مهمترین نکته ای که در مورد ساخت قطارها در نظر گرفته می شود، سرعت حرکت آن ها است. بعد از سرعت قطار، امکانات رفاهی و قیمت بلیط قطار از موارد بعدی هستند که مورد توجه قرار می گیرند. در ادامه سرعت قطارهای مهم تاریخ را از قطارهای بخار تا قطارهای هیدروژنی بررسی می کنیم.
سال ۱۸۰۱: اولین موتور بخار با فشار بالا توسط یک مهندس و مخترع بریتانیایی به نام ریچارد تریویتیک ساخته شد. این قطار در اولین آزمایش خود، شش مسافر را با موفقیت به یک روستای مجاور منتقل کرد. سرعت این قطار در آن زمان تنها ۸ کیلومتر بر ساعت بود که به عنوان اولین وسیله نقلیه موتوری شخصی در تمام دنیا شناخته می شد.
سال ۱۸۳۰: جورج استفنسون قطار ساخته شده توسط تریویتیک را گسترش دارد و سرعت آن را به ۵۰ کیلومتر در ساعت رساند. این قطار مسیر لیورپول به منچستر را طی می کرد. اولین استفاده های جدی از قطار برای تجارت، در این زمان آغاز شد.
سال ۱۸۹۹: آلمان کشور بعدی بود که دارای خطوط ریلی با آخرین سرعت روز شد. قطارهای تولید شده در آلمان در سفرهای آزمایشی تا سرعت ۲۱۰ کیلومتر در ساعت نیز رسیدند اما هیچگاه این سرعت برای جابجایی مسافر استفاده نشد. تا سال ۱۹۳۳ قطارهای آلمانی بین هامبورگ و برلین با متوسط سرعت ۱۶۰ کیلومتر در ساعت کار می کردند.
سال ۱۹۳۴: با نزدیک شدن به جنگ جهانی دوم، ایالات متحده قطار پر سرعت بعدی را با نام زفیر به دنیا عرضه کرد. این قطار مسیر بین بوستون و ماین را با سرعت ۱۸۵ کیلومتر بر ساعت طی می کرد.
سال ۱۹۶۴: راه آهن ملی ژاپن وارد رقابت با خطوط راه آهن اروپایی شد و در این سال قطارهای پر سرعت خود را با سرعت ۲۱۰ کیلومتر بر ساعت به دنیا عرضه کردند.
سال ۱۹۹۳: ژاپنی ها در این سال سرعت قطارهای خود را به بیش از ۳۵۳ کیلومتر در ساعت رساندند. این قطارها ۵ سال بعد رسما از خطوط ریلی ژاپن خارج شدند.
سال ۲۰۰۷: فرانسه در این سال رکورد پر سرعت ترین قطار دنیا را با سرعت ۵۷۴ کیلومتر در ساعت برای خود ثبت کرد.
از سال ۲۰۱۷ تاکنون، قطارهای ماگلو به عنوان پر سرعت ترین قطارهای دنیا در کشورهای مختلفی از جمله آلمان و ژاپن فعالیت می کنند. سرعت عملیاتی این قطارها ۴۳۰ کیلومتر در ساعت است که در طول آژمایش ها توانسته به سرعت ۶۰۱ کیلومتر بر ساعت نیز برسد. مسافران قطار امیدوارند که تا سال ۲۰۲۷ سرعت عملیاتی قطارهای مسافربری به بیش از ۶۰۳ کیلومتر بر ساعت برسد. همه نگاه ها ها در این زمینه به خطوط ریلی ژاپن است؛ کشوری که بدون شک جلودار ساخت قطارهای پر سرعت در دنیا است.
در کشور ما سرعت قطارها تا ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت نیز رسیده است اما به طور میانگین، بیشتر قطارها در ایران سرعتی زیر ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دارند. قطارهای پر سرعت ایرانی که توسط چند شرکت معتبر در سال های اخیر شروع به فعالیت کرده اند و امکان خرید بلیط آن ها از طریق مستر بلیط ممکن است . با توجه به این که خطوط ریلی کشور ما تا حدی قدیمی هستند، اما قطارهای پیشرفته ای به این خطوط اضافه شده اند که با سرعت مناسب و امکانات رفاهی قابل توجهی در اختیار مسافران قرار گرفته اند. علاوه بر این، سفر با قطار در کشور ما از مسافرت های هوایی ارزان تر است و معطلی های اجباری در فرودگاه را نیز ندارد. وزن چمدان ها نیز مانند سفر با هواپیما مشمول هزینه اضافه نمی شود. اگر قصد خرید بلیط قطار را دارید، به راحتی می توانید این کار را با چند کلیک ساده انجام دهید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد
1 نظر
سرعت زیر صد کیلومتر یعنی ما دویست سال از دنیا عقبیم