اینسرت یا الماس تراشکاری Insert یک قطعه مکانیکی می باشد که از آلیاژ های بسیار سخت فلزی یا سرامیکی تولید شده و در شکل های هندسی مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. از اینسرت تراشکاری به منظور براده برداری در قالب سازی و یا تراشکاری قطعات استفاده می شود. اینسرت ابزار برش می تواند هندسه های مختلفی داشته باشد. اینسرت های گرد یا دایره ای در کاربردهایی مانند فرز دکمه ای یا در تراشکاری شیار شعاعی استفاده می شود. برخی از انواع اینسرت قابل تنظیم هستند تا زمانی که بخشی از لبه فرسوده شود، از قسمت های لبه استفاده نشده استفاده شود.
اینسرت های تراشکاری تحت تنش های شدید اغلب از نوع سایشی قرار می گیرند. از این رو بررسی قابلیت های مکانیکی اینسرت تراشکاری می تواند به انتخاب بهتر این ابزار در قالب سازی بالاخص در تماس و براده برداری از فلز هایی با سختی بالاتر کمک قابل توجهی نماید. مهمترین مشخصه مکانیکی اینسرت های تراشکاری سختی سطحی Hardness می باشد که با دیمانسیون های راکول، برینل و ویکرز مشخص می شود. الماس که کربن خالص می باشد دارای بیشترین سطح از سختی سطحی می باشد. آلیاژ های فلزی بکار گرفته شده در تولید اینسرت نیز برای جلوگیری از سایش و افزایش طول عمر این قطعه تراشکاری می بایست دارای سختی بالایی باشند.
اینسرت تراشکاری معمولاً از کاربید، کاربید میکروگرین، CBN، سرامیک، سرم، کبالت، PCD الماس، فولاد با سختی بالا و نیترید سیلیکون ساخته می شود. پوشش ها به افزایش مقاومت در برابر سایش و طول عمر اینسرت تراشکاری کمک می کنند. پوششهای اینسرت تراشکاری شامل نیترید تیتانیوم، کربنیترید تیتانیوم، نیترید آلومینیوم تیتانیوم، نیترید تیتانیوم آلومینیوم، اکسید آلومینیوم، نیترید کروم، نیترید زیرکونیوم و DLC الماس است.
اشکال هندسی اینسرت تراشکاری
اینسرت های تراشکاری با اشکال هندسی مختلفی تولید می شود که هر یک برای عملکرد با آلیاژ خاص و در سرعت دورانی خاصی از قطعه مناسب هستند. اینسرت های سه وجهی شامل اشکال مثلثی هستند. سه ضلع مساوی و سه نوک با زوایای گنجانده شده 60 درجه در طراحی اینسرت بکار گرفته شده اند.. اینسرت مثلثی یک اینسرت سه گوشه شبیه مثلث است، اما با شکل مثلثی اصلاح شده، مانند اضلاع کمان یا زوایای میانی در اضلاع، برای ایجاد زوایای گنجانده شده بالاتر در نوک ها مورد استفاده قرار می گیرد.
اشکال اینسرت تراشکاری چهار وجهی شامل الماس، مربع، مستطیل و لوزی است. اینسرت الماس یک اینسرت چهار طرفه با دو زاویه حاد است که برای حذف مواد استفاده می شود. نوک برش مربع دارای چهار ضلع مساوی است. اینسرت های مستطیلی چهار ضلع دارند که دو ضلع آن از دو ضلع دیگر بلندتر است. این اینسرت ها اغلب برای شیار زدن استفاده می شوند، جایی که کناره های کوتاه حاوی لبه برش واقعی هستند. اینسرت های لوزی یا متوازی الاضلاع چهار طرفه هستند و در طرفین زاویه برای فاصله نقطه برش دارند.
علاوه بر اینسرت هایی که با هندسه آنها مشخص می شود، تعدادی از انواع آن ها با زوایای نوک متمایز می شوند. اینسرت با نوک ساچمه ای با یک نوک نیمکره ای تولید شده است که شعاع آن نصف قطر کاتر است و برای ماشینکاری نیم دایره ها، شیارها یا شعاع های ماده مورد استفاده قرار می گیرد. در یک فرز با اینسرت نوک پخ، طرف یا انتهای اینسرت شامل یک بخش زاویهدار در نوک است تا یک برش زاویهدار یا یک لبه پخ روی قطعه کار ایجاد شود که معمولاً به نگهدارندههای فرز متصل میشود. Dogbone یک اینسرت دو لبه با یک مرکز نصب باریک است و همانطور که از نامش پیداست، یک ویژگی برش گسترده تر در هر دو انتها است که اغلب برای شیار زدن استفاده می شود. زوایای شامل نوک می تواند 35، 50، 55، 60، 75، 80، 85، 90، 108، 120 و 135 اینسرته باشد.
معرفی برند های معتبر تولید کننده اینسرت تراشکاری
مشخصات مکانیکی اینسرت تراشکاری مانند سختی سطحی، تنسایل، عمق لایه سخت و مقاومت حرارتی از جمله فاکتور های بسیار موثر در عملکرد و طول عمر این قطعه صنعتی محسوب می شوند. اطلاعات فنی اینسرت های مختلف یا در دسترس نبوده و یا عملا مقایسه این مشخصات فنی نیاز به دانش بالایی از علم مکانیک داشته که عملا برای هر کاربری میسر نیست. از این رو اولین و ساده ترین راهکار کاربران برای خرید اینسرت تراشکاری با کاربری و طول عمر مناسب انتخاب بر حسب برند می باشد که البته تصور اشتباهی نیز نمی باشد. برخی از شناخته شده ترین برند های تولید کننده اینسرت تراشکاری در ایران به قرار زیر هستند.
- اینسرت تراشکاری تکیم ساش TAKIMSAS: برند ترکیه ای تکیم ساش یکی از شناخته شده ترین برند های تولید کننده ابزار آلات تراشکاری و براده برداری از جمله اینسرت های تراشکاری است. اینسرت تکیمساش دارای استاندارد های کیفی اتحادیه اروپا از جمله استاندارد BV کشور فرانسه است.
- اینسرت تراشکاری سندویک SANDVIC: برند سوئدی سندویک فعالیت خود در زمینه تولید ابزار آلات تراشکاری، حفاریو معدنی را از سال 1952 آغاز نموده است. اینسرت تراشکاری سندویک سوئد با قابلیت های سایشی و حرارتی بسیار ایده آل و طول عمر کاری بسیار بالا به بازار عرضه می شود. اینسرت سندویک بصورت قطعه OE بر روی بسیاری از دستگاه های تراشکاری و CNC اتصال پیدا کرده است.
- اینسرت تراشکاری تانگلوی TUNGALOY: برند ژاپنی تاگلوی تولید کننده یکی از ماندگار ترین و با دوام ترین نوع اینسرت های تراشکاری می باشد که با مقاومت سایشی بسیار بالایی تولید می شوند.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد