محققان در درمان سرطان به روش نوینی دست یافتهاند. آنها توانستند با تزریق هدفمند در موشها، تمام تومورها سرطانی را از بین ببرند.
با پیشرفت روزافزون علوم پزشکی، روشهای درمان سرطان در حال گسترش و امیدبخشی روز افزون است. از آزمایشات اخیر در رابطه با درمان سرطان میتوان به استفاده از نانوتکنولوژی برای ردیابی ریزتومورها و همچنین مهندسی میکروب برای غلبه بر سلولهای سرطانی و کشتن تومورهای بدخیم اشاره کرد. آخرین تحقیقات دانشکده پزشکی دانشگاه استفورد آمریکا حاکی از رویکردی جدید در درمان سرطان است. تزریق جزئی دوعامله که سیستم ایمنی بدن را به طور مستقیم بر علیه تومورهای بدخیم تحریک میکند. درحال حاضر تحقیقات آنها بر روی موشها موفقآمیز بوده است. دکتر رونالند لوی نویسنده اول تیم تحقیق میگوید:”مشاهده شد که تمام تومورهای بدن موش از بین رفتند. این رویکرد بر اساس شناسایی سلولهای هدف سلولهای ایمنی که مشخص کننده تومور هستند، تدوین شده است و بنابراین نیازی به فعالسازی کل سیستم ایمنی بدن یا انطباق سلولهای ایمنی بیمار نیست.
در روش درمان دو عامله دانشمندان باور دارند که سریعتر از انچه انتظار داشتهاند به مرحلهی آزمایشهای بالینی برسند. در حال حاضر یکی از عاملها مورد تایید آزمایش انسانی قرار گرفته است و دیگری در انتظار نتیجهی آزمایش بالینی است.
دکتر لوی که متخصص در ایموتراپی است توانست لنفاو یا سرطان سیستم لنفاوی را درمان کند. در این روش سیستم ایمنی بدن افزایش یافته طوری که میتواند سلولهای سرطانی را هدف قرار دهد. انواع مختلف ایمنوتراپی وجود دارد از جمله روشی که کل سیستم دفاعی بدن را تقویت میکند و البته روشهایی دیگری هم وجود دارد که به صورت هدفمندتر عمل میکنند. محققان خاطر نشان کردند که این روشها می توانند عوارض جانبی به همراه داشته باشند یا وقتگیر و پرهزینه باشند. به هرحال این روش دارای مزایای بیشتری است.
دکتر لوی توضیح میدهد : ” در این رویکرد ما با یک تزریق دو عامله جزئی، سیستم ایمنی بدن را با هدف تومور تحریک میکنیم. دکتر لوی توضیح میدهد که در این روش به سیستم ایمنی بدن آموزش میدهیم که چگونه با یک سرطان خاص مبارزه کنند که در نهایت با مهاجرت به دیگر نقاط بدن تمام تمورهای بدن را از بین ببرند.
سیستم ایمنی بدن وظیفه دارد تا با عوامل خارجی مضر بر بدن مقابله کنند. انواع بسیاری از سلولهای سرطانی توانایی پنهان شدن از این سیستم را دارند که به آنها توانایی رشد و گسترش را میدهد. یکی از انواع گلبولهای سفید خون که سلول تی نام دارد نقشی حیاتی در تنظیم پاسخ ایمنی سیستم بدن دارد. سلول تی وظیفه شناسایی و نابودی سلولهای سرطانی را دارد اما به هرحال بعضی از این سلولهای سرطانی یاد میگیریند که سلول تی را فریب دهند و از پاسخ سیستم ایمنی بدن فرار کنند.
این روش بر بسیاری از سرطانها موثر واقع میشود.
در این مطالعه دکتر لوی و تیمش چند میکروگرم از دو عامل مشخص را به محل تومور سفتی در هر کدام از موشهای بیمار شده تزریق کردند. این دو عامل شامل:
- اولیگو نوکلئوتید CpG، که یک قطعه کوچک از DNA مصنوعی است. این ماده به ارتقاء سیستم ایمنی بدن کمک میکند زیرا باعث بیان بیشتر گیرندهای به نام OX۴۰ میشود. این گیرنده در سطح سلولهای تی وجود دارد.
- عامل دیگر آنتی بادی است که به گیرندهها متصل شده و باعث فعالیت بیشتر سلولهای تی می گرد
سلولهای تی با فعال شدن به نقاط دیگر بدن مهاجرت میکنند و سلولهای سرطانی دیگر نقاط را از بین میبرند.
دکتر لوی ادعا دارد که با این روش میتوان به درمان انواع مختلف سرطان پرداخت. در هر مورد، سلول تی یاد میگیرد که چگونه با نوع خاصی از سرطان مبارزه کند. دانشمندان با آزمایش روی موشهای مبتلا به سرطان سیستم لنفاوی، توانستند ۸۷ موش از ۹۰ موش مبتلا را کاملا درمان کنند به طوری که دیگر هیچ خبری از تومورها نبود. در سه موش باقی مانده نیز سرطان عود کرد اما با تکرار مجدد این روش، تومورهای سرطانی از بین رفتند. نتایج موفقیتآمیز مشابهی در آزمایش نمونههای موش مبتلا به سرطان های سینه، کولون و پوست مشاهده گردید. همچنین موشهایی که با استفاده از مهندسی ژنتیک به سرطان سینه مبتلا شده بودند، به خوبی به این روش درمانی پاسخ دادند.