هر لحظه تعداد زیادی خرید و فروش در سراسر جهان صورت میگیرد. مبادلات رسمی و غیر رسمی که آمار درستی از آنها در دست نیست. بسیاری از این معامله ها فارغ از هر گونه قانون خاصی اجرا میشوند. یک طرف فروشنده و طرف دیگر خریدار، فقط با توافق و رضایت بین دو طرف معامله، کار را یکسره میکنند. تنها قانونی که وجود دارد، دریافت کالا یا خدماتی در عوض پول، کالا و خدمات دیگری است.
با این وجود میدانیم خیلی از معاملات، تحت قوانین مناقصه و مزایده برگزار میشوند. طبق قانون ایران همه سازمانهای دولتی موظف هستند برای تامین منافع جامعه کلیه خریدهای خود را به واسطه مناقصه تامین کنند و از سوی دیگر مکلف شده اند مایملکی را که دیگر به آن نیاز ندارند طبق مزایده و با بالاترین قیمت به فروش برسانند.
تا اینجای کار همه چیز واضح است. اما وقتی به مزایده هلندی (به انگلیسی: Dutch auction) میرسیم میبینیم فرآیند، آنطور که فکر میکردیم نیست. مثلا توقع داشتیم مثل آنچه در گالری های هنری اتفاق می افتد، متداوم قیمت پیشنهادی خریداران بالاتر و بالاتر برود تا در نهایت یک نفر قیمت پایان دهنده خود را اعلام کند و یا یک ژست غرورآفرین، اثر هنری را با افتخارِ تمام، همراهِ خود به منزل ببرد. درحالیکه مزایده هلندی، رودخانه را برعکس شنا میکند.
کمتر پول بده همون قدر آش بخور
مزایده هلندی چیست؟
مزایده هلندی نوعی مزایده است که در آن، مزایده گذار کالایی را برای فروش قرار میدهد و قیمتی بر آن میگذارد. هر لحظه که خریداری برایش پیدا نشود، لحظه بعد قیمت کمتری پیشنهاد میدهد. انقدر این کار تکرار میشود تا در قیمتی کمتر از قیمت اولیه ی مزایده گزار، توافق صورت بگیرد.
یعنی مزایده گر میتواند تا حداقل قیمتی که مزایده گزار برای کالایش در نظر دارد ماجرا را ادامه دهد و با نازلترین قیمت ممکن کالا را بخرد.
حتما با خود میگویید اگر اینطور باشد، هر مزایده گر ، به قول معروف تا دقیقه نود صبر میکند، تا سود خود را با پا پس کشیدن، بیشتر و بیشتر کند. اما در واقعیت چنین اتفاقی نمی افتد و مزایده گر سریع نرخ مطلوب را روی هوا میزند. چرا؟
آب دستته بذار زمین
نه تنها مزایده گرها تا آخرین لحظه صبر نمیکنند که کمترین مبلغ را برای کالای مورد نظرشان بپردازند، بلکه آب دستشان باشد زمین میگذارند و قیمت مورد نظرشان را از دهان مزایده گزار می قاپند. دو دلیل اصلی برای چنین کاری وجود دارد:
از دیدگاه فروشنده: مزایده هلندی تنها و تنها برای کالاهایی استفاده میشود که مدت زمان بسیار کوتاهی جهتِ مصرف کالا وجود دارد. یعنی فروش سریع کالا مد نظر مزایده گزار است. درغیراین صورت هیچ عاقلی حاضر نیست کالایش را به حداقل قیمت بفروشد.
از دیدگاه خریدار: آمارها نشان میدهد معمولا مزایده گزار در مزایده هلندی هم سودی مشابه مزایده معمولی دارد چرا که خریدار واقعی صبر نمیکند قیمت به حداقل برسد و مزایده گر دیگری توان خرید کالا را پیدا کند. به خاطر سرعت دررقابت معمولا به همان قیمت مد نظر مزایده گزار، مبادله انجام میشود.
چون هم فروشنده نمیخواهد مبلغ کمتری دریافت کند و هم خریدار نمیخواهد رقابت زیاد شود، با اولین پیشنهاد معامله بسته میشود.
چرا به این نوع مزایده، مزایده هلندی میگویند؟
عمرت مثل گل نباشه
کشور گل ها، هلند، که بیشترین میزان تولید گل را داراست برای فروش سریع گلهایش چنین ساز و کاری را به کار بسته است تا با این حرکت، روزانه گل از دست رفته ی کمتری داشته باشد. کوتاهی عمر گلها باعث شده، مزایده با قیمت کاهشی، طرفداران زیادی بین خریداران و فروشندگان گل پیدا کند. به همین دلیل به چنین فروشی، مزایده هلندی گویند. حراج هر روزه ی گل های هلندی باعث مشهور شدن این رویه شده است.
آیا در ایران مزایده هلندی اجرا میشود؟
هیچ جا خونه خود آدم نمیشه
درست است که در کشورهای دیگر، مزایده هلندی کاربرد فراوانی دارد و حتی برای برخی مزایده های آنلاین نیز که به مزایده انگلیسی معروف هستند، به کار می آید اما باید دید در خانه ما، ایران، چگونه با مزایده هلندی برخورد میشود؟
در قانون ایران سازمانها مکلفند مزایدات خود را به صورت عادی برگزار نمایند و کالای خود را به بالاترین پیشنهاد واگذار کنند. شاید در بازارهای غیر رسمی و کوچک از مزایده هلندی استفاده شود اما چون به صورت رسمی این کار صورت نمیگیرد و آمار دقیقی از آن در دسترس نیست، طی این نوشتار به صحت اجرای آن در ایران نپرداختیم.
یک کلام ختم کلام:
در مجموع، اگر تا اینجای نوشته همراه ما شده اید حتما به مزایدات علاقه مندید. ما در مرکز فرآوری اطلاعات پارس نماد داده ها ، با داشتن سالها تجربه در امر اطلاع رسانی اخبار مزایدات، کنار شما هستیم تا مطابق رشته کاری شما، اخبار آگهی های مزایده از سراسر ایران را به صورت لحظه ای به دست شما برسانیم. همچنین میتوانید اخبار مناقصه های دولتی و غیر دولتی را همگام با ما دنبال کرده و دریافت کنید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد