دسترسی به سوابق گذشته به ما کمک میکند که یاد بگیریم و پیشرفت کنیم. این موضوع درباره تاریخچه جستجوی شخصی ما در گوگل هم صدق میکند. مرور دوباره یک سایت که قبلاً بازدید کردهایم میتواند مفید باشد. علاوه بر این، گوگل از تاریخچه جستجوی ما برای ارائه محتوای مرتبط در بخش Discover گوشی اندرویدی استفاده میکند و ما را درباره چیزهایی که به آنها علاقه داریم، مطلع نگه میدارد.
البته نگه داشتن تاریخچه جستجوی گوگل همیشه مزایای مثبتی ندارد. همانطور که این دادهها میتوانند زندگی ما را آسانتر کنند، شرکتها هم از این دادهها برای اهداف مختلفی استفاده میکنند. بخشی از این استفادهها مربوط به تحقیقات است و معمولاً اطلاعات شخصی از دادهها حذف میشود، اما همیشه اینطور نیست. به همین دلیل پاک کردن تاریخچه جستجو اهمیت زیادی دارد. جدای از نگرانیهای حریم خصوصی، دلایل دیگری هم برای این کار وجود دارد.
۳. حریم خصوصی
اطلاعات موجود در تاریخچه جستجوی شما هم برای خودتان ارزشمند است و هم برای دیگران. با حضور گسترده هوش مصنوعی در اکثر برندهای فناوری، دادهها بیش از پیش ارزشمند شدهاند. این دادهها شریان حیاتی مدلهای یادگیری برای هوشمندتر شدن هستند. علاوه بر آموزش مدلهای هوش مصنوعی، دادههای موجود در تاریخچه جستجوی گوگل شما اطلاعاتی را شامل میشوند که افراد سودجو میتوانند از آنها برای کلاهبرداری از شما یا دیگران استفاده کنند.
فرقی نمیکند که از گوشی هوشمند، تبلت، کرومبوک یا هر دستگاه دیگری برای جستجو در اینترنت استفاده کنید، در هر صورت ردی از خود بر جای میگذارید. دادههای مختلفی در تاریخچه جستجوی شما ذخیره میشود که استفادههای گوناگونی دارد. در حالت ایدهآل، این اطلاعات باید فقط برای نیازهای شما استفاده شود. اما در واقعیت، دادهها دارایی باارزشی برای برندها هستند.
گوگل تلاش میکند این دادهها را ایمن کند و ناشناسسازی انجام دهد تا در صورتی که اطلاعات به دست شخص ثالثی برسد (چه قانونی و چه غیرقانونی)، اثری از هویت شما در آن نباشد، اما این فرایند بینقص نیست. حتی پس از پاکسازی اطلاعات، همچنان دادههای زیادی در تاریخچه جستجوی شما باقی میماند که میتواند خطر سرقت هویت یا شرمندگی را برایتان به همراه داشته باشد. شاید جستجوهایی انجام دادهاید که دوست ندارید دوستان یا دیگران از آنها مطلع شوند. این هم یکی دیگر از دلایل پاکسازی تاریخچه جستجوی گوگل است.
۲. سرعت
آیا تا به حال متوجه شدهاید که دستگاه شما بعد از مدتی استفاده کُند میشود و با یک راهاندازی مجدد سرعتش بهتر میشود؟ این اتفاق به این دلیل است که سیستم به حالت تازهای بازمیگردد و دادههای اضافی پاک میشود. پاک کردن تاریخچه جستجوی گوگل هم تأثیر مشابهی روی دستگاه شما دارد، بهویژه روی دستگاههای اندرویدی.
از آنجا که گوشیها و تبلتهای ما ارتباط تنگاتنگی با جستجوی گوگل دارند، انباشت دادهها محدود به مرورگر کروم نیست. هر چه بیشتر از دستگاههای خود استفاده کنیم و جستجوهای بیشتری انجام دهیم، این دادهها بیشتر شده و سیستم کندتر میشود. در نتیجه تجربه کاربری شما کاهش مییابد.
با پاک کردن تاریخچه جستجوی گوگل، کوکیهای ردیابی و دادههای کش شده غیرضروری حذف میشود و منابع بیشتری برای اجرای وظایف جدید آزاد میگردد. هرچند ممکن است بارگذاری برخی سایتهایی که قبلاً بازدید کرده بودید کمی کندتر شود، اما دستگاهتان سریعتر و روانتر کار خواهد کرد.
۱. تبلیغات
حتماً برایتان پیش آمده که چیزی را جستجو کنید و چند ثانیه بعد تبلیغات مرتبط با همان موضوع برایتان نمایش داده شود. این همان ردیابی تبلیغاتی یا تبلیغات هدفمند است. صرفنظر از نامی که برایش میگذارند، در نهایت به معنای ردیابی رفتار شماست. تاریخچه جستجوی گوگل شما به این ماشین خوراک میدهد تا محصولات و خدماتی که به آنها علاقه نشان دادهاید را برایتان بیاورد.
گاهی اوقات خودم از این موضوع استقبال میکنم. مثلاً اگر به دنبال یک محصول خاص باشم، آگاهانه جستجوی آن را انجام میدهم تا سایر برندها و گزینههای مشابه برای من نمایش داده شود. اما در بیشتر مواقع این موضوع آزاردهنده، خستهکننده و حتی ترسناک است.
امکان غیرفعال کردن ردیابی تبلیغاتی گوگل کروم وجود دارد که گام خوبی برای حفظ حریم خصوصی است. اما پاک کردن تاریخچه جستجو میتواند قدم مؤثرتری در جلوگیری از ردیابی توسط سرویسهای مختلف باشد. فراموش نکنیم که همه تبلیغاتی که میبینیم معتبر و ایمن نیستند. ممکن است به چیزی علاقهمند شوید و روی تبلیغی کلیک کنید که در واقع یک کلاهبرداری باشد.
تاریخچه را انباشت نکنید
بیشتر ما تا حدی جمعآوری دادهها را برای بهبود تجربه کاربری خودمان میپذیریم. اگر گوشی من اجازه جمعآوری برخی دادهها را نداشت، تجربه کاربری بسیار ضعیفی میشد. این دادهها برای عملکرد بهتر ویژگیهایی مثل Gmail، Calendar، Tasks و دیگر سرویسها استفاده میشود. این سرویسها با هم ارتباط دارند و تجربه کار با هرکدام شخصیتر میشود. با این حال، همچنان نگرانم که اطلاعاتم به کجا میرود. مثلاً به همین دلیل دادههایم را در اختیار مدل هوش مصنوعی گوگل جمینای قرار نمیدهم، چون نمیدانم چطور ممکن است از آنها استفاده شود.
مثل بیشتر چیزهای زندگی، هر مزیتی یک عیبی هم دارد. شما باید از اطلاعات دیجیتالی خود همانطور محافظت کنید که از یک نامه فیزیکی حاوی اطلاعات خصوصی مراقبت میکنید. ما اسناد حساس را خرد میکنیم، میسوزانیم یا از بین میبریم. اما وقتی همین اطلاعات به شکل دیجیتال باشد، ممکن است فراموش کنیم که از آن محافظت کنیم.