چرا سرعت تلفن هوشمندمان کاهش مییابد؟ قطعا این سوال یکی از پرتکرارترین و مرسومترین سوالاتی است که تمامی دارندگان تلفنهای هوشمند با آن مواجه میشوند و به دنبال پیدا کردن بهترین پاسخ درخصوص آن هستند تا بتوانند هرچه سریعتر راندمان تلفن هوشمند خود را بهبود بخشند.
بنظر میرسد این یک مسئله رایج است که تلفنهای هوشمند پس از مدتی استفاده کند شده و سرعت و قدرت اولیه خود را از دست میدهند، این مسئله معمولا بدون هیچ علت واضح و مشخصی اتفاق میافتد و این مسئله باعث میشود تا برای تشخیص مشکل و بهبود شرایط به سراغ منابع گوناگون رویم.
برخی از این مشکلات بر اثر قدیمی شدن تلفن هوشمند رخ میدهند که تاحدودی غیرقابل بهبود است، اما خوشبختانه برخی از این مشکلات به سادگی قابل حل هستند که در ادامه به معرفی و بررسی راههای موجود میپردازیم.
اپلیکیشنهایی که در بکگراند فعال هستند
شاید این مورد را قبلا شنیده باشید، اما بصورت کلی باز بودن اپلیکیشنها و فعالیت اضافه آنان در بکگراند تلفنهای هوشمند موجب میشود تا سرعت تلفن بصورت چشم گیری کاهش پیدا کند. بسیاری از کاربران عادت دارند اپلیکیشنهای جدیدی را نصب کنند و پس از مدتی درصورت عدم استفاده از آنان، فراموش میکنند تا این اپلیکیشنهای بیاستفاده را پاک کنند. بسیاری از این اپلیکیشنهای بیمصرف شروع به استفاده از فضای بکگراند تلفن هوشمند شما میکنند تا بتوانند اطلاعات خود را رفرش کنند، به اینترنت متصل شوند یا بخشی از قسمتهای تلفن هوشمند شما را مانیتور کنند تا درزمانی که نیاز میشود از آن استفاده کنند.
تلفنهای هوشمند منابع محدودی از نظر RAM و CPU دارند که باعث میشود این مقدار محدود در میان تمام اپلیکیشنهای فعال در بکگراند تقسیم شود و درنهایت این مسئله موجب میشود تا سرعت پردازش تلفن شما درحین استفادههایی مانند بازی کردن به طور چشم گیری کاهش پیدا کند. سیستم عامل اندروید در زمینه مدیریت منابع بسیار موفق بوده است، اما در بسیاری از مواقع نمیتوان از این سیستم عامل انتظار معجزه و رسیدگی به تمام این مشکلات را داشت. اما این مشکلات با عرضه اندرویدP کاهش چشمگیری خواهد داشت چرا که این نسخه از اندروید قابلیتی جدید دارد تا بتواند تمامی اپلیکیشنهای فعال در بکگراند را از بین برده و ببندد و همچنین دسترسی اپلیکیشنها را به این فضا محدودتر میکند. اما تا زمان رسیدن اندرویدP (البته درصورتی که تلفن هوشمند شما بروزرسانی آن را دریافت کند) میتوانید با انجام برخی فعالیتهای ساده مانند پاک کردن اپلیکیشنهای قدیمی یا بدون استفاده به سادگی سرعت تلفن هوشمند خود را بهبود بخشید و همچنین میتوانید برای انجام این کار از انواع اپلیکیشنهای موجود که به پاک کردن برنامهها و فایلهای بیاستفاده میپردازند استفاده کنید. برای بررسی سرویسهایی که هماکنون از فضای بکگراند تلفن هوشمند شما استفاده میکنند کافیست گزینه Build Number تلفنتان که از قسمت Settings – About Phone دردسترسی است را هفت بار لمس کنید تا وارد قسمت Developer Options شوید و سپس از این قسمت گزینه Running Services را لمس کنید تا فعال شود. اپلیکیشنهای دیگری مانند Greenify یا Servicely وجود دارند که به شما اجازه میدهند کار مشابه را بدون نیاز به انجام دادن مراحل بالا انجام دهید البته درصورتی که تلفن هوشمند شما روت شده باشد. این کار به شما کمک میکند بزرگترین مشکلساز تلفن هوشمند خود را پیدا کرده و سپس حذف کنید تا به بهبود شرایط آن کمک کنید.
حافظه پر یا وجود فضاهای خالی در حافظه
سرعت نوشتار برروی فلش درایوهای NAND (حافظه داخلی) به مرور و با پر شدن کاهش پیدا میکند، که موجب میشود پس از مدتی و با استفاده از فضای تلفن هوشمندتان تغییرات سرعت را به وضوح در دستگاه خود مشاهده کنید. این مسئله ممکن است بدلیل جمع آوری اطلاعات بیاستفاده توسط اپلیکیشنها یا بالا رفتن حجم عکسها و ویدیوهای قدیمی در تلفن هوشمندتان باشد. خوشبختانه سیستم عامل اندروید هنگامیکه حافظه تلفن هوشمندتان در حال پر شدن است اخطاری به شما میدهد تا هرچه سریعتر به آن رسیدگی کنید و از کند شدن بیش از حد تلفنتان پیشگیری کنید. البته بهترین کار این است که پیش از رسیدن به این وضعیت فکری به حال حافظه تلفنتان کنید و مانع از آن شوید که کار به این حالت کشیده شود. در این حالت میتوانید اطلاعات اضافه تلفن هوشمندتان را بصورت دستی یا با استفاده از نرم افزار داخلی سیستم عامل اندروید فضای بیشتری از تلفن هوشمندتان را خالی کنید.
در برخی از مواقع مشاهده میشود حتی با وجود رسیدگی به وضعیت حافظه و سبک نگه داشتن آن باز هم شاهد کاهش سرعت تلفن هوشمند هستیم. این مسئله در برخی مواقع ناشی از Fragmentation یا به مشکل خوردن قسمتهایی از حافظه و درنتیجه خالی ماندن این بخشهاست که در تلفنهای هوشمند قدیمی موجب کندی سرعت میشود. سیستم عامل اندروید و کنترل کنندههای درایو با استفاده از قابلیتی به نام Trimming مانع Fragment شدن حافظه شما میشود. اما با این وجود باز هم زمانیکه حافظه تلفن هوشمند شما پر میشود ذخیره کردن عکس و فیلم یا حتی ذخیره شدن برخی اطلاعات بوسیله اپلیکیشنها به سختی صورت میگیرد. در این مواقع یک Factory Reset میتواند به خوبی از پس کار بربیاید و تلفن هوشمند شما را کاملا از شر تمامی فایلهای اضافه نجات دهد. همچنین توصیه میشود فایلهایی نظیر عکسها، ویدیوها و موسیقیها را برروی حافظه جانبی تلفن خود ینی کارتهای حافظه ذخیره کنید تا علاوه بر کمک کردن به پایین نیامدن سرعت تلفن هوشمندتان درمواقع ضروری و هنگامیکه نیاز به Factory Reset دارید به سادگی اطلاعات خود را نگهداری کنید. حافظههای ابری نیز در این مواقع میتوانند به کمک شما بیایند و در این زمینه کمک بزرگی به کاربران کنند.
قدیمی شدن باطری تلفنهای هوشمند
جالب است بدانید باطری تلفنهای هوشمند نیز بر اثر قدیمی شدن با مشکلاتی روبهرو میشود که درواقع از این مسئله میتوان به عنوان بزرگترین مشکل دستگاههای دیجیتالی یاد کرد. پس از دو یا سه سال استفاده از یک دستگاه دیجیتالی مشاهده خواهیم کرد که دیگر با یک بار شارژ کامل باطری همچون گذشته و برای یک روز کامل نمیتوانیم از آن استفاده کنیم. یکی دیگر از اتفاقاتی که با قدیمی شدن باطری تلفنهای هوشمند رخ میدهد پدیدهای به نام Internal Resistance است. Internal Resistance دو تاثیر بر پرفورمنس تلفن هوشمند شما دارد. بالا بودن Internal Resistance موجب میشود درجه حرارت باطری بالا رفته و درحین استفاده از تلفن احساس داغ شدن کنید که این مسئله برروی پرفورمنس کلی تلفن و همچنین بسیاری از قطعات داخلی تاثیر منفی خواهد گذاشت.
پردازنده تلفنهای هوشمند نسبت به گرما بسیار حساس هستند و گرم شدن تلفن باعث میشود که برای جلوگیری از آسیب رسیدن به پردازنده، سرعت آن کاهش یابد تا به مرور شاهد خنک شدن تلفن باشیم. این مسئله مستقیما از قدیمی شدن باطری نشئت میگیرد و تاثیر بسزایی بر سرعت تلفن هوشمند شما دارد. همچنین هنگامی که پردازنده و مموری تلفن هوشمند شما با سرعت بالایی شروع به کار میکند نیازمند یک ولتاژ ثابت و مناسب است که ممکن از باطریهای قدیمی نتوانند چنین شرایطی را مهیا کنند و به همین خاطر با مشکلاتی مانند Voltage Drop یا افت ولتاژ روبهرو شویم که درنهایت منجر به بروز ارورهای سیستماتیک و کاهش سرعت پردازش تلفن هوشمند خواهد شد.
مشکلاتی که پس از بروزرسانی سال گذشته آیفون برای باطری آن ایجاد شد به دیگر سازندگان تلفنهای هوشمند ثابت کرد که استفاده از تمام قدرت پردازنده یک تلفن هوشمند با استفاده از بروز رسانیهای نرم افزاری و بدون توجه به سطح قدرت باطری میتواند مشکلات زیادی را بوجود آورد. گرچه هنوز هم سازندگان و تیمهای توسعه فراوانی هستند که تلاش میکنند با ارائه بروز رسانیهای متعدد از حداکثر قدرت پردازنده خود استفاده کنند و این مسئله موجب بروز مشکلاتی مانند افت ولتاژ در این تلفنها میشود. بدین ترتیب میتوان یکی از دلایل مهم کاهش سرعت تلفنهای هوشمند را افت ولتاژ ناشی از قدیمی بودن باطری تلفن اعلام کرد که موجب میشود قطعات سخت افزاری آن مانند CPU، RAM و ROM نتوانند با حداکثر سرعت خود کار کنند. مشکلاتی که از یک باطری خراب ناشی میشوند گاهی اوقات آنقدر جدی هستند که موجب میشوند تلفن شما ریاستارت شود. سادهترین راه برای جلوگیری از بروز دوباره این مشکل تعویض باطری است، اگرچه نسل جدید تلفنهای هوشمند که باطریهای خود را به سادگی در دسترسی کاربران قرار ندادهاند کمی هزینه و زحمت بیشتری برای تعویض باطری به صاحبان خود تحمیل میکنند.
ناکامی مموری در پردازش
همچون باطریها که به مرور زمان قدیمی شده و به عبارتی پیر میشوند، فلش مموری و RAM تلفنهای هوشمند نیز از گذر زمان رنج میبرند و این مسئله موجب میشود تا به مرور کارآیی ابتدایی خود را نداشته باشند. بدلیل پردازشهای مکرر و از طرفی سطح محدود RAM برای انجام این کار، به مرور زمان ظرفیت مموری جهت پردازش فعالیتهای مختلف کاهش پیدا میکند و این مسئله موجب میشود تا با بروز ارورهای بیشتر و کاهش سرعت تلفن هوشمند روبهرو شویم. برخی از چیپستهای جدید با این ساختار عرضه شدهاند که به مرور زمان و با قدیمی شدن قسمتهای در حال استفاده از مموری، قسمتهای جدیدی برای استفاده معرفی و آزاد میشوند تا مسئله گذر زمان بر سرعت پردازش اطلاعات تاثیر گذار نباشد و همچنان با گذر زمان پرفورمنسی مانند روزهای ابتدایی چیپست از آن شاهد باشیم. در کل میتوان مدت زمان استفاده از یک چیپست معمولی را بین ۲ یا ۳ سال دانست و از طرفی چیپستهای قدرتمند و جدیدی نیز هستند که بصورت بهینه و مفید میتوانند ۵ الی ۱۰ سال به خوبی پردازش کنند.
بروز رسانیهای سیستم عامل و نرم افزارها
یکی دیگر از مواردی که بر کند شدن تلفنهای هوشمند تاثیر گذار است این است که سیستم عامل یا اپلیکیشنهایی که برروی این تلفن هوشمند نصب هستند به مرور زمان و بخاطر عرضه بروز رسانیهای متعدد حجم بالاتری پیدا کرده و سنگینتر میشوند. شاید تلفنهای هوشمند جدید در این زمینه با مشکلی روبهرو نشوند اما تلفنهای هوشمند قدیمی قطعا با این مسئله دچار مشکل شده و افت سرعت پیدا خواهند کرد.
تنوع طراحی اپلیکیشنها در این قسمت حائز اهمیت است و ابعاد مختلفی دارد، برخی از اپلیکیشنها مانند فیسبوک به مرور زمان با اضافه شدن قابلیتهای مختلف حجیمتر و سنگینتر میشوند و همین مسئله موجب میشود تا نسبت به یک سال گذشته تلفن هوشمند شما قدرت بیشتری را صرف پردازش و لانچ کردن این برنامه کند، همچنین ممکن است به مرور زمان و با پیشرفتهتر شدن الگوریتمهای برنامه نویسی شاهد بهبود وضعیت اپلیکیشنها و متعادلتر شدن آنان باشیم که این مسئله به سازندگان و تیم توسعه دهنده اپلیکیشنها مربوط میشود. همچنین بسیاری از اپلیکیشنهای روز حال حاضر در دنیا با قابلیت بالاتر بردن عمر باطری ساخته میشوند که این مسئله موجب میشود در سیستم عامل بروز رسانی شده اندروید یعنی Oreo که اپلیکیشنهایی با مصرف بالا بلاک یا مسدود میشوند با مشکلی روبهرو نشوند و همچنین برروی تلفنهای هوشمندی که قدیمیتر هستند بصورت بهینهتر اجرا شوند.
تاثیر Nocebo
اگر هیچکدام از موارد بالا دلیل افت سرعت تلفن هوشمند شما محسوب نمیشوند، میتوان درنهایت به آخرین مورد این فهرست رسید که مربوط به تلفن هوشمند نمیشود، بلکه مستقیما از ذهن کاربران نشئت میگیرد!
به مرور زمان شاهد عرضه محصولاتی هستیم که ادعا میشود از سرعت بالاتری برخوردار هستند و این مسئله بدین معناست که تلفنهای هوشمند جدید در مقایسه با تلفنهای هوشمند قدیمی از سرعت کمتری برخوردارند. در بهترین حالت اگر یک تلفن هوشمند را تصور کنیم که طی سالهای استفاده دچار هیچ مشکل یا آسیبی نشده است و مانند روز اول خود کار میکند، اگر تجربه استفاده از یک تلفن هوشمند جدید را داشته باشید باز هم در هنگام استفاده از تلفن قدیمیتر احساس میکنید که با یک افت سرعت محسوس روبهرو هستید. مسئله اینجاست که حتی بدون ایجاد مشکلی برای یک تلفن هوشمند، با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی شاهد بالاتر رفتن سرعت پردازش اطلاعات خواهیم بود که موجب میشود استفاده از تلفنهای هوشمند قدیمیتر حتی با وجود اینکه هیچ ایرادی ندارند، کندتر بنظر برسد!