تعداد زیادی از افراد جامعه را جانبازان و معلولان تشکیل میدهند که برای رانندگی راحتتر باید برای دریافت پلاک ویژه جانبازان اقدام کنند. استفاده از خودروهای شخصی یکی از مهمترین حقوقی است که این عزیزان باید داشته باشند. برای اینکه این افراد بتوانند از مکانهای عمومی و مراکز درمانی استفاده کنند، بهتر است که خودروی شخصی داشته باشند. اگر شما و عزیزانتان هم در این دسته از افراد جامعه قرار دارید، بهتر است روش دریافت پلاک ویژه معلولان را بدانید. دریافت پلاک ویژه جانبازان هم مراحل مختلف خود را دارد که در این مطلب مراحل را به طور کامل توضیح خواهیم داد.
منظور از پلاک ویژه چیست؟
پلاک ویژه برای ماشین افراد با نیازهای ویژه در نظر گرفته میشود. ابعاد پلاک ویژه مانند پلاکهای عادی هستند و در اندازههای ۵۲ در ۱۱ سانتیمتر ساخته میشود. نکته مهم در چنین پلاکهایی این است که به جای حروف وسط پلاکهای عادی، از یک علامت خاص استفاده میشود. دقت کنید که پلاک ویژه برای جانبازان و معلولان به حالت ترکیبی از اعداد و علامت صندلی چرخدار استفاده خواهد شد. البته که حرف (ژ) هم یکی از نشانههای پلاک ویژه برای خودروهای جانبازان است.
به طور کلی پلاک ویژه شامل یک عدد دو رقمی در سمت چپ، یک عدد سه رقمی در سمت راست و آرم صندلی چرخ دار خواهد بود. تنها نکته مهمی که وجود دارد این است که باید بدانید سریال و عددهای پلاک ویژه هر سریال پلاک مرکز استان به دو قسمت تقسیم میشود:
- شمارههای انتظامی۱۱۲-۱۱ ایران ۱۱ تا ۹۹۹-۴۹ ایران ۱۱ برای جانبازان شماره گذاری میشوند.
- شمارههای انتظامی۱۱۱-۵۱ ایران ۱۱ تا ۹۹۸-۹۹ ایران ۱۱ برای معلولین شماره گذاری میشوند.
شماره گذاری خودرو جانبازان و معلولان چه قوانینی دارند؟
هنگام دریافت پلاک ویژه جانبازان باید قوانین شماره گذاری را بدانید؛ میتوان این قوانین را به سه دسته تقسیم بندی کرد که به شرح زیر است:
- مشخصات فرد جانباز یا معلول باید به وسیله پلیس در سامانه شماره گذاری پلیس راهور ثبت شود. در غیر این صورت، جانبازهای بالای ۵۰ درصد باید به بنیاد شهید و امور ایثارگران مراجعه کرده و افراد دارای معلولیت هم در سازمان بهزیستی مراجعه کنند.
- با توجه به اینکه به معلولهای ذهنی پلاک ویژه تعلق نمیگیرد، باید برای گرفتن پلاک مشخصات مادر یا پدر معلول از طریق سازمان بهزیستی مطرح شود.
- پلاک جانبازان و پلاک معلولان فقط برای خودروهای سواری صادر میشود.
مدارک مورد نیاز برای تعویض پلاک جانبازان و معلولان
برای اینکه جانبازان و معلولان بتوانند تعویض پلاک انجام دهند به یک سری مدارک نیاز دارند که عبارتند از:
- معرفی نامه سازمان بهزیستی یا بنیاد شهید
- تکمیل فرم تعهد به وسیله فرد متقاضی یا نماینده معرفی شده از سوی سازمان بهزیستی
- کارت معتبر جانبازی پنجاه درصد به بالا
- کارت معلولیت کامپیوتری با درجه بندی متوسط، شدید یا خیلی شدید
- سند مالکیت به نام متقاضی یا مدارک انتقال خودرو به وی
- برگه تسویه حساب هزینههای دولتی (برای خودروهای وارداتی)
- سند و پروانه گمرکی (برای خودروهای وارداتی)
- مدارک احراز هویت
- بیمه شخص ثالث
- پرداخت هزینه دریافت پلاک
این مدارک را باید برای دریافت پلاک ویژه جانبازان به سازمان مربوطه تحویل داد تا مراحل دریافت پلاک طی شود.
مراکز تعویض پلاک ویژه معلولها
همانطور که اشاره شد، شماره گذاری برای دریافت پلاک ویژه اهمیت دارد و باید برای شماره گذاری به مراکز راهور استانها مراجعه کرد. در حقیقت شمارهگذاری ماشینها با اختصاص پلاک ویژه برای معلولها در کارخانههای تولید خودرو ممنوع است. از این رو باید برای تعویض پلاک خودروهای پلاک ویژه اقدام کنید.
ساکنین پایتخت میتوانند برای این کار به برخی مراکز تعویض پلاک استان تهران مراجعه کنند که آدرس آنها به شرح زیر است:
- مرکز نقل و انتقال خاوران واقع در کیلومتر ۱۰ جاده خاوران بعد از سه راه خاورشهر
- مرکز نقل و انتقال آزادی، اول جاده مخصوص بعد از فروشگاه نبش خیابان بیمه
- مرکز نقل و انتقال حکیم تهرانپارس خیابان اتحاد، اتحاد پنجم
- مرکز نقل و انتقال میثم، کیلومتر ۱۷ جاده مخصوص، خیابان داروپخش، خیابان روزدارو (برای ماشینهای داخلی و وارداتی)
- مرکز شماره گذاری ایران خودرو و سایپا برای خودروهای پلاک تازه
همچنین در استانهای دیگر باید برای نصب و تعویض پلاک ویژه به مراکز شماره گذاری اعلام شده در استانها مراجعه کرد. برای راحتی جانبازان و معلولین محترم، امکان نوبت دهی تعویض پلاک به صورت اینترنتی و حتی تعویض پلاک اینترنتی نیز فراهم شده است.
مزیتهای دریافت پلاک ویژه جانبازان
همانطور که اسم این پلاک مشخص است برای افراد با نیازهای ویژه پلاک صادر میشود. از این رو برای افراد جانباز و معلول هم مزیتهایی در نظر گرفته میشود تا بتوانند هنگام رفت و آمد در خیابانها احساس راحتی بیشتری داشته باشند. دسترسی به خیابانها و معابر عمومی در شهرها با این پلاک راحتتر خواهد بود. مزیتهای کلی دریافت پلاک ویژه جانبازان عبارتند از:
- استفاده از پارکینگهای حاشیهای معابر و پارکینگهای در نظر گرفته شده برای معلولها که تابلو گذاری شدهاند.
- با توجه به اینکه بیشتر مراکز درمانی در محدوده طرحهای ترافیک قرار دارند، ورود به محدوده طرح ترافیک مجاز است.
- برای ماشینهای بنزین سوز، سهمیه بنزین ۱۰۰ لیتر و برای ماشینهای دوگانه سوز ۷۰ لیتر برای کارت سوخت با سهمیه ویژه معلولان و جانبازان در نظر گرفته شده است.
- توجه کنید اگر خودرویی در پارکینگ مخصوص خودروهای پلاک ویژه پارک کند، با جریمه ۱۰۰ هزار تومانی روبهرو خواهند شد.
چگونگی دریافت پلاک ویژه جانبازان
برای اینکه بتوان پلاک ویژه دریافت کرد، باید ابتدا درخواست کتبی معلولان و جانبازان را به واحدهای مددکار ارسال کرد. اگر افراد واجد دریافت پلاک ویژه باشند، میتوانند با توجه به دستور العملهای مورد نظر، به کمیته توانبخشی درخواست دریافت پلاک ویژه دهند. کافی است که در ابتدا به یکی از سازمانهای بهزیستی شهر خود مراجعه کنید تا شرایط دریافت پلاک ویژه برای شما بررسی شود.
بعد از درخواست جانبازان و معلولان، سازمان مربوطه لیست تمام افرادی که شرایط گرفتن پلاک ویژه را دارند به صورت محرمانه و مهر شده به معاونت فنی مهندسی و خدمات ترافیک پلیس راهور تحویل میدهد. در حقیقت این اطلاعات را میتوان از روی سایت راهور بارگزاری کرد و افراد واجد شرایط با در دست داشتن مدارک شخص برای شناسایی و معرفی نامه به واحدهای تعویض پلاک شهر خود مراجعه کنند.
آیا پلاک ویژه به نابیناها و ناشنواها هم تعلق میگیرد؟
سوالی که بسیاری از افراد کم توان جسمی در زمینهی بینایی و شنوایی دارند این است که آیا میتوانند پلاک ویژه دریافت کنند؟ استفاده افراد نابینا و ناشنواها از پلاک ویژه یک چالش برای سازمان بهزیستی است که همواره بین این سازمان و پلیس راهور مطرح بوده است. پلاک ویژه به طور تقریبی برای معلولهای جسمی و حرکتی در نظر گرفته میشود، اما بهزیستی در تلاش است که با سازمان ناجا توافقی انجام دهد تا پلاک برای معلولهای ناشنوا و نابینا صادر شود.
از طرفی هم پلیس راهور معتقد است که صدور پلاک ویژه برای نابیناها و ناشنواها باعث میشود که ترافیک بیشتر شود، اما با تمام این توضیحات باز هم سازمان بهزیستی نیاز افراد معلول را در نظر گرفته و برای دریافت امکاناتی مانند سهیمه سوخت ویژه و جایگاههای پارک مخصوص معلولان تلاش میکند. نکته مهم این است که در سایت کانون ناشنواهای ایران نوشته شده که افراد ناشنوای زیر ۶۰ سال با درجه شنوایی ذهنی در حد خیلی شدید میتوانند برای دریافت پلاک ویژه درخواست دهند. از این رو این پلاک برای افراد بالای ۶۰ سال صادر نمیشود.
شرایط ماشین برای دریافت پلاک ویژه معلولین
ماشینهایی که برای دریافت پلاک ویژه معلولان اقدام میکنند، باید شرایط زیر را داشته باشند:
- ماشین باید سواری باشد.
- خودرو باید شخصی و سندش به نام خود شخص معلول یا جانباز باشد.
- مالک پلاک حق مسافرکشی و کار با ماشین را نخواهد داشت.
چه افرادی میتوانند از پلاک ویژه استفاده کنند؟
با توجه به ماده ۳ آیین نامه راهنمایی و رانندگی، مالک خودرو باید فردی باشد که پلاک به نام او صادر شده باشد. از طرف دیگر هم پلاک ویژه تنها برای معلولان و جانبازان صادر خواهد شد. در صورتی که مالک پلاک ویژه فوت کند به طور حتم امتیاز این پلاک از وی سلب خواهد شد. همچنین با توجه به اینکه افراد جانباز یا معلول ممکن است که نتوانند خودشان رانندگی کنند، میتوانند برای بهرهمندی از مزیتهای پلاک ویژه، از اعضای درجه یک خانواده بخواهند که رانندگی کند. دقت کنید که اگر صاحب پلاک ویژه ترجیح میدهد که خودش رانندگی کند، باید با توجه به محدودیتهای ایجاد شده در گواهینامه، از ماشین مناسب و امکانات ویژه رانندگی استفاده کند.
منبع : سایت بیمه دات کام (https://bimeh.com)
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد