با توجه به تحقیقات جدید، دخترانی که نسبت به همسالان خود زودتر به بلوغ میرسند، ممکن است در معرض خطر بالای ابتلا به میگرن قرار داشته باشند.
بیماری میگرن، بر کودکان و بزرگسالان تاثیر میگذارد و آمار نشان میدهد که پسران و دختران شرایط مشابهی را تجربه میکنند – تا زمانی که قاعدگی در دختران شروع شود.
پس از اولین دوره قاعدگی، دختران عارضه میگرن را با درصد بالاتری از پسران تجربه میکنند.
مطالعه حاضر نگاهی عمیقتر به ارتباط بین بلوغ و میگرن میاندازد. این مطالعه توسط دکتر وینسنت مارتین، استاد بخش پزشکی عمومی و مدیر مرکز سردرد و درد صورت در دانشگاه سینسیناتی (UC) موسسه عصب شناسی گاردنر در اوهایو رهبری شد.
محققان نشان دادند که اگرچه میگرن تمایل دارد تاثیر بیشتری بر دختران نسبت به پسران بگذارد، اما ممکن است عامل دیگری نیز در نظر گرفته شود: بلوغ زودرس
دکتر مارتین میگوید: “ما میدانیم که [درصد] دختران و پسران مبتلا به میگرن تقریبا یکسان است، اما پس از شروع قاعدگی در دختران، این نسبت تغییر پیدا میکند.”
“وقتی دوره قاعدگی در دختران شروع میشود، شیوع بیماری میگرن بالا میرود، اما آنچه دادههای ما نشان میدهد این است که حتی میگرن قبل از قاعدگی نیز اتفاق میافتد.”
بلوغ و رابطه آن با میگرن در دختران
این تحقیق، که تیم حاضر در “۶۱ امین نشست علمی سالانه سردرد آمریکا” در پنسیلوانیا نجام داد، از دادههای ۷۶۱ دختر نوجوان از سه ناحیه شهری در ایالات متحده گرفته شد.
سن این شرکت کنندهها بین ۸ تا ۲۰ سال بود و دانشمندان این دادهها را طی یک دوره ۱۰ ساله که در سال ۲۰۰۴ آغاز شد، جمع آوری کردند.
دانشمندان شرکت کنندگان را که در ابتدای مطالعه ۸ تا ۱۰ ساله بودند، بررسی کردند و آنها را هر ۶ تا ۱۲ ماه برای تعیین اینکه آیا بلوغ آنها نزدیک شده است یا خیر، مورد بررسی قرار دادند.
آنها علائم بلوغ را مواردی شامل بزرگ شدن سینه (thelarche)، رشد موهای ناحیه دستگاه تناسلی (pubarche) و شروع قاعدگی (Menarche) در نظرگرفتند.
همچنین شرکت کنندگان (در سن حدود ۱۶ سال) پرسشنامهها را برای تعیین وضعیت میگرن خود در طول مطالعه پر کردند. در میان حدود ۱۱% از شرکت کنندگان بیماری میگرن تشخیص داده شد و ۷% میگرن احتمالی داشتند. اکثریت شرکت کنندگان (۸۲%) در مجموع بیماری میگرن نداشتند.
وقتی محققان دادههای بیشتری را بررسی کردند، آنها یک عامل دیگر را برای افرادی که دچار میگرن بودند، کشف کردند: این شرکت کنندگان زودتر از همسالان خود (که میگرن نداشتند) به بلوغ رسیده بودند و thelarche یا Menarche زودرس را تجربه کرده بودند.
اگر چه در افرادی که pubarche زودرس داشتند، هیچ تفاوت قابل ملاحظه ای وجود نداشت، اما دختران مبتلا به میگرن تقریبا ۴ ماه زودتر thelarche و ۵ ماه زودتر menarche را تجربه کرده بودند.
همچنین، اگر دختری هر دو thelarche و menarche را زودتر از همسالان خود تجربه کند، ریسک ابتلا به میگرن در او بالاتر میرود.
سوزان پینی، “استاد دانشکده سلامت محیط زیست UC ” و یک پژوهشگر برجسته در این مطالعه میگوید: “این تحقیق، رابطه قوی را بین بلوغ زودرس و توسعه میگرن در دختران نوجوان نشان میدهد.”
میگرن و کودکان
میگرن تنها منحصر به بزرگسالان نیست. در واقع، بنیاد پژوهش میگرن یادآور میشود که میگرن در میان حدود ۱۰ درصد از بچههای مدرسهای رخ میدهد و بیش از نیمی از آنها میگرن را در سن ۱۲ سالگی خود تجربه میکنند. همانطور که در بالا ذکر شد، میزان بروز میگرن هنگامی که یک دختر به بلوغ میرسد افزایش مییابد.
میگرن یک بیماری عصبی است، چیزی بیش از تنها یک” سردرد بد”. افرادی که دچار میگرن هستند، ممکن است علاوه بر سردرد، علائم دیگری را مثل تهوع، استفراغ، سرگیجه، تغییرات خلق و خو، و همچنین حساسیت به نور، صدا، لمس و بو را تجربه کنند.
کارشناسان نمیدانند دقیقا چه چیزی باعث بروز میگرن میشود، اما این احتمال وجود دارد که یک عامل ژنتیکی و همچنین عوامل محیطی درگیر باشد.
به عنوان مثال، اگر والدین هر دو دارای میگرن باشند، احتمال به ارث بردن آن توسط فرزند تا ۷۵ درصد وجود دارد. حتی اگر تنها یک والد مبتلا به میگرن باشد، باز هم ۵۰ درصد شانس ابتلا به آن در فرزند وجود دارد.
بلوغ زودرس یک عامل خطر احتمالی است
مطالعه جدید تاکید میکند دخترانی که بلوغ را قبل از همسالان خود تجربه میکنند، در معرض خطر ابتلا به میگرن قرار دارند.
دکتر مارتین میگوید: “ابتلا به میگرن قبل از شروع قاعدگی در دختران، تقریبا بسیار نادر است.”
او ادامه می دهد: “در هر یک از این مراحل، هورمونهای مختلف شروع به ظاهر شدن در دختران میکنند. در طول pubarche، تستوسترون و آندروژنها موجود هستند و در طول thelarche، اولین اولویت قرار گرفتن در معرض استروژن است. Menarche نیز زمانی رخ میدهد که الگوی هورمونی بالغتر ظاهر میشود.
“مطالعه ما نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض استروژن در اولین بار میتواند نقطه شروعی برای ابتلا به میگرن در برخی از دختران نوجوان باشد. این میتواند تئوری بیگ بنگ میگرن باشد.”
دکتروینسنت مارتین