فوتوفن امروز رکوردی از جام جهانی را مورد بررسی قرار میدهد. در اینجا به سه بازیکنی میپردازیم که بیشترین تعداد گل را در مراحل حذفی این رقابتها به ثمر رساندهاند.
اغلب گفته میشود که تفاوت بین بازیکنان خوب و بزرگ در عملکردشان در لحظات حساس مشخص میشود – و هیچ صحنهای حساستر از مراحل حذفی جام جهانی فوتبال نیست.
برای مهاجمان بهویژه، این مسابقات فرصتی برای هدایت کشورشان به سوی افتخار و حک کردن نامشان در تاریخ فوتبال است.
در واقع، فهرست بازیکنانی که بیشترین گل را در مراحل حذفی جام جهانی زدهاند، شامل برخی از پرستیدهترین چهرههای تاریخ این ورزش است. در صدر این فهرست ستارهبار، سه بازیکن قرار دارند که هر یک هشت بار در نبردهای سرنوشتساز بزرگترین صحنه فوتبال دنیا گلزنی کردهاند.
لئونیداس برقآسا، آغازگر مسیر
اولین بازیکنی که به رکورد هشت گل رسید، مهاجمی برقآسا از برزیل بود که در جام جهانی 1938 فرانسه درخشید. تا آن زمان، لئونیداس در جام 1934 نیز یک گل در مرحله حذفی به ثمر رسانده بود، اما آن گل تنها یک تسلیبخش در شکست 3-1 مقابل اسپانیا در مرحله یکهشتم نهایی بود.
چهار سال بعد، این مهاجم مهارنشدنی – که به مهارت در ضربه قیچی معکوس شهرت داشت – اطمینان داد که برزیل مسیر طولانیتری در رقابتها طی کند. لئونیداس با یک هتتریک در پیروزی خارقالعاده 6-5 مقابل لهستان در مرحله یکهشتم، آتش کمپین برزیل را روشن کرد. این پیروزی، دیداری با چکسلواکی در مرحله یکچهارم نهایی را رقم زد، جایی که لئونیداس در تساوی 1-1 گلزنی کرد. در آن زمان، تساوی به معنای تکرار بازی بود و این مهاجم بار دیگر گلزنی کرد تا برزیل 2-1 پیروز شود.
مصدومیت لئونیداس را از حضور در نیمهنهایی محروم کرد و نبود او بهشدت احساس شد، زیرا برزیل مقابل ایتالیا شکست خورد. با این حال، او مسابقات را با دو گل در دیدار ردهبندی مقابل سوئد به پایان رساند.
لئونیداس بهعنوان بهترین گلزن جام 1938 فرانسه به کار خود پایان داد و از بین سه مردی که هشت بار در مراحل حذفی گل زدهاند، بهترین نسبت گل به بازی را با 1.60 دارد.
رونالدو بیرحم، همتراز میشود
بیش از نیمقرن طول کشید تا کسی به رکورد لئونیداس برسد – و این کار به استعداد خارقالعاده دیگری از برزیل نیاز داشت.
رونالدو در تیم برزیل در جام جهانی 1994 حضور داشت، اما در آن زمان تنها 17 سال داشت و در مسیر قهرمانی تیمش به میدان نرفت. چهار سال بعد، او به عنوان داغترین ستاره فوتبال جهان به جام جهانی 1998 فرانسه آمد. الفنومنو به انتظارات بالا پاسخ داد. او در اولین بازی مرحله حذفی خود دو گل در پیروزی 4-1 مقابل شیلی در یکهشتم نهایی به ثمر رساند و در نیمهنهایی مقابل هلند نیز گلزنی کرد. این بازی با تساوی 1-1 به ضربات پنالتی کشیده شد و برزیل پیروز شد.
با این حال، تورنمنت برای رونالدو با ناامیدی به پایان رسید. بعداً مشخص شد که او تنها چند ساعت قبل از فینال مقابل فرانسه دچار تشنج شده بود. پس از سردرگمی درباره حضورش در ترکیب اصلی، او در نهایت بازی کرد، اما عملکردش بهمراتب پایینتر از حد انتظار بود و برزیل 3-0 شکست خورد.
پس از آن فینال دردناک در پاریس، بازگشت رونالدو در جام جهانی 2002 کره/ژاپن یکی از شگفتانگیزترین داستانهای این رقابتها شد.
رونالدو تا زمانی که به دیدار بلژیک در مرحله یکهشتم رسید، چهار گل در مرحله گروهی زده بود و پنجمین گل خود را نیز در پیروزی 2-0 به ثمر رساند. او در نیمهنهایی مقابل ترکیه با یک ضربه ناگهانی بازی را به نفع برزیل تمام کرد. سپس در فینال، با غریزه گلزنی فوقالعادهاش، دو گل در پیروزی 2-0 مقابل آلمان زد و قهرمانی پنجم برزیل را تضمین کرد. علاوه بر مدال قهرمانی، رونالدو جایزه کفش طلای آدیداس را نیز دریافت کرد.
رونالدو در جام جهانی 2006 آلمان برای آخرین بار حضور یافت. اگرچه برزیل در مرحله یکچهارم نهایی توسط فرانسه حذف شد، او باز هم به میراث خود افزود و با یک گل در پیروزی مرحله یکهشتم مقابل غنا، به یکی از برترین گلزنان تاریخ مراحل حذفی تبدیل شد.
امباپه جادویی وارد میشود
کیلیان امباپه زمانی که در اولین جام جهانی خود در سال 2018 شرکت کرد، هنوز یک نوجوان بود، اما عملکردهای استثنایی او فراتر از سن و سالش بود و رهبری فرانسه را به عهده گرفت.
اولین بازی مرحله حذفی او مقابل آرژانتین و لیونل مسی در مرحله یکهشتم بود. امباپه با دو گل سریع در نیمه دوم، فرانسه را به پیروزی 4-3 رساند.
اگرچه او در پیروزیهای بعدی مقابل اروگوئه و بلژیک گلزنی نکرد، اما در مهمترین بازی تاریخ، فینال مقابل کرواسی، با شوتی زیبا از خارج محوطه گلزنی کرد و فرانسه 4-2 پیروز شد.
زمانی که جام جهانی 2022 قطر برگزار شد، امباپه یک ابرستاره جهانی بود. او در مسیر فرانسه به دومین فینال متوالی خود، با سه گل در مرحله گروهی و دو گل در پیروزی 3-1 مقابل لهستان در مرحله یکهشتم درخشان ظاهر شد.
فرانسه با شکست انگلیس در یکچهارم و مراکش در نیمهنهایی، به دیدار فینال مقابل آرژانتین رسید. در این بازی فراموشنشدنی، امباپه دومین بازیکنی شد که هتتریک در فینال جام جهانی انجام داد (پس از جف هرست در سال 1966). اما فرانسه پس از تساوی 3-3 در ضربات پنالتی شکست خورد.
امباپه با جایزه کفش طلای آدیداس دلداری یافت. علاوه بر این، هتتریک او در فینال، او را در کنار دو اسطوره برزیلی به عنوان تنها بازیکنانی که هشت گل در مراحل حذفی جام جهانی به ثمر رساندهاند، قرار داد.