پوشیدن آویزهای زینتی امروزه به یک عرف و بخشی از پوشش روزانه ما تبدیل شده است. هنر طراحی و ساخت طلا و جواهر در طول قرون مختلف شکلهای متنوعی به خود گرفته است. از جواهرات مهرهای گرفته تا فلزکاریهای پیچیده و تراش انواع سنگ قیمتی همه و همه به لطف پیشرفت صنعت طلا و جواهر دستخوش تغییرات زیادی شده است. در واقع باستانشناسان نقطه عطف این صنعت را به حدود 7000 سال قبل از میلاد مسیح یعنی زمانی که یک قطعه زیور مسی را کشف کردند، میدانند. پس در واقع میتوان گفت صنعت ساخت طلا و جواهر یکی از قدیمیترین تجارتهای بشر میباشد.
مراحل ساخت طلا و جواهر
اول از همه باید بدانید تمامی محصولات موجود در بازار در کارخانه و یا کارگاههای ساخت طلا تولید میشوند و پس از تولید در گالریهای طلافروشی قیمت نهایی آنها بر اساس اجرت ساخت طلا و فرمول محاسبه طلا مشخص شده و به فروش میرسد.
قدم اول؛ ایده پردازی
ایدهپردازی عبارت است ازمراحل تفکر خلاقانه که زائیده یک ذهن باز و روشن با ایدههای ناب یک طراح است، در واقع ایدهپردازی یکی از اصلیترین وظایف یک طراح طلا و جواهر میباشد،که علاوه بر داشتن ذوق هنری، باید به مسائل اقتصادی، فرهنگی محیط و مد و فشن مسلط باشد تا بتواند زیوری را برای قشر خاص یا برای عموم مردم طراحی کند. انواع زیوآلاتی نظیر انگشتر طلا نگیندار، گردنبند، دستبند و گوشوارههای مختلف در واقع نتیجه کار یک طراح است که در واقع باید یک تفکر مهندسی هم داشته باشد و به روشهای ساخت نیز آگاه باشد تا بتواند یک طرح را قابل ساخت و متناسب با جامعه هدفی که در نظر گرفته شده است، ارائه دهد. گالریهای مدرن جواهرسازی مثل گالری طلا روبی از پیشتازان طراحی و اجرای زیباترین مصنوعات طلا هستند.
قدم دوم ؛ مدلسازی سه بعدی
در مرحله دوم مدل انگشتری که طراح ارائه کرده است، توسط نرمافزارهای کامپیوتری، که مدرنترین طراحی در صنعت طلا و جواهر به شمار میآیند، به صورت سه بعدی طراحی میشوند. به کمک این نرم افزارها میتوانیم یک دورنمای کلی از طرح در قالب فیزیکی را تجسم کنیم. در واقع نرم افزارها به ما این امکان را میدهند از سادهترین تا پیچیدهترین و با ظرافتترین طرحها را طراحی کنیم و به کمک آنها در هر محله امکان ویرایش طرح وجود خواهد داشت.
قدم سوم؛ پرینتر سه بعدی و قالب سازی
این مرحله زمانبرترین مرحله ساخت انگشتر میباشد. بعد که طرح سه بعدی مشخص شد با کمک پرینتر سه بعدی محصول ساخته میشود، کیفیت قالب ساخته شده به کیفیت موم و رزینی که به عنوان مواد اولیه به پرینتر داده میشود، بستگی دارد. مواد رزینی در مجاورت نور در درون دستگاه به صورت تعریف شده شکل و فرم میگیرند و قالب انگشتر ساخته میشود.
قدم چهارم؛ ریخته گری طلا
وقتی قالب سه بعدی موم یا رزین آماده شده، مرحله ریختهگری طلا که در واقع در آن ریختهگر به ذوب طلا میپردازد، آغاز میگردد. در این مرحله طلا با عیار و رنگ مورد نظر را در کوره با دمای معین و مشخص ذوب میکند، سپس دمای کوره را به حد مورد نیاز برای ریختهگری میرساند، پس از آن طلای مذاب را از کوره خارج کرده و درون قالب ریخته تا شکل مورد نظر را به خود بگیرد.
قدم پنجم؛ پرداخت و سوهان کشی
پس از خارج کردن انگشتر از کوره آن را به دست هنرمند طلاساز میسپارند تا با دقت و ظرافت هر چه تمام بخشهای اضافی کار را سوهان بکشد و فرم اصلی طلا را ایجاد کند. نوع سوهانکشی به طرح و مدل انگشتر بستگی داشته و میتواند ساده یا خیلی پیچیده باشد.
قدم ششم؛ مخراجکاری یا جواهر کاری
به عملیات نهایی قرار دادن نگین بر روی انگشتر و تبدیل آن به یک انگشتر طلا نگیندار زیبا، مخراجکاری میگویند. نام دیگر این کار مرصعکاری میباشد. این مرحله از ساخت انگشتر، نیاز به نیروی انسانی ماهر و متبحر دارد، چون هیچ دستگاه و ماشینی نمیتواند ظرافت کار آنها را انجام دهد.
قدم هفتم؛ تمیزکاری و پرداخت نهایی
در مرحله بعد از مخراجکاری، نوبت به پولیش، شستشو و تمیزکاری طلا میرسد. در روش سنتی این کار با دست و برس و صابون انجام میشود، اما امروزه با کمک ماشینهای پرداخت با برس نرمی، اول پولیشکاری انجام میگیرد و سپس با کمک دستگاههای آلتراسونیک شستشو انجام میشود، که بدون مواد شوینده این کار را انجام میگردد. مرحله شستشو قبل از آبکاری است و بسیار حائز اهمیت است، چرا که انگشتر باید به گونهای شسته و تمیز شود که هر نوع آلودگی مانند ذرات گچ باقی مانده از ریختهگری، چربی، برادههای مرحله پولیش و آلودگیهای کارگاهی و گرد و خاک کاملا از قطعه طلا پاک شوند.
قدم هشتم؛ آبکاری انگشتر
آبکاری طلا روکشی از ترکیب طلا با سایر فلزات است که با روش الکترولیز سطح زیورآلات را میپوشاند، در واقع آبکاری به نوعی تغییر رنگ طلا هم میباشد. مثلا برای تغییر رنگ زرد به رزگلد آبکاری رزگلد انجام میشود. اگر آبکاری برای تغییر رنگ باشد، برای آبکاری طلای زرد از طلای خالص 24 عیار استفاده میکنند و برای آبکاری طلا سفید از رادیوم که جلوه و جلای خاصی به محصول میدهد.
قدم نهم ؛ کنترل نهایی کیفیت
در مرحله آخر انگشتر ساخته شده توسط کارشناس مربوطه مورد کنترل و بازبینی قرار میگیرد تا از کیفیت ساخت، مقاومت، مطابقت با طرح، راحتی استفاده، محکم بودن سنگ قیمتی روی آن، اطمینان حاصل شود تا محصول مورد نظر با یهترین کیفیت به مشتریان ارائه گردد.
کلام آخر
حال که با مراحل ساخت یک انگشتر طلا آشنا شدهاید، میتوانید برای خرید انگشتر طلا مدرن از روبی گالری، اقدام کرده و در میان تنوع بینظیر انگشتر طلا نگیندار و سادهای که دارد، زیور محبوب خود را انتخاب نمائید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد