دوستی، خانواده و حس تعلق به جامعه، همگی میتوانند به شادی منجر شوند، اما محیطی که در آن زندگی میکنید نیز تأثیر بسزایی بر رفاه شما دارد. اما دقیقاً چه چیزی یک «شهر شاد» را میسازد؟ برای یافتن پاسخ، پژوهشگران مؤسسه کیفیت زندگی، بهتازگی شاخص «شهر شاد ۲۰۲۵» را منتشر کردهاند. این شاخص ۸۲ شاخص مربوط به شادی را در شش دسته اصلی شامل شهروندان، حکومتداری، محیطزیست، اقتصاد، سلامت و جابهجایی بررسی کرده است. این شاخص سیاستهایی را که بر کیفیت زندگی تأثیر میگذارند، به همراه نحوه اجرای آنها و میزان تأثیرگذاریشان بر ساکنان شهرها اندازهگیری کرده است.
در این گزارش آمده است که هیچ شهری نباید بهعنوان «شادترین شهر» جهان معرفی شود، بلکه فهرستی از ۳۱ شهر بهعنوان «شهرهای طلایی» منتشر شده که در تمامی معیارها عملکردی بسیار قوی داشتهاند. برای آشنایی با ویژگیهای سیاستگذاری و زیرساختی یک «شهر شاد» واقعی، با ساکنان پنج شهری که بالاترین امتیازها را در سراسر جهان کسب کردهاند، گفتوگو شده است.
۱. کپنهاگ، دانمارک
دانمارک همواره در فهرست شادترین کشورهای جهان جای دارد، بنابراین شاید تعجبآور نباشد که پایتخت آن، بالاترین امتیاز کلی را به دست آورده است. کپنهاگ در دسته محیطزیست، شامل فضاهای سبز، پایداری و مدیریت پسماند و همچنین در اقتصاد که عواملی مانند تولید ناخالص داخلی، حقوق متوسط، نوآوری و حضور شرکتهای بینالمللی را دربر میگیرد، عملکرد درخشانی داشته است.
کپنهاگ در بخش شهروندان نیز رتبه بالایی کسب کرده است؛ این بخش شامل منابع فرهنگی مانند کتابخانهها و موزهها و همچنین میزان مشارکت و فعالیت ساکنان در رویدادهای شهری است. «ماری-آن داورا»، یکی از ساکنان دائمی شهر، میگوید صحنه فرهنگی و غذایی پرجنبوجوش، او را عاشق محل زندگیاش کرده است.
۲. زوریخ، سوئیس
زوریخ، بزرگترین شهر سوئیس، رتبه دوم فهرست را به دست آورده و در بخش شهروندان و حکومتداری (که مشارکت شهروندان در سیاستگذاری و دسترسی به خدمات دیجیتال را بررسی میکند) امتیاز بالایی کسب کرده است.
۳. سنگاپور
شهر کشور سنگاپور همواره در فهرستهای بینالمللی رتبه بالایی دارد، بهویژه به دلیل سهولت در کسبوکار، تمیزی و زیرساختهای عالی. در شاخص سال ۲۰۲۵، سنگاپور در بخش سلامت، شامل ایمنی عمومی، برنامههای بهداشت عمومی مانند واکسیناسیون و حفاظت مالی در برابر هزینههای درمانی، امتیاز بالایی کسب کرده است.
در بخش حکومتداری نیز رتبه خوبی دارد؛ جایی که سیاستهایی برای کاهش فشار هزینه زندگی اجرا شدهاند. «هوی-بون یار»، از ساکنان سنگاپور، میگوید: «با اینکه سنگاپور بسیار گران شده، اما طرحهای مسکن عمومی (HDB) و افزایش قیمت مسکن باعث شده بسیاری از مردم نه تنها خانه داشته باشند، بلکه یک دارایی مالی برای دوران بازنشستگی یا شرایط اضطراری.»
۴. آرهوس، دانمارک
آرهوس، دومین شهر بزرگ دانمارک، اغلب بهعنوان «کوچکترین کلانشهر جهان» شناخته میشود؛ لقبی که به خاطر ترکیب امکانات شهری با حس صمیمی جامعه به آن دادهاند. این شهر در همه معیارها عملکرد خوبی داشته، اما بهویژه در بخش شهروندان، محیطزیست و سلامت، برتری چشمگیری داشته است.
«کارلا نینا پورنلوس» از ساکنان شهر میگوید: «شادی در زندگی روزمره آرهوس به طور یکپارچه حضور دارد، نه از طریق تجمل، بلکه از طریق طراحی هدفمند. یکبار با دوچرخه به مهمانی شام در باغی روی بام رفتم که مشرف به بندر بود. آنجا فهمیدم شادی چقدر میتواند در دسترس باشد وقتی شهری واقعاً از رفاه ساکنانش حمایت میکند.»
او از مسیرهای دوچرخهسواری، فضاهای سبز و رویدادهای عمومی رایگان که حس اجتماع را تقویت میکنند، یاد میکند. شهر همچنین به برنامههای پایداری همچون گرمایش منطقهای و تبدیل پسماند به انرژی افتخار میکند. آموزش و سلامت هم باکیفیت و در دسترساند. «نکته فقط زیرساخت نیست؛ اعتماد مردم به هم و به نهادهایشان هم مهم است.»
۵. آنتورپ، بلژیک
آنتورپ موفق شد خواهر بزرگتر خود، بروکسل، را پشت سر بگذارد و در شاخص شهرهای شاد، رتبه پنجم را به دست آورد. این شهر در دستههای شهروندان، حکومت و محیطزیست امتیازهای خوبی کسب کرده است. ساکنان از حملونقل عمومی قابل اعتماد، دوچرخهسواری ایمن و اندازه جمعوجور شهر تمجید میکنند.
«گریس کارتر» که در اواخر ۲۰ سالگیاش به این شهر نقل مکان کرده، میگوید: «منتظر شهری با معماری زیبا و غذای خوب بودم، اما به خاطر کیفیت زندگی بالا ماندم. کارایی آرامی در شهر وجود دارد که در زندگی روزمره احساسش میکنید.» او از سیاستهای پیشرو شهر مثل حمایت از خانوادههای شاغل، مسکن اجتماعی و پایداری یاد میکند.
۱۰ شهر طلایی برتر در فهرست شهرهای شاد:
۱. کپنهاگ
۲. زوریخ
۳. سنگاپور
۴. آرهوس
۵. آنتورپ
۶. سئول
۷. استکهلم
۸. تایپه
۹. مونیخ
۱۰. روتردام