کاخ ورسای (Versailles) از جمله برجستهترین کاخهای فرانسه به شمار میرود که به همراه باغهای پیرامون خود بسیار تماشایی و خارقالعاده به نظر میرسد. این کاخ و باغها توسط شاه لویی چهاردهم در اواخر قرن هفدهم میلادی ساخته شد و نمونهای خارقالعاده از معماری فرانسوی به شمار میرود.
این کاخ به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده و محل زندگی آخرین شاه و ملکه فرانسه بوده است. با این حال، کاخ «ورسای» به عنوان نماد انحطاط سلطنت فرانسه و گذار این کشور از سلطنتگرایی به سمت جمهوریخواهی شناخته میشود.
کاخ ورسای در فاصله یک ساعته از مرکز شهر پاریس قرار گرفته و سالانه بیش از 6 میلیون بازدیدکننده را به خود جذب میکند. این کاخ پس از برج ایفل پربازدیدترین جاذبه گردشگری فرانسه محسوب میشود. در ماههای گرم سال، باغهای کاخ «ورسای» سرسبز و تماشایی هستند و فوارههای مختلف آن نیز مناظری تماشایی را خلق میکنند که قدم زدن در آنجا را برای هر فردی دلپذیر میکند.
تاریخچه کاخ ورسای
کاخ ورسای در ابتدا به عنوان شکارگاهی برای شاه لویی سیزدهم ساخته شده بود. سپس توسط لویی چهاردهم ملقب به سون کینگ به این شکوه و جلال رسید. کاخ ورسای مرکز نمادین و واقعی سلطنت لویی شانزدهم بود تا اینکه در اوایل دهه ۱۷۹۰ میلادی انقلاب فرانسه رخ داد و این کاخ به اختیار انقلابیون درآمد.
کاخ «ورسای» دارای بخشهای مختلف و متعددی است که در ادامه به معرفی بخشهای برجسته آن میپردازیم. همراه با ما باشید.
تالار آینه
در بازدید از کاخ «ورسای» حتما باید از تالار آینه (Hall of Mirrors) نیز دیدن کرد که واقعا تماشایی و تحسینبرانگیز است. این تالار به گونهای طراحی شده تا بازتابکننده قدرت، شکوه و ظرافت سلطنت فرانسه و توان نظامی قابلتوجه آن باشد. این تالار حدود ۷۳ متر طول دارد که در آن، ۳۷۳ آینه پیرامون ۱۷ طاق قرار گرفتهاند. به هنگام ساخت این تالار، آینه ارزش بسیار زیادی داشته و به عنوان کالایی لوکس شناخته میشد و بدین جهت در تزیین تالار از آن استفاده شده است.
در سقف تالار نیز۳۰ نقاشی از موفقیتها و قدرت نظامی فرانسه دیده میشود. از تالار آینه برای انجام مراسمها و رویدادهای رسمی همچون عروسیهای سلطنتی استفاده میشد. در اینجا بود که پیمان ورسای امضا شد و جنگ جهانی اول به صورت رسمی در سال ۱۹۱۹ به پایان رسید. علاوه بر بازدید از تالار آینه، حتما از اتاقهای مجاور آن همچون اتاق جنگ و اتاق صلح نیز دیدن کنید.
اتاق خواب پادشاه
یکی دیگر از بخشهای تماشایی درون دیوارهای کاخ اصلی ورسای، آپارتمان پادشاه (The King’s Apartments) و اتاق خوابهای سلطنتی است. درون این آپارتمان میتوان نگاهی مختصر به زندگی روزمره شاه لویی چهاردهم داشت. این آپارتمان مستقیما به تالار آینه و همچنین آپارتمان ملکه راه دارد.
اتاق خواب پادشاه نیز بخشی از این آپارتمان به شمار میرود که اتاقی بسیار بزرگ است که از سه سمت به تالار آینه راه دارد. شاه لویی چهاردهم در اینجا استراحت میکرده و پس از حکومتی ۷۲ ساله در سال ۱۷۱۵ میلادی نیز در همین اتاق از دنیا رفت.
باغها، فوارهها و مجسمهها
پس از بازدید از کاخ اصلی ورسای میتوان در فضای بیرونی کاخ و درون باغهای بسیار زیبا و گسترده آن قدم زد. این باغها توسط لو نوتر (Le Notre) طراحی و کاشته شدند و اوج هماهنگی و تقارن دوران رنسانس را به نمایش میگذارند. در این باغها، گلها و درختان متعدد و مختلفی دیده میشوند و در نقاط مختلفی نیز فوارهها و مجسمههای متعددی به چشم میخورند که فضای سلطنتی این باغها را دو چندان کردهاند.
از تالار اصلی و همچنین تالار آینه میتواند شاهد باغچهای بسیار تماشایی و خیرهکننده بود که به نام Water Parterre شناخته میشود. در اینجا گیاهان و گلها در کنار استخرها، فوارهها و مجسمههای بزرگ قرار گرفتهاند و فضایی تماشایی را خلق کردهاند. در دو بخش شمالی و جنوبی کاخ نیز میتوان چنین فضایی را مشاهده کرد. زیباترین بخش باغهای کاخ ورسای نیز Leto’s Parterre نام دارد. این باغ گسترده و تماشایی در سال ۱۶۶۰ میلادی ساخته شده است.
گراند تریانون و پتیت تریانون
گراند تریانون (Grand Trianon) و پتیت تریانون (Petit Trianon) دو کاخی هستند که توسط لویی چهاردهم به عنوان اقامتگاهی جداگانه در محوطه کاخ ورسای ساخته شدند. او با آمدن به این کاخها از استرسها و سیاستهای زندگی درباری دوری میکرده است. کاخهای تریانون یکی از مجللترین و زیباترین مکانهای ورسای به شمار میروند.
بسیاری از گردشگرانی که از کاخ ورسای دیدن میکنند، توجه چندانی به این دو کاخ نمیکنند و از همین رو، این مکان نسبت به دیگر نقاط کاخ ورسای خلوتتر و آرامتر است. «گراند تریانون» به سبک کاخهای ایتالیایی ساخته شده و در آن میتوان مرمرهای صورتی، طاقنماهای پرآذین و باغهای سرسبز را مشاهده کرد که نسبت به کاخ اصلی ورسای، صمیمانهتر به نظر میرسند. «پتیت تریانون» نیز برای استراحت ملکه ماری آنتوانت ساخته شده است.
دهکده ملکه
دهکده ملکه (Queen’s Hamlet) یکی از عجیبترین بخشهای ورسای به شمار میرود. این مکان در کنار «پتیت تریانون» و برای استراحت ملکه ماری آنتوانت طراحی شده است. ملکه دستور ساخت این مکان را در سال ۱۷۷۷ صادر کرده بود. این دهکده ساده در کنار دریاچهای مصنوعی ساخته شده تا بازتابکننده آرامش زندگی مردم عادی باشد.
برخی بر این باور هستند که او بدون توجه به زندگی رنجآور مردم عادی، با این کار زندگی آنها را ساده و آرام جلوه داده است. برخی دیگر نیز ساخت این دهکده را ناشی از ذات خجالتی و عدم علاقه او نسبت به زندگی درباری میدانند.