رئیس انجمن سیاستهای هوش مصنوعی ترکیه، زافر کوچوکشابانوغلو، در ارائه خود به کمیسیون تحقیقاتی هوش مصنوعی مجلس ترکیه اظهار داشت:
“دولتها باید برای جوامع و مردم اشتغال ایجاد کنند. هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۰ در سراسر جهان منجر به از دست رفتن حدود ۸۵ میلیون شغل خواهد شد.”
برگزاری جلسه کمیسیون تحقیقاتی هوش مصنوعی مجلس ترکیه
کمیسیون تحقیقاتی هوش مصنوعی مجلس ترکیه به ریاست فاتح دونمز، نماینده حزب عدالت و توسعه از استان اسکیشهیر، تشکیل جلسه داد. در ابتدای نشست، دونمز در مورد بازدیدهای تحقیقاتی انجامشده در استانبول و سایر فعالیتهای این کمیسیون توضیحاتی ارائه داد. او گفت:
“در حوزه فناوری و نوآوری، سازمانهای غیردولتی زیادی فعالیت دارند. ما بهعنوان هیئت کمیسیون در انتخاب آنها با دشواری مواجه شدیم، اما با در نظر گرفتن سوابق کاری آنها، امروز تصمیم گرفتیم سخنان سه سازمان غیردولتی مرتبط را بشنویم. البته، سازمانهای دیگری نیز هستند که در زمان مناسب به نظرات آنها گوش خواهیم داد.”
«غولهای فناوری سیاستها را شکل میدهند»
پس از اظهارات فاتح دونمز، زافر کوچوکشابانوغلو، رئیس انجمن سیاستهای هوش مصنوعی، ارائه خود را آغاز کرد. او با اشاره به نقش انجمن در توسعه اکوسیستم هوش مصنوعی، به بررسی فعالیتهای این انجمن پرداخت و بیان کرد:
*”پس از انتخاب دونالد ترامپ، جهان وارد دور دوم رقابتهای هوش مصنوعی شد. اعلام پروژه Stargate پس از روی کار آمدن ترامپ و حضور غولهای فناوری در پسزمینه مراسم تحلیف او، نشانهای از آغاز دوران فئودالیسم تکنولوژیک است.
غولهای فناوری دیگر فقط محصول نمیفروشند؛ بلکه اقتصادها را هدایت، سیاستها را شکل داده و جوامع را تغییر میدهند. موضوعی که باید درباره آن بحث کنیم، این است که: آیا شرکتها از دولتها قویتر شدهاند؟
در همین راستا، امروز میبینیم که ارزش بازار شرکت اپل (۳.۸ تریلیون دلار) از اقتصاد هند و بریتانیا بزرگتر شده است. این نشان میدهد که شرکتهای فناوری با دولتها در حال مقابله هستند و این درگیری در آینده بیشتر خواهد شد.”
«هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۰، اقتصادی به ارزش ۱۵.۷ تریلیون دلار ایجاد میکند»
زافر کوچوکشابانوغلو تأکید کرد که هوش مصنوعی تأثیرات گستردهای بر جوامع و دولتها خواهد داشت و گفت:
“هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۰ در سراسر جهان حدود ۱۵.۷ تریلیون دلار ارزش اقتصادی ایجاد خواهد کرد. دولتها برای کسب سهم خود از این بازار، درگیر رقابت شدیدی هستند. اما مسئله مهم، اشتغال است که بیشترین نگرانی را ایجاد کرده است.
طبق برآوردها، هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۰ حدود ۸۵ میلیون شغل را از بین خواهد برد، اما در عین حال ۹۷ میلیون فرصت شغلی جدید ایجاد خواهد کرد.
سؤال اصلی اینجاست: آیا ترکیه باید بر شغلهای از دسترفته تمرکز کند یا بر فرصتهای جدید؟ این مسئلهای است که باید درباره آن بحث کنیم.
از نظر آمادگی دولتها برای پذیرش هوش مصنوعی، ترکیه در شاخص آمادگی جهانی در سال ۲۰۲۴، در میان ۱۸۸ کشور، رتبه ۵۳ را دارد. در این شاخص، عواملی مانند زیرساختها، نیروی انسانی، و چشمانداز مورد ارزیابی قرار گرفتهاند. همچنین طبق گزارش صندوق بینالمللی پول (IMF)، ترکیه در ردهبندی جهانی هوش مصنوعی در جایگاه ۵۰ قرار دارد.”
«ترس جامعه از هوش مصنوعی»
ولکان کیلیچ، معاون رئیس انجمن هوش مصنوعی، با اشاره به اهمیت تحول دیجیتال در ترکیه اظهار داشت:
“وقتی از جامعه میخواهیم که تعریف خود را از هوش مصنوعی ارائه دهد، ۲۲.۶ درصد از افراد هیچ ایدهای درباره آن ندارند. همچنین ۱.۱ درصد از مردم، هوش مصنوعی را به رباتها محدود میکنند. ما این پدیده را اثر هالیوود مینامیم، زیرا در فیلمهای علمی-تخیلی دوران جوانیمان، یا هوش مصنوعی باعث نابودی جهان میشد یا آن را نجات میداد.
اما مسئله نگرانکنندهتر، ترس گسترده مردم از هوش مصنوعی است. ۲۲ درصد از دانشجویان دانشگاهی نیز نسبت به هوش مصنوعی احساس ترس دارند.
۱۴ درصد از این ترس ناشی از دغدغه اشتغال است؛ یعنی نگرانی از اینکه «هوش مصنوعی مشاغل ما را از بین خواهد برد». در عین حال، الگوریتمهای هوش مصنوعی توسط برندها و شرکتهای بزرگ بهطور گسترده استفاده میشوند و این مسئله باعث شده که جامعه، بدون آگاهی کافی، بهشدت در معرض این فناوری قرار بگیرد.”