در دوره دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ، روابط ایالات متحده و چین همچنان یکی از موضوعات مورد توجه است. اعضای جدید دولت ترامپ، رویکردهای متفاوتی نسبت به چین، از امنیت ملی گرفته تا مسائل اقتصادی، دارند.
تأثیر مدل هوش مصنوعی چین بر روابط آمریکا-چین
شرکت چینی DeepSeek که مدل هوش مصنوعی متنبازی را با هزینه کم توسعه داده، موجب تکان در شرکتهای فناوری مستقر در آمریکا شده و بار دیگر روابط آمریکا و چین را به موضوع بحث تبدیل کرده است. The Wire China مواضع کلیدی دولت ترامپ و اطرافیان او را در قبال چین بررسی کرده است.
معاون رئیسجمهور: جی. دی. ونس
جی. دی. ونس، معاون جدید رئیسجمهور آمریکا، در دوران کارزار انتخاباتی خود، چین را بهشدت مورد انتقاد قرار داده و آن را یکی از بزرگترین تهدیدها برای ایالات متحده دانسته بود. در دوره سناتوری خود، تمرکز ونس بر مسائل اقتصادی مرتبط با چین بود. او در سال ۲۰۲۳، لایحهای را ارائه داد که در صورت عدم پایبندی چین به استانداردهای مالی بینالمللی، دسترسی آن به بازارهای آمریکا را محدود میکرد.
وزیر امور خارجه: مارکو روبیو
مارکو روبیو، وزیر جدید امور خارجه آمریکا، در سال ۲۰۲۰ در مصاحبهای با The Wire اظهار داشت: «روابط ایالات متحده و چین، قرن بیستویکم را شکل خواهد داد.» در دوران سناتوری، او لوایحی برای کاهش وابستگی آمریکا به داروها و محصولات پزشکی وارداتی از چین پیشنهاد داده بود. روبیو همچنین بارها موضع آمریکا در قبال تایوان را برجسته کرده و یکی از امضاکنندگان طرحی برای مقابله با نقض حقوق بشر علیه اویغورها در منطقه خودمختار سینکیانگ چین بوده است.
سفیر آمریکا در چین: دیوید پردو
دیوید پردو، که به مدت شش سال سناتور ایالت جورجیا بود، سابقه فعالیت در شرکتهایی مانند Reebok و Dollar General را دارد. او در دوران فعالیت خود در بخش خصوصی، مدتی در هنگکنگ و سنگاپور زندگی کرده است. پردو بر این باور است که برای مقابله با توسعه نیروی دریایی چین، باید در نیروی دریایی آمریکا سرمایهگذاری شود، اما در عین حال، قطع روابط با چین را «اشتباهی بزرگ» میداند. انتخاب پردو بهعنوان سفیر، از سوی شورای تجارت آمریکا-چین مورد استقبال قرار گرفته است.
نماینده آمریکا در سازمان ملل: الیس استفانیک
الیس استفانیک، که اکنون نماینده آمریکا در سازمان ملل شده، در دوران نمایندگی خود در مجلس، در تدوین طرحهایی برای جلوگیری از استفاده از پهپادهای ساختهشده توسط شرکت چینی DJI در زیرساختهای ارتباطی آمریکا نقش داشته است.
وزارت بهرهوری دولت: ایلان ماسک
ایلان ماسک، مدیرعامل سه شرکت بزرگ آمریکایی، قرار است ریاست وزارت بهرهوری دولت را برعهده بگیرد؛ نهادی که بر هزینههای دولت آمریکا نظارت خواهد کرد. در حالی که ماسک به دنبال کاهش هزینههای دولتی است، شرکت او، تسلا، نیمی از تولیدات خود را در چین انجام میدهد.
وزیر بازرگانی: هاوارد لاتنیک
هاوارد لاتنیک، مدیرعامل بانک سرمایهگذاری Cantor Fitzgerald و کارگزاری BGC Group، روابط تجاری دیرینهای با شرکتهای چینی دارد. در سال ۲۰۲۳، او به عرضه اولیه برخی شرکتهای چینی، از جمله Adlai Nortye در حوزه زیستفناوری، کمک کرد. همچنین، در BGC، یک سرمایهگذاری مشترک را با شرکت اعتباری China Credit Trust، که ۷۵٪ آن در اختیار دولت چین است، راهاندازی کرد. لاتنیک که در تیم انتقالی ترامپ نیز نقش داشت، هیچ تجربهای در دولت ندارد، اما اعلام کرده که در صورت تأیید در این سمت، از مشاغل خود کنارهگیری خواهد کرد.
مشاور امنیت ملی: مایکل والتز
مایکل والتز، که به مواضع سرسختانه خود علیه چین شهرت دارد، از سال ۲۰۱۸ نماینده شمال فلوریدا در مجلس نمایندگان بوده است. او معتقد است که آمریکا باید درگیریهای غزه و اوکراین را سریعتر حل کند تا منابع بیشتری را برای مقابله احتمالی با چین اختصاص دهد. والتز در کنگره، از قوانینی حمایت کرده که زنجیره تأمین مواد معدنی حیاتی را به آمریکا بازگرداند، حمایت از تایوان را تقویت کند و الزام کند که پژوهشگران تأمین مالی شده توسط دولت فدرال، منابع مالی خارجی خود را افشا کنند. او همچنین در سال ۲۰۲۲، خواستار تحریم المپیک زمستانی پکن به دلیل «اقدامات نسلکشی حزب کمونیست چین در سینکیانگ» شده بود.