گرفتن حق زندگی و کار در کشوری دیگر میتواند فرایندی طولانی و دشوار باشد. اما این همیشه برای کسانی که پول برای خرج کردن دارند، صدق نمیکند. ویزای طلایی این فرصت را برای افراد ثروتمند فراهم میکند تا اساساً حق اقامت را خریداری کنند، گاهی اوقات حتی بدون اینکه در کشور مورد نظر زندگی کنند.
محبوبیت ویزاهای طلایی در اتحادیه اروپا در حال افزایش است چراکه مردم به دنبال دور شدن از تصمیمات سیاسی همچون برگزیت هستند که ممکن است حقوق آنها را محدود کند. با توجه به فضای نا به سامان سیاسی و اجتماعی در ایالات متحده آمریکا در سالهای اخیر، پیشبینی میشود که درخواستها برای ویزای طلایی از سوی آمریکاییها نیز افزایش پیدا کند.
اما ویزای طلایی اکنون به تدریج در حال حذف شدن در سراسر اروپا است. کشور پرتغال این طرح خودش را در اکتبر اصلاح کرد و سرمایهگذاری در املاک و مستغلات را بهعنوان مبنایی برای درخواست ویزای طلایی حذف کرد تا از این طریق جلوی افزایش قیمت املاک را بگیرد. در همان ماه نیز هلند اعلام کرد که طرح ویزای طلایی خودش را در ژانویه سال ۲۰۲۴ میلادی به پایان خواهد رساند.
اسپانیا نیز ممکن است بهزودی همین روش را در پیش بگیرد. این کشور در اوایل سال جاری میلادی شرایط لازم برای ویزای طلایی خودش را تشدید کرد و این در حالی است که این طرح مخالفان زیادی دارد.
ویزای طلایی چیست؟
طرحهای اقامت از طریق سرمایهگذاری که بهعنوان ویزای طلایی شناخته میشوند، به افراد این شانس را میدهد تا با خرید خانه در یک کشور یا سرمایهگذاری یا کمک مالی بزرگ، اجازه اقامت را دریافت کنند.
هر متقاضی باید بالای ۱۸ سال سن داشته باشد، سابقه کیفری پاکی داشته باشد و همچنین بودجه کافی برای سرمایهگذاری مورد نیاز را در اختیار داشته باشد. همچنین پاسپورتهای طلایی وجود دارند که بهعنوان شهروندی از طریق برنامههای سرمایهگذاری شناخته میشوند و به خارجیها اجازه میدهند تا با استفاده از همان ابزار تابعیت دریافت کنند. با پاسپورت کشورهای اروپایی همچنین میتوان دسترسی و رفت و آمد آزادی به کشورهای اتحادیه اروپا داشت.
چرا اتحادیه اروپا مخالف روادید و پاسپورت طلایی است؟
در سال ۲۰۲۲ میلادی، کمیسیون اروپا از دولتهای اتحادیه اروپا خواست تا فروش شهروندی به سرمایهگذاران را متوقف کنند. اگرچه این با ویزای طلایی متفاوت است که به جای شهروندی اقامت دائم را ارائه میدهد اما در هر صورت این فراخوان بهعنوان بخشی از اقدامی برای سرکوب این صنعت چند میلیارد یورویی صورت گرفت. در پی جنگ اوکراین نیز نگرانیهایی وجود داشت که این طرحها میتوانند خطرات امنیتی داشته باشند.
چه کشورهایی طرح ویزای طولایی را باطل کردند؟
در ماه فوریه سال ۲۰۲۲ میلادی، دولت بریتانیا طرح ویزای طلایی خودش را که به اتباع خارجی ثروتمند اجازه میداد تا در ازای آوردن بخشی از ثروت خود در این کشور ساکن شوند، لغو کرد. این تصمیم برای پایان دادن به این طرح بخشی از اقدام برای سرکوب پولهای کثیف از روسیه بوده است.
در ماه فوریه سال ۲۰۲۳ میلادی نیز ایرلند طرح ویزای طلایی خودش را لغو کرد، طرحی که در آن در ازای کمک مالی ۵۰۰۰۰۰ یورویی یا سرمایهگذاری سه ساله ۱ میلیون یورویی در این کشور، اجازه اقامت را ارائه میکرد.
در فوریه سال ۲۰۲۳ نسخه وزیر پرتغال نیز برنامههایی برای پایان دادن به طرح اقامت در ازای سرمایهگذاری را اعلام کرد تا از این طریق، قیمت اجاره و فروش املاک را کنترل کند. تا آن زمان، خارجیها میتوانستند در ازای دریافت اقامت، ملکی را خریداری کنند یا بخشی از ثروت خودشان را در کشور سرمایهگذاری کنند. منطقه خودمختار مادیرا در پرتغال با این طرح مخالفت کرد و همچنان ویزای طلایی را به اتباع خارجی ارائه میکند و همین نیز سبب شده تا افراد بسیار زیادی به اینجا سوق پیدا کنند.
کدام کشورهای اروپایی همچنان ویزای طلایی ارائه میدهند و چه شرایطی دارند؟
تنها چند مکان وجود دارند که هنوز پاسپورت طلایی در اتحادیه اروپا را ارائه میکنند. یکی از همین کشورها نیز مالت است. در اینجا، حداقل مبلغ سرمایهگذاری از ۶۹۰۰۰۰ یورو شروع میشود که شهروندی بین ۱۲ تا ۳۶ ماه را ارائه میکند. با این حال، جدای از پاسپورت طلایی، کشورهای دیگری هستند که هنوز ویزای طلایی را ارائه میکنند.
بهعنوان مثال، سرمایهگذاری ۵۰۰۰۰۰ یورویی در املاک برای دریافت ویزای اطلایی اسپانیا لازم است و با انجام این کار میتوان در این کشور زندگی، کار و تحصیل کرد. با راهاندازی برخی از کسب و کارها نیز میتوان به این ویزا دست پیدا کرد که شامل داشتن سهام شرکت یا سپردههای بانکی با حداقل ارزش یک میلیون یورو یا سرمایهگذاری در اوراق قرضه دولتی حداقل ۲ میلیون یورویی است. یونان و ایتالیا نیز از جمله دیگر کشورهایی هستند که با سرمایهگذاری در آنها میتوان به ویزای طلایی دست پیدا کرد.