به نظر میرسد هر گوشی جدید نوید شارژ سریعتر را میدهد، اما فناوریهای مختلف شارژ به چه معنا هستند و آیا به یک اندازه سریع هستند؟ ما همه چیز را برای شما شرح میدهیم.
اینکه بتوانید به سرعت گوشی یا تبلت خود را شارژ کنید، میتواند به معنای تفاوت بین ساعتها استفاده بدون نگرانی و تلاش برای پیداکردن نزدیکترین کافیشاپ برای پریز برق باشد. شارژ سریع بهتدریج به یک ویژگی تقریباً همگانی تبدیل شده است که به شما امکان میدهد دستگاه خود را تنها در بخش کوچکی از زمان گذشته روشن کنید. اما با وجود بسیاری از فناوریها و قطعات موجود، چگونه باید شروع کنید؟
اولین قدم بررسی چیزی است که از قبل دارید. سرعت و استاندارد شارژ را که گوشی شما روی جعبه یا وبسایت سازنده پشتیبانی میکند بررسی کنید، آداپتور برق خود را بررسی کنید تا ببینید آیا از همان فناوری استفاده میکند (اینها معمولاً دارای برچسبهای مفیدی هستند) و ببینید کابل شما چه ویژگیهای شارژ را میتواند در خود جای دهد (بهترین گزینه کابلی است که با دستگاه شما ارائه میشود). اگر هر یک از آنها ناسازگار هستند یا بهروز نیستند، ممکن است برای دستیابی به سریعترین سرعت شارژ نیاز به تعویض آنها داشته باشید.
در اینجا، ما جزئیات مربوط به خروجی برق، استانداردهای شارژ، شارژ بیسیم و موارد دیگر را ارائه میدهیم تا به شما کمک کند درک کنید که شارژ سریع چگونه میتواند به شما کمک کند و قبل از ارتقای تنظیمات خود باید به چه نکاتی توجه کنید.
شارژ سریع چگونه کار میکند؟
خروجی یک شارژر مربوط به آمپر و ولتاژ است. آمپر (جریان) مقدار برقی است که از باتری به دستگاه متصل جریان مییابد، درحالیکه ولتاژ قدرت جریان الکتریکی است. ضربکردن آنها به شما وات یا توان کل میدهد. اکثر استانداردهای شارژ سریع به طور معمول ولتاژ را تغییر میدهند تا برای افزایش مقدار انرژی بالقوه، آمپر را افزایش دهند.
پورتهای استاندارد USB 3.0 برای دستگاههای کوچکتر مانند پوشیدنیها 5V/1A خروجی دارند. اکثر تلفنها و سایر دستگاهها قادر به مدیریت حداقل 5V/2.4A هستند. معرفی USB-C سرعتهای حتی سریعتری را تا ۱۰۰ وات (۲۰ ولت / ۵ آمپر) امکانپذیر میکند. USB4 که همچنین به کانکتور Type C متکی است، از نظر تئوری از حداکثر ۲۴۰ وات (۴۸ ولت / ۵ آمپر) پشتیبانی میکند. لپتاپها بهطورکلی میتوانند توان بیشتری (بنابراین شارژ سریعتر) نسبت به دستگاههای کوچکتر مانند تلفن و تبلت را تحمل کنند.
بهخاطر داشته باشید که دستگاه شما فقط بهاندازهای که مدار شارژ آن اجازه میدهد، برق مصرف میکند. دستگاه، کابل و آداپتور شما باید همه برای شارژ صحیح، چه برسد به شارژ سریع، هماهنگ شوند.
کدام شارژر برای شارژ سریع بهتر است؟
اگرچه صنعت موبایل شاهد استانداردهای شارژ سریع متفاوتی بوده است، گسترش پورتهای USB-C به این معنی است که اکثر گوشیها اکنون از USB Power Delivery (USB PD) استفاده میکنند. این پروتکل میزان مناسب برق را بین شارژر و گوشی شما مذاکره میکند. اکنون در نسخه ۳.۲، از حداکثر ۲۴۰ وات برق پشتیبانی میکند. بدیهی است، به دلیل خطرات ارسال مداوم چنین انرژی به دستگاه، بهسختی هیچ تلفنی از حداکثر سطح توان نزدیک به آن پشتیبانی میکند. با این گفته، ویژگی منبع تغذیه قابلبرنامهریزی (PPS) به شارژر اجازه میدهد تا خروجی خود را بهاندازه ۲۰ میلیولت تنظیم کند. در نتیجه، تلفنها میتوانند دقیقاً جریان و ولتاژ موردنیاز خود را درخواست کنند. این به کاهش تولید گرما و عمر باتری کمک میکند.
بسیاری از سازندگان تلفن و تراشه از نسخهای از Power Delivery برای شارژ سیمی سریع استفاده میکنند، اگرچه برخی برای بهبود عملکرد بر اساس استاندارد ساخته شدهاند. دیگران از استانداردهای اختصاصی استفاده میکنند. در ادامه بخوانید تا بدانید برای بهدستآوردن بهترین تجربه شارژ سریع از چند تولیدکننده محبوب به چه نکاتی نیاز دارید.
اپل
با شروع از iPhone 8، همه آیفونهای اپل از شارژ سریع پشتیبانی میکنند. اگر از آداپتور برق قدیمی آیفون استفاده میکنید، تنها ۵ وات توان دریافت میکنید و بنابراین از تمام قابلیتهای آن استفاده نمیکنید.
اپل برای شارژ سریع به USB PD 2.0 متکی است و ادعا میکند که میتوانید گوشیهای جدیدتر خود را فقط در ۳۰ دقیقه تا ۵۰ درصد شارژ کنید. بااینحال، برای دستیابی به این سرعتها، به حداقل یک آداپتور ۱۸ وات با کابل USB-C یا USB-C به Lightning نیاز دارید. یک آداپتور قدرتمندتر به گوشی شما آسیب نمیرساند، اما بعید است عملکرد سریعتری را ارائه دهد. بااینحال، iPhone 15 Pro Max ردهبالا در آزمایش به حداکثر سرعت شارژ ۲۷ وات رسید، بنابراین ممکن است شارژر ۳۰ وات مناسب باشد. در نهایت، شما نمیتوانید با هیچ یک از گزینههای موجود در داستان ما در مورد بهترین شارژرهای سریع آیفون اشتباه کنید.
گوگل
هر دو Pixel 8 و Pixel 8 Pro از شارژ سریع از طریق USB PD 3.0 پشتیبانی میکنند. اولی ۱۸ وات و دومی تا ۲۳ وات را ارائه میدهد. هر شارژری که بالاتر از آن خروجیها باشد و از پشتیبانی PD پشتیبانی کند باید سریعترین سرعت را در این دستگاهها به شما بدهد.
مدیاتک
برخی از گوشیهای مجهز به مدیاتک از فناوری Pump Express این شرکت استفاده میکنند. جدیدترین نسخه، Pump Express 4.0، بر روی ۵ آمپر جریان متکی است و با استاندارد USB PD 3.0 مطابقت دارد. Pump Express علاوه بر شارژ بیسیم استاندارد Qi، از یک استاندارد شارژ بیسیم اختصاصی نیز پشتیبانی میکند. یک آداپتور PD معمولی باید بهترین تجربه را در اینجا به شما بدهد.
موتورولا
موتورولا دو نوع شارژر را میفروشد: شارژ سریع و TurboPower. در بیشتر موارد، گوشیهای قدیمیتر این شرکت (۲۰۲۱ و قبل از آن) از آداپتورهای شارژ سریع استفاده میکنند که شارژ ۱۰ وات را از طریق micro USB ارائه میدهند. گوشیهای میانرده و پرچمدار موتورولا میتوانند از شارژرهای TurboPower سریعتر که به USB-C متکی هستند و قدرت بیشتری ارائه میدهند، بهرهمند شوند. ما توصیه میکنیم برای یافتن بهترین شارژر برای گوشی خود، وبسایت این شرکت را بررسی کنید. چندین گزینه TurboPower وجود دارد که تا ۱۲۵ وات را شامل میشود، اگرچه فقط Edge (2022) و Edge+ (2023) از آن آداپتور پشتیبانی میکنند.
وان پلاس
وان پلاس از نسخهای از استاندارد Voltage Open Loop Multi-step Constant-Current Charging (VOOC) اوپو به نام SuperVooc استفاده میکند. این سرعت شارژ سیمی را تا ۸۰ وات برای OnePlus 12 افزایش میدهد. شما فقط باید برای رسیدن به آن سرعت به شارژر ارائه شده پایبند باشید. وان پلاس اغلب شارژرهای سریعتر را برای دستگاههای خود در بازارهای خارج از ایالات متحده میفروشد. بهعنوانمثال، OnePlus 12 با یک شارژر ۱۲۵ وات در اروپا عرضه میشود.
کوالکام
برخی از گوشیهای دارای چیپستهای کوالکام از جدیدترین نسخه استاندارد شارژ سریع خود، Quick Charge 5 استفاده میکنند. این به شما امکان میدهد یک باتری ۴۵۰۰ میلیآمپر ساعتی را فقط در ۱۵ دقیقه به طور کامل شارژ کنید، از حداکثر ۱۰۰ وات برق پشتیبانی میکند و تولید گرما را به حداقل میرساند. این فناوری در ابتدا در پردازنده Snapdragon 865 راهاندازی شد و همچنان یک ویژگی در Snapdragon 8 Gen 3 است. فقط توجه داشته باشید که همه تولیدکنندگان گوشیها انتخاب نمیکنند که تمام ویژگیهای یک تراشه را در دستگاههای خود، از جمله Quick Charge 5، پیادهسازی کنند. شارژرهایی که از این استاندارد پشتیبانی میکنند نیز بهراحتی در دسترس نیستند.
سامسونگ
دستگاههای قدیمیتر سامسونگ مانند Galaxy S20 از استاندارد Adaptive Fast Charging استفاده میکنند. جدیدترین نسخه Super Fast Charging نام دارد که به USB PD 3.0 متکی است. Galaxy S24 Ultra و S24+ تا ۴۵ وات شارژ میشوند، درحالیکه S24 کوچکتر و مقرونبهصرفهتر از سرعت ۲۵ وات پشتیبانی میکند. به دنبال شارژری باشید که از سرعت شارژ دستگاه شما بیشتر باشد و از PD پشتیبانی کند.
شارژ سریع بیسیم چیست؟
شارژ بیسیم راحت است، اما اغلب کندتر از شارژ سیمی است. اکثر شارژرهای Qi میتوانند ۱۵ وات را درگوشیهای اندرویدی مدرن و ۷.۵ وات را در آیفونهای قدیمیتر ارائه دهند. بااینحال، شارژرهای MagSafe از سرعتهای تا ۱۵ وات در آیفونهای سازگار پشتیبانی میکنند. (Qi2 درحالتوسعه است که باید در نهایت سرعتهای حتی سریعتری را امکان پذیر کند.) مطمئن شوید که هر آداپتور برقی که به شارژر بی سیم خود وصل می کنید، برق کافی برای رسیدن به این سرعت ها را تامین می کند.
برخی از گوشیها، از جمله OnePlus 12، شارژ بی سیم بسیار سریع تری را ارائه می دهند. این گوشی از سرعت های 50 وات از طریق پایه شارژ بی سیم اختصاصی AirVooc پشتیبانی می کند. با شارژ بی سیم، شما سرعت را با راحتی عوض می کنید.
شارژ سریع فراتر از گوشی شما
برای لپتاپها، وضعیت شارژ سریع کمی متفاوت است. پشتیبانی از USB Power Delivery یک الزام است اگر به دنبال آداپتور یا پاوربانک قابلحملی هستید که بتواند با نیازهای یک دستگاه پرقدرت سازگار باشد. همانطور که گفته شد، Power Delivery 3.2 از حداکثر ۲۴۰ وات پشتیبانی میکند که باید برای تأمین برق اکثر لپتاپها حتی در حین استفاده کافی باشد.
در حین تحقیق ممکن است با شارژرهای GaN (نیترید گالیوم) مواجه شوید. اینها تمایل دارند کوچکتر و کارآمدتر از جایگزینهای مبتنی بر سیلیکون باشند. بااینحال، آنها نیز به استاندارد USB Power Delivery متکی هستند.