برگهای سبز گیاهان به زندگی نشاط میبخشند، اما اگر این برگها دیگر سبز نیستند یک جای کار میلنگد! میدانید کجا؟
یکی از بدترین لحظاتی که هر باغبانی تجربه میکند هنگامی است که برگهای گیاه دوست داشتنیاش شروع به سیاه شدن میکنند و او نمیداند مشکل کجاست. برگهای گیاهان به دلایل مختلفی سیاه میشوند از دلیل سادهای مانند آبیاری زیاد یا کم گرفته تا مسائل پیچیدهتر. برای آنکه گیاهتان را درمان کنید باید ابتدا مشکل آن را بدانید.
در ادامه به مسائلی که موجب سیاه شدن برگهای گیاهان میشوند میپردازیم؛ ممکن است گیاه شما یک یا چند عدد از این مشکلات را داشته باشد پس با توجه به شرایط گیاه بررسی کنید که کدام یا کدامها شامل حالش میشوند؟
بیماری باکتریایی
اولین نشانههای بیماری لکه باکتریایی، که بیماری جدی است، شامل لکهها و خطوط زردی است که بر پشت برگها ظاهر میشوند و اگر درمان نشود، این خطوط رفته رفته قرمز خواهند شد. خطوط در نهایت درازتر شده و به رنگ سیاه درمیآیند و باعث میشوند بافت برگ اطراف آنها به رنگ زرد درآیند. دیگر نشانه بیماری زخمهای بد شکلی است که همزمان با این لکههای برگی بر روی ساقه ایجاد میشوند و موجب سیاه شدن و چروک شدن ساقه میشوند. برای آنکه از گرفتار شدن گیاه به بیماری لکه باکتریایی جلوگیری کنید، آن را در مکانی با تهویه و گردش هوای خوب، و در مقابل نور مورد نیازش، قرار دهید. از آبیاری بیش از اندازه گیاه و خیس کردن شاخ و برگ خودداری کنید. همچنین اطمینان حاصل کنید که گیاهانتان با فاصله مناسبی از هم قرار گرفته اند و خیلی به هم چسبیده نیستند و هوا میتواند از بینشان عبور کند. متاسفانه شاخسار و ساقههایی که به این بیماری مبتلا شده اند را نمیتوان نجات داد و تنها راه آن است که این قسمتهای بیمار گیاه را هرس کنید و دور بیاندازید تا بقیه قسمتهای گیاه و گیاهان دیگر آلوده نشوند.
بیماری قارچی
نشانه بیماری لکه برگی قارچی ظاهر شدن لکههای سیاه روی برگهای گیاه بیمار است. این لکهها به مرور بزرگتر شده و به هم میپیوندند و لکههایی بزرگ با شکلی نا منظم تولید میکنند. چون بیماری لکه قارچی در بین گیاهانی که تازه خریداری شده اند معمولتر است، تا چند ماه بعد از خرید یک گیاه جدید آن را از دیگر گیاهانتان دور نگه دارید تا ببینید آیا به این بیماری مبتلا است یا خیر. در هنگام آبیاری آب را بر روی شاخ و برگ گیاه نریزید، در این صورت احتمال ابتلای گیاهتان به این بیماری کمتر خواهد بود. اگر گیاهتان به این بیماری دچار شده شاخ و بررگ آلوده آن را هرس کنید و دور بیاندازید و برای جلوگیری از پخش شدن بیماری گیاهانتان را به طور منظم با قارچکش سم پاشی کنید.
آبیاری نامناسب
آبیاری نامناسب باعث سیاه شدن برگهای گیاه و ریزش آنها خواهد شد. آبیاری خیلی کم و خیلی زیاد هر دو این تاثیر را بر گیاهتان خواهند داشت. آبیاری بیش از حد باعث سیاه شدن حاشیه و نوک برگها و پوسیده شدن ریشهها میشود، در حالی که آبیاری کم باعث خشک شدن و ایجاد سوختگی روی برگ میشود، به خصوص اگر گیاه در معرض آفتاب مستقیم باشد. همانطور که میدانید هر گیاه به مقدار و دفعات مشخصی آبیاری نیاز دارد. با این حال میتوان کارهایی انجام داد که مطمئن شد گیاه آب کافی دریافت کرده است. در اکثر گیاهان باید خاک اطراف طوقه همواره مرطوب باشد (نه خیس) و زمانی به آبیاری مجدد نیاز است که ۳ تا ۴ سانتی متر از خاک سطح گیاه خشک شده باشد. اگر گیاه را در گلدان کاشته اید از گلدانی با سوراخهای زهکش مناسب استفاده کنید. قبل از کاشت گیاه حواستان باشد که این سوراخهای زهکش باز باشند. خیلی از گلدانها این سوراخها را دارند اما این سوراخها باز نیستند و خودتان باید به کمک میخ یا دریل آنها را باز کنید. اگر گلدان سوراخ زهکش نداشته باشد آب در کف آن جمع شده و موجب گندیده شدن ریشهها و از بین رفتن گیاه خواهد شد.
اگر گیاهانتان را در باغچه کاشته اید برای آنکه از آبیاری بیش از حد جلوگیری شود، در صورت امکان برای باغچهتان سیستم آبیاری قطرهای درست کنید تا بتوانید میزان آب را کنترل کنید.
کوددهی نامناسب
کود دهی بیش از حد گیاه باعث تجمع نمکها در خاک شده و در نهایت موجب سیاه شدن برگهای گیاه میشود. مقدار و دفعات کود دهی گیاه را کم کنید تا برگها به رنگ طبیعی خود بمانند. ماهی یک بار یا هر دو ماه یک بار خاک گیاهانی که در گلدان کاشته شده اند را بشویید تا نمک اضافی خاک خارج شود. به این منظور گیاه را در تشتی قرار دهید و خاک آن را آنقدر آبیاری کنید تا آب از سوراخهای زهکش خارج شود. برای مدتی به این کار ادامه دهید تا خاک به خوبی شسته شود. سپس گیاه را در مکانی قرار دهید و زیر آن یک ظرف بگذارید تا آب اضافه در آن جمع شود. تمام آب اضافه را دور بریزید و گیاه را در مکان اصلیاش قرار دهید.