آیا تا به حال لپتاپی خریدهاید که وعده تا ۱۶ ساعت عمر باتری را به شما بدهد ولی بعدا متوجه شوید که لپ تاپ شما نصف روز طول نکشیده، شارژش تمام شده است. شکاف بین عمر باتری تبلیغ شده و عمر واقعی باتری تنها برای شما نیست بلکه برای افراد زیادی رخ میدهد و عومل متعددی وجود دارند که سازندگان لپ تاپ آنها را برجسته نمیکنند.
۱. گزینه Up To
اگر در هنگام خرید لپ تاپ با جمله «تا فلان ساعت عمر باتری» را شنیدید، باید بدانید که همین «تا» یا « up to» یکی از مقصران اصلی پشت انتظارات غیرواقعی از مدت دوام باتری است. همین کلمه یک سلب مسئولیت است که به تولیدکنندگان لپتاپ آزادی عمل میدهد.
تخمینهای عمر باتری معمولا در شرایط ایدهآل محاسبه میشوند که شامل روشنایی کم صفحه، حداقل فرایندهای پس زمینه و اغلب در استفاده از کارهای سبک مانند خواندن اسناد یا پخش ویدیوهای آفلاین است. همین شرایط ایدهآل با شرایط استفاده روزانه لپتاپ توسط شما بسیار تفاوت دارد.
تولیدکنندگان از این سناریوها استفاده میکنند تا محصول خودشان را در مطلوبترین حالت نشان بدهند اما این موارد لزوما گمراه کننده نیستند. در عوض، آنها حداکثر معیار را نشان میدهند و این بستگی به شما دارد که عمر باتری در حالت واقعی چطور خواهد بود.
۲. معیارهای سازنده بر اساس وظایف کم مصرف است
وقتی که تولیدکنندگان عمر باتری را آزمایش میکنند، آنها نرمافزارهای سنگین یا ویدیوهای آنلاین را باز نمیکنند بلکه کارهایی را انجام میدهند که انرژی بسیار کمتری مصرف میکنند. یکی از معیارهای رایج، پخش مداوم ویدیو با روشنایی حدود ۵۰ درصد و غیر فعال بودن وای فای است.
وقتی که لپ تاپ ویدیوها را به صورت آفلاین یا آنلاین پخش میکند، حجم کار در درجه اول روی GPU یا رمزگشای رسانه متمرکز میشود، بخشهایی از سیستم شما که برای کارایی بهینه شدهاند. دیگر قطعات مانند سی پی یو، لازم نیست که سخت کار کنند و لپ تاپ از نرمافزارهای پرقدرت مانند ابزارهای ویرایش ویدیو یا بازیهای ویدیویی سنگین استفاده نمیکند.
۳. استفاده از لپ تاپ در دنیای واقعی پرمصرفتر است
استفاده روزانه از لپ تاپ بسیار بیشتر از شرایطی که سازندگان لپ تاپ را آزمایش میکنند، تحت فشار قرار میگیرد. در حالت عادی، شما چندین تب مرورگر را باز میکنید، تماسهای ویدیویی میگیرید، همگام سازی پس زمینه برای سرویسهای ابری انجام میشود، نوتیفیکیشنها ظاهر میشوند و شاید حتی در حال ویرایش عکس یا ویدیو باشید. هر کدام از این کارها قدرت بسیار زیادی میطلبند.
مرورگر وب ممکن است سبک به نظر برسد اما وب سایتهای مدرن با محتواهای پویا، اسکریپتها و ویدیوهای پخش خودکار سنگین هستند. همین نیز باعث میشود تا سی پی یو و جی پی یو شما برای پردازش ویدیو و صدا بیشتر کار کند که باعث میشود تا باتری زودتر خالی شود.
۴. عمر باتری در گذر زمان کاهش پیدا میکند
حتی اگر باتری لپ تاپ شما کاملا عالی عمل کند اما زمان دشمنی اجتنابناپذیر برای آن است. تمام باتریهای لیتیوم یونی که اکثر لپتاپهای مدرن از آن استفاده میکنند، در طول زمان و با استفاده روندی کاهشی به خود میگیرند. در طول زمان، آنها توانایی خودشان را برای نگه داشتن شارژ کامل از دست میدهند، پدیدهای که اغلب به عنوان فرسودگی باتری شناخته میشود.