هدفونها را با توجه به ظاهر و کاربری به انواع مختلفی میتوان تقسیم کرد. اگر آنها را بر اساس ظاهر و طریقه استفاده بررسی کنیم میتوان به سه گروه دور گوشی، رو گوشی و تو گوشی تقسیم کرد. البته انواع دیگری هم وجود دارند که با استفاده از فناوری القایی و هدایت استخوانی مانند هدفون لنوو X5 در کنار گوش و نزدیک به شقیقه قرار میگیرند؛ به صورت کلی این نوع را هم در دستهی رو گوشی قرار میدهیم. برای مثال هندزفری سامسونگ لول یو هم میتوانند در گروه هدفونهای تو گوشی تقسیمبندی شوند به بیان دیگر نکته مهم نحوه قرارگیری بخش پخشکننده و گوشیهای هدفون است نه ساختار کلی آن.
هدفون دور گوشی، روی گوشی و ایرفون ها چه تفاوتی دارند؟
هدفون دور گوشی (Over-ear) تمام گوش را در بر میگیرد. مزیت این هدفونها استفاده از درایورهای بزرگ است که دامنهی وسیعتری از فرکانس شنوایی انسان را پوشش میدهد. همچنین میتواند باس عمیقتر و امپدانس بالاتری داشته باشد که تمام این موارد، موجب افزایش کیفیت صدا میشود. هدفونهای دور گوشی در مقایسه با انواع روی گوشی و تو گوشی، عایق صدای بهتری هستند و جلوی ورود و خروج صدا را تا حد زیادی میگیرند، اما وزن بیشتر و امکان حمل کمتری دارند.
هدفون رو گوشی (On-ear) بر روی لالهی گوش قرار میگیرد و صدا را به کانال گوش منتقل میکند. از معایب این نوع هدفون میتوان به ایزوله نبودن صدا و ورود نویز محیط و نشت صدا اشاره کرد. ضمن اینکه ممکن است در استفادهی طولانی مدت، لالهی گوش را آزار دهد. اما مزیت آن، سبکتر بودن نسبت به هدفونهای دور گوشی و تولید حرارت کمتر است.
هدفونهای تو گوشی یا ایرفون (In-ear) داخل گوشها قرار میگیرند و کمترین فاصله را با پردهی گوش دارند. بعضی از هدفونهای تو گوشی در قسمت انتهایی، پوشش نرمی از جنس سیلیکون یا فوم دارند که ایرباد یا ایرتیپ نام دارد. این ایربادها باید با توجه به اندازهی کانال گوش هر فرد انتخاب و استفاده شوند و به همین دلیل تا حد زیادی میتواند مانع ورود نویز و خروج صدا شود. اما سبک بودن و امکان استفاده راحتتر در فعالیتهای ورزشی از مزایای آن است. هندزفری های گوشی و موارد مشابه عموما در این دسته جای میگیرند.
هدفون بی سیم یا باسیم؟
اگر بخواهیم هدفونها را طبق روش اتصال به منبع بررسی کنیم، در شکل کلی به دو نوع باسیم و بیسیم خواهیم رسید. هدفون باسیم همانطور که از نامش مشخص است از طریق یک کابل که معمولا کانکتور 2.5، 3.5 یا 6.35 میلیمتری به دستگاه مورد نظر متصل میشود. این کابل میتواند مانند هندزفری شیائومی پیستون یکسره یا امکان جداشدن داشته باشد؛ نوع جداشونده عموما در بین هدفونهای دور و روی گوشی دیده میشود. بزرگترین مزیت هدفون باسیم، تأخیر کمتر صدا و نیاز نداشتن به باتری است.
در نوع بیسیم هم بدیهی است که اتصال از طریق بلوتوث انجام میگیرد و این نوع هدفونها برای فعالیت نیاز به شارژ شدن دارند. اما در عوض مثل ایرپادزهای اپل شاهد سیمهای دستوپاگیر نخواهید بود. هدفونهای زیادی نیز در بازار وجود دارند که امکان هر دو نوع اتصال بیسیم و باسیم را دارند. البته پیش از خریداری حتما از وجود درگاه صدا بر روی گوشی یا دستگاه خود اطمینان حاصل کنید.
نوع دیگری هم وجود دارد که هیچ ارتباطی با منبع ندارند. در واقع به حافظهی داخلی مجهز هستند و قطعات موسیقی یا پادکست را از روی حافظه میخوانند و پخش میکنند. تعداد این نوع هدفون کم است و از میان آنها میتوان به Sleepbuds بوز وNW-WS413 سونی اشاره کرد.
هدفون پشت بسته یا پشت باز؛ کدام برای من مناسبتر است؟
هدفونها بر اساس نوع آکوستیک به سه دستهی پشت بسته، پشت باز و پشت نیمه باز تقسیم میشوند. اصطلاح هدفون پشت بسته (Closed-Back) برای هدفونهایی به کار برده میشود که صدا را ایزوله میکنند. اگر دوست ندارید در فضاهای عمومی و گاهاً شلوغ مانند مترو یا اتوبوس، صدای محیط اذیتتان کند، هدفون پشت بسته مناسب شما است. علاوه بر این، هدفون پشت بسته مانع خروج صدا هم میشود یا در اصطلاح نشتی صدا ندارد یا اگر هم دارد، آنقدر زیاد نیست. اگر به حفظ حریم شخصی اهمیت میدهید و دوست ندارید دیگران هم صدای پخش شده توسط هدفون شما را بشنوند، حتما این نوع هدفون را انتخاب کنید. هرچند که تمام اینها به کیفیت تولید محصول هم بستگی دارد.
هدفون پشت بسته میتواند به دو صورت اکتیو و پسیو صدا را ایزوله و نویز محیط را حذف کند. فرقی نمیکند که هدفون از نوع تو گوشی باشد یا تمام گوش را در بر بگیرد. نحوهی ساخت هدفون یا هندزفری و استفاده از ایرپد (ایرپد همان بالشتکهای روی کاپهای هدفون دور گوشی است) یا ایرتیپ باکیفیت و مناسب ابعاد گوش در میزان ایزوله شدن صدا موثر هستند.
هدفون پشت باز (Open-Back) به طور کامل خلاف هدفون پشت بسته عمل میکند. این نوع هدفون صدا را ایزوله نمیکند و برعکس با کمک منافذی که دارد، شرایط ورود و خروج صدا را فراهم میکند. مسلم است که از آن نمیتوان در هر محیطی بهره برد و شما هم تمام صدای محیط را به صورت تمام و کمال دریافت میکنید. ضمن اینکه شاید دیگران هم دوست نداشته باشند در شنیدن موسیقی مورد علاقهتان با شما شریک شوند!
یکی از کاربردهای هدفون پشت باز استفاده در استودیو برای امور مانیتورینگ است. طراحان صدا یا افراد شاغل در حوزهی میکس و مسترینگ صدا از هدفونهای پشت باز با امپدناس بالا استفاده میکنند. شاید در کنسرتهای موسیقی دیده باشید که برخی از خوانندهها یا نوازندگان از هدفونهای پشت باز بهره میبرند. پس اگر تنهایی موسیقی گوش میکنید یا حتی اگر گیمر هستید، میتوانید از هدفون پشت باز استفاده کنید.
هدفون پشت نیمه باز (Semi-Open) صدا را تا حدی عایق میکند که با افزایش حجم صدا میتوان صدای محیط را کمتر شنید، اما موجب نشت صدا به بیرون میشود. برخی از هدفونهای تو گوشی و بسیاری از هدفونهای رو گوشی شامل این دسته هستند. یکی از کاربردهای آن میتواند در مراکز تماس یا کال سنتر سازمانها باشد. به نحوی که کاربر بتواند علاوه بر صدای شخص تماس گیرنده، از محیط اطراف خود نیز با خبر باشد.
ویژگی نویز کنسلینگ چیست؟
در دنیای هدفون وقتی صحبت از حذف نویز میشود عموما اشاره به نوع فعال آن یا ANC دارد. حذف نویز فعال به زبان ساده به معنی ایجاد امواج معکوس برای حذف نویزهای محیط است. هنگامی که دو فرکانس مختلف با یکدیگر تصادم پیدا میکنند، موج قویتری تولید میشود. مانند شنیدن موسیقی از یک اسپیکر در فضای عمومی که هیچکدام دیگری را حذف نمیکند و فقط انرژی آنها ترکیب میشود.
اما اگر دو موج کاملاً یکسان و فقط فاز مخالف داشته باشند، آنگاه یکدیگر را خنثی میکنند. برای عمل حذف نویز در هدفون، صدای محیط به کمک دو یا چند میکروفون داخلی دریافت میشود و با کمک تراشهی حذف نویز، موج معکوس یا سیگنال ضد نویز تولید شده و پخش میشود. به این دلیل که دو موج یکسان اما معکوس یکدیگر هستند، هیچکدام شنیده نخواهد شد و در نتیجه میتوان صدای محیط را تا حدودی حذف کرد. به این ترتیب امواج تولید شده به همراه صدای موسیقی توسط هدفون پخش میشود. در نتیجه نویزهای محیط حذف شده و تنها موسیقی شنیده میشود.
عملکرد این سیستم به تعداد میکروفون، کیفیت آنها، تکنیک مورد استفاده و نحوهی پردازش تراشهی استفاده شده بستگی دارد. همچنین به توان الکتریکی نیاز دارد که اغلب از طریق باتری تأمین میشود. هرچه هدفون مورد استفاده عایق بهتری داشته باشد، حذف نویز بهتری خواهیم داشت. البته انتظار نداشته باشید تمام صداهای موجود در اطراف شما حذف شوند. حذف نویز فعال در فرکانسهای پایین بهتر از فرکانسهای بالا عمل میکند. برای مثال هدفونهای مجهز به نویز کنسلینگ در حذف صداهایی همچون کولر، فن، هواپیما، ماشین لباسشویی و جاروبرقی نسبت به حذف صدای حرف زدن، فریاد زدن موثرتر هستند.
اگر کاربری شما از هدفون عادی است و استفادهی تخصصی ندارید، به سراغ با ارزشترین هدفون نسبت به قیمت بروید. قیمت هندزفری و هدفون بازه گستردهای را در بر میگیرد و خرید گرانترین هدفون لزوما به معنی بهترین بودن آن برای نیازتان نیست. با توجه به سبکهای مختلف موسیقی مورد علاقه و سلیقهی خودتان انتخاب کنید. اگر امکان تست وجود دارد حتما قبل از انتخاب و خرید، هدفون را به صورت حضوری بررسی کنید. در غیر این صورت میتوانید در بخش محصولات زومیت مشخصات دقیق هدفونهای مختلف موجود در بازار را پیدا کرده و با هم مقایسه کنید. از نظرات سایر کاربران مطلع شوید یا حتی در بخش پرسش و پاسخ سوال خود را بپرسید. کارشناسان زومیت در کنار دیگر کاربران تا جای ممکن پاسخگوی سوالات شما هستند.
اگر هدفون خریداری شده کیف یا کیسه حمل ندارد، حتما برای آن جعبه یا کیف مخصوص تهیه کنید. نوع حمل و جابجایی و نوع استفاده از هدفون به ویژه هدفونهای باسیم بسیار مهم است و میتوان باعث افزایش طول عمر آن شود. مکان مورد استفاده نیز از اصلیترین مولفهها برای انتخاب و خرید هدفون محسوب می شود. اگر به ورزش و همزمان گوش کردن به موسیقی علاقه دارید، هدفونی را انتخاب کنید که حداقل استانداردهای مقاومت در برابر آب و رطوبت را داشته باشد. هدفونهای با امپدانس بسیار زیاد برای استفاده با گوشی یا تبلت مناسب نیستند و آن کیفیتی که انتظار دارید را در اختیارتان قرار نمیدهند. ابتدا نوع کاربری و نیاز خود را مشخص کنید و سپس با توجه به بودجهی مورد نظر، هدفون مناسب خود را خریداری کنید.
این مطلب صرفا جنبه تبلیغاتی داشته و فوت و فن هیچ مسئولیتی را در رابطه با آن نمیپذیرد