Cortana از یک هوش مصنوعی بهره میبرد که از یک پروژه داخلی شرکت مایکروسافت به نام Einstein به وجود آمده است. مدیر بخش تحقیقات شرکت مایکروسافت به رویترز گفت: «این نوع فناوری که میتواند ایمیلها را بخواند و درک کند، نقش مهمی در Cortana خواهد داشت».
همزمان با پیشرفت پروژه Einstein، شرکت مایکروسافت از آن استفاده میکند تا قابلیتهای Cortana را افزایش دهد. اگرچه این ویژگیهای جدید در ویندوز ۱۰ به کار گرفته خواهند شد؛ اما احتمالاً به صورت اپلیکیشنهای مستقل نیز ارائه میشوند.
در حال حاضر Cortana در گوشیهای ویندوزی وجود دارد و طی سال جاری از طریق ویندوز ۱۰ به کامپیوترها راه خواهد یافت. همچنین کاربران ماجراجوی کامپیوترها میتوانند از طریق مشاهده نسخه پیشنمایش ویندوز ۱۰ در برنامه Windows Insider، نگاهی به Cortana بیندازند. هنوز شرکت مایکروسافت اعلام نکرده که چه زمانی Cortana برای دستگاههای اندرویدی و iOS ارائه خواهد شد.
ارائه Cortana در پلتفرمهای دیگر در دوره Steve Ballmar عجیب به نظر میرسید؛ اما از زمانی که Satya Nadella به سمت مدیرعاملی منصوب شده، شرکت مایکروسافت در فناوریها و نرمافزارهایش، فضای بازتری را تجربه میکند. طی چند ماه اخیر، شرکت مایکروسافت بسیاری از اپلیکیشنهای مهم مختص دستگاههای همراه را هم در اندروید و هم در iOS ارائه کرده است. همچنین به اشتراک گذاشتن نرمافزار با سیستمعاملهای دیگر از سوی سازندگان گوشیهای هوشمند، رایجتر شده است. هم شرکت HTCو هم شرکت Blackberry اپلیکیشنهای خود را برای کاربران iOS و اندروید ارائه کردند. علاوه بر این، تقریباً تمام اپلیکیشنهای گوگل بر روی iOS ارائه شده است.