سرخسها گیاهانی پرپشت و با طراوت هستند که به خاطر برگهای زیبای خود و جلوهای که در دیزاین خانه دارند بسیار محبوب شدهاند. نگهداری از آنها بسیار آسان است و حال و هوای مناطق شمالی را به خانهتان میبخشد!
سرخس نام عمومی ۱۲۰۰۰ گونه از گیاهانی است که گل و میوه تولید نمیکنند و با اسپور تولید مثل میکنند. این گیاهان بیشتر از ۳۰۰ میلیون سال است که بر روی کره زمین وجود دارند. پس میتوان حدس زد چه سازگاری فوق العادهای با شرایط پیدا میکنند! بسیاری از آنها به خاطر شکل خاص ساقهها و برگهایشان به راحتی قابل تشخیص هستند. در هر حال سرخسها واریتههای مختلفی دارند که در مکانهای متفاوتی از دنیا و با طیف وسیعی از اندازه شاخسار، از برگهای چند سانتی متری گرفته تا برگهایی به طول ۴ متر، رشد میکنند.
چه سرخستان را در خانه نگه میدارید و چه در باغچه برای اینکه در پرورش سرخستان موفق باشید، باید بدانید چه گونهای از سرخس را پرورش میدهید و نیازهایش را برآورده کنید. در مطلب امروز طریقه پرورش تعدادی از سرخسهای محبوب را به شما آموزش میدهیم.
درست است که سرخسها سایه دوستند اما در مکان خیلی کم نور هم به خوبی رشد نمیکنند. مکانی با سایهای که از شاخ و برگ درختان حاصل شده باشد بهترین مکان برای قرار دادن گلدان سرخس یا کاشت آن است. این گیاهان کمی نور مستقیم خورشید را هم تحمل میکنند اما هر چه آفتاب بیشتری دریافت کنند رطوبت بیشتری هم میخواهند. تعداد کمی از سرخسها مکانی با هوای خشک و گرم آفتاب مستقیم را تحمل میکنند.
نیازهای سرخس
– آبیاری
سرخسها خاک مرطوب را ترجیح میدهند، اما دوره کوتاهی خشکی محیط را هم تحمل میکنند. با خشک شدن محیط، رشدشان کند میشود و برگها هم ممکن است اندکی قهواهای و سوخته شوند اما با بر طرف شدن دوره خشکی و رطوبت دوباره خاک این حالت بر طرف شده و دوباره شادای خود را به دست میآورند.
– مالچ پاشی
بهترین مالچ برای سرخسها، برگهای پوسیده یا برگهای ریز ریز و تکه تکه شده گیاهان است. با قرار دادن این پوشش روی بستر کشت آنها در واقع دارید شرایط رشدی که در محیط طبیعیشان (جنگل) را دارند بازسازی میکنید و جلوی خروج رطوبت از خاک را میگیرید. هر سال در فصل بهار لایه جدیدی از مالچ را به خاک سرخستان اضافه کنید.
– کود دهی
بسیاری از سرخسها برای رشد به کود دهی نیاز ندارند. اضافه کردن مقداری کمپوست به خاکشان و مالچ پاشی هر ساله با برگهای پوسیده برایشان کفایت میکند.
– زمستان گذرانی
بسیاری بر این باورند که با فرا رسیدن فصل پاییز باید بوته سرخس را تا طوقه ببرند، اما این کار غلط است. شاخ و برگها را بر روی گیاه نگه دارید تا محافظی برای قسمت جوانه برگ باشند و آن را از سرما محافظت کنند. بعدا در فصل بهار و با ظهور جوانههای برگ جدید میتوانید شاخ و برگ مرده و خشک شده را از گیاه جدا کنید.
– رطوبت
همانطوری که میدانید گیاه سرخس در جنگلها و مکانهای مرطوب رشد میکند، پس برای پرورش آن در خانه هم باید رطوبت مورد نیازش را تامین کرد. برای این کار زیر گلدانی گودی تهیه کنید، آن را با سنگریزه پر کنید و نصف ارتفاع سنگریزهها درون زیر گلدانی آب بریزید به طوری که وقتی گلدان را روی آنها گذاشتید، آب داخل زیر گلدانی با کف گلدان تماس نداشته باشد. به این ترتیب آبی که درون زیر گلدانی است به مرور تبخیر شده و رطوبت مورد نیاز سرخستان را در اختیارش قرار میدهد. هیچ وقت روی شاخ و برگ سرخستان آب نریزید چرا که علاوه بر انتقال بیماریها به گیاه باعث خشک شدن و پژمره شدن گیاه هم میشود.
– تکثیر
سرخس به دو روش تکثیر میشود یکی کاشت ساقههای رونده ریشه زا و روش دیگر کاشت هاگهای بوحود آمده در سطح زیرین برگها است.
این گیاهان باشکوه را پرورش دهید و شاهد تغییری چشم گیر در دکوراسیون خانهتان باشید!