ایران روزی برای شرکتهای آلمانی مهمترین شریک تجاری خاور میانه محسوب میشد. به همین دلیل جای شگفتی نیست اگر اقتصاد آلمان بعد از توافق مقدماتی اتمی ژنو بین ایران و جامعه بینالملل چشماندازی از فرصتهای تازه اقتصادی را پیش روی خود میبیند.
بسیاری از شرکتهای آلمانی از این توافق خرسند شدهاند. آنها چشم امید به ایران که فرصتهای چندجانبهای را در خود نهفته دارد دوختهاند.
رویترز در مطلبی که روز شنبه (٩ آذر/ ٣٠ نوامبر) در این مورد منتشر کرده مینویسد، جمهوری اسلامی ایران دارای منابع سرشار نفت و گاز و جمعیت کثیر جوانی است که در جستوجوی کار بهسر میبرد. به علاوه زیرساختهای قدیمی این کشور بعد از سپری شدن سالها تحریم نیاز مبرم به نوسازی و مدرنیزاسیون دارد.
از همین روست که کارشناسان میگویند، با کاهش تحریمها بهویژه شرکتهای راه و ساختمان و صنایع و مکانیک بر روی فرصتهای خوبی در آینده روابط تجاری با ایران حساب باز کردهاند.
جنبوجوش اتاق بازرگانی ایران و آلمان
توافق اتمی ژنو جنبوجوش را به اتاق بازرگانی ایران و آلمان بازآورد. میشائیل توکوس، رئیس اتاق بازرگانی ایران و آلمان در این باره میگوید: «ما تمامی روز را مشغول صحبت با شرکتهایی هستیم که تمایل دارند با ایران همکاری کنند.»
با این حال شرکتها هنوز هم جانب احتیاط را از دست ندادهاند؛ زیرا که توافق اتمی با ایران در اولین مرحله خود قرار دارد و فعلا آزادی حدود ٧ میلیارد دلار از داراییهای بلوکهشده ایران را با خود به ارمغان آورده و تا توافق فراگیر راه درازی در پیش است.
علاوه بر این تفاهم با ایران هر لحظه ممکن است شکسته و راه برای تحریمهای شدیدتر باز شود و این امر دور از ذهن نیست، چرا که ممکن است ایران به وعدههای خود وفادار نماند.
ایران متعهد شده که بخشی از برنامه و نیروگاههای اتمیاش را در معرض بازدید بازرسان سازمان ملل متحد و کنترل آنها قرار دهد. در عوض، تحریمهایی که بر این کشور اعمال شده، از جمله در حوزههای اقتصادی و تجارت طلا و فلزات گرانبها و همچنین خودروسازی و صادرات پتروشیمی باید تسهیل شود؛ تسهیلی که میتواند برای ایران درآمدی بالغ بر حدود یک و نیم میلیارد دلار به همراه بیاورد.
گذشته از اینها، توافق ژنو باعث شده که حدود ٢/ ۴ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی بلوکهشده ایران مرحله به مرحله آزاد شده و واردات مواد غذایی و دارو به کشور آسانتر از پیش شود.
میشائیل توکوس میگوید، نه تنها شرکتهای آلمانی بلکه شرکتهای آمریکایی هم چشم به حیات مجدد روابط تجاری با ایران دوختهاند.
توکوس: برخی تجارتها بیشک به ایران بازخواهد گشت
یکی از نمایندگان دولت آمریکا نسبت به امید بیش از حد به بازسازی روابط تجاری با ایران هشدار داده اما رئیس اتاق بازرگانی ایران و آلمان میگوید: «با این حال شکی وجود ندارد که بعضی از تجارتها به ایران باز خواهد گشت.»
امید نوریپور، نماینده ایرانیتبار حزب سبزها در پارلمان آلمان، شرکتهای آلمانی را به احتیاط فرا خوانده است. او میگوید: «به ایران بروید، شرایط را ببینید و منتظر بمانید. ما باید ببینیم در شش ماه آینده چه اتفاقی میافتد.»
میشائیل توکوس معتقد است، هم صادرکنندگان خودرو و هم دستاندرکاران بخش صنایع و مکانیک و همچنین شرکتهای ساختمانسازی از توافق با ایران بهره خواهند برد. واردات دارو هم میتواند از سر گرفته شود؛ اگر چه که این بخش با تحریم مواجه نشد اما مشکلات ناشی از تحریم باعث شد که شرکتها و بانکها از معامله در این حوزه هم خودداری کنند و واردات دارو در ایران با مشکلات جدی مواجه شود.
نزیه باروت، رئیس شرکت داروسازی عبدی ابراهیم ترکیه گفته است: «تیم ما مدتی است که سرگرم تجزیه و تحلیل بازار ایران است، اما با تحولاتی که اخیرا پیش آمده ما این روند را تسریع خواهیم کرد.»
خویشتنداری شرکتهای بزرگ آلمانی
با این همه شرکتهای بزرگ آلمانی نظیر شرکت MAN ترجیح میدهند فعلا در این رابطه سکوت اختیار کنند. این کنسرن میگوید، در حال حاضر برنامهای برای تجارت با ایران ندارد و قصد هم ندارد که آن را تغییر دهد.
زیمنس هم میگوید، این شرکت قراردادهای فعلی خود را دنبال خواهد کرد و قرار نیست قرارداد جدیدی با ایران ببندد.
شرکت بوش هم خاطرنشان ساخته که ظرفیتهای بالقوه خوبی در ایران وجود دارد اما دفتر این شرکت در تهران از سال ٢٠١٠ بسته شده و شرکت در حال حاضر اوضاع را زیر نظر دارد و در حال بررسی امکانات موجود در ایران است.
ابراز تمایل سایر شرکتهای اروپایی
سایر شرکتهای اروپایی هم تحولات را با علاقه دنبال میکنند. سخنگوی گروه ولوو که یک شرکت سوئدی سازنده وسایط نقلیه و قطعات آن است میگوید، این گروه معتقد است که کاهش تحریمها امکانات جدیدی را فراهم میکند و این مسئله "آشکار" است.
توافق هستهای ژنو راه را برای گروه MTN آفریقای جنوبی که در زمینه تلفن همراه با ایران همکاری دارد نیز باز کرده است؛ چرا که با کاهش تحریمها این امکان پدید آمده که ۴۵٠ میلیون دلار این شرکت که به دلیل تحریمهای ایران بلوکه شده آزاد شود.
کاهش بار تحریمهای ایران برای کنسرن انرژی OMV اتریش هم خبری خوشایند است؛ چون که این کنسرن میتواند قرارداد سال ٢٠٠٧ با ایران را که در زمینه اکتشاف و بهرهبرداری از منابع گازی ایران بسته شده و به دلیل فشارهای سیاسی مسکوت مانده بود، بار دیگر پی بگیرد.
منبع: DW.DE