مطمئناً تمام افرادی که این مشکلات را دارند، جزو افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، محسوب نمیشوند؛ اما بهتر است این احتمال نیز در نظر گرفته شود. در ادامه به ۹ نشانه که نشاندهنده حساسیت به گلوتن هستند، اشاره خواهیم کرد.
اختلال در سیستم گوارشی
اگرچه تمام افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، دچار مشکلات گوارشی نمیشوند؛ اما میتوان گفت بیشتر افراد این مشکلات را دارند. این مشکلات عبارتاند از اسهال، یبوست، بازگشت اسید از معده یا درد در ناحیه شکم.
در برخی موارد افرادی که دچار سندرم روده تحریکپذیر هستند، نسبت به گلوتن نیز نوعی حساسیت دارند. سندرم روده تحریکپذیر این افراد پس از قطع مصرف گلوتن، کاملاً بهبود مییابد.
شوره سر مقاوم
اگر همواره شوره سر دارید و سعی میکنید لباس مشکی نپوشید، احتمالاً به گلوتن حساسیت دارید. شایعترین نوع شوره سر در واقع شکلی از اگزما است؛ نوعی بیماری پوستی که با بیماری سلیاک ارتباط دارد. اگرچه تحقیقات کمی در مورد ارتباط اگزما و حساسیت به گلوتن وجود دارد؛ اما مدارکی وجود دارد که حداقل یک ارتباط بین این دو را نشان میدهد. همچنین طبق یک تحقیق صورت گرفته، بین اگزمای مزمن و حساسیت به گندم ارتباطی وجود دارد.
البته همه شورههای سر در اثر اگزما به وجود نمیآیند، برخی از آنها با بیماری سوریاس ارتباط دارند؛ یک بیماری خودایمنی که با بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن نیز ارتباط دارد.
خارش
شوره سر تنها مشکل پوستی نیست که در اثر حساسیت به گلوتن ایجاد میشود. افرادی که بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن دارند، مستعد ابتلا به انواع مختلف خارشهای پوستی هستند. احتمالاً یکی از شایعترین خارشهای پوستی، نوعی بیماری پوستی به نام Duhring's است. افراد مبتلا به این بیماری، تا زمانی که پوستشان خراشیده و خونین شود، آن را میخارانند.
سردرگمی
آیا احساس حماقت و تنبلی دارید؟ آیا یادتان میرود وظایف مهم خود را به اتمام برسانید؟ آیا فکر میکنید مغزتان در مهی دائمی کار میکند؟ اگر اینطور است، باید بگوییم حساسیت به گلوتن باعث سردرگمی میشود.
سردرگمی یا مه مغز بدین معنی است که شما نمیتوانید تمرکز کنید یا دچار اشتباه در حافظه میشوید. همچنین ممکن است به هنگام صحبت کردن یا نوشتن، رشته تفکرتان گم شود و سردرگم شوید.
سردرد چکشی
بیشتر افراد دچار سردرد میشوند؛ اما افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، بیشتر مستعد سردرد هستند و برخی افراد دچار میگرن ناشی از گلوتن میشوند.
سوزنسوزن شدن پاها و دستها
کاملاً طبیعی است که گاهی اوقات دستها یا پاهایتان خواب رود و سوزنسوزن شود؛ اما افرادی که به گلوتن حساسیت دارند، دائماً دچار حالت سوزنسوزن شدن در بازوها، ساق پاها یا پاها میشوند.
اختلال کمتوجهی-بیشفعالی
۳ الی ۷ درصد کودکان آمریکا دچار اختلال کمتوجهی-بیشفعالی هستند. با این حال آیا حساسیت به گلوتن میتواند باعث بروز علائم اختلال کمتوجهی –بیشفعالی شود؟
تحقیقات نشان دادند افرادی که به تازگی بیماری سلیاک آنها تشخیص داده شده، بیشتر علائم این اختلال را نشان میدهد و این علائم با قطع مصرف گلوتن، بهبود مییابد یا کاملاً ناپدید میشود.
افسردگی، اضطراب و کجخلقی
نزدیک به ۱ نفر از هر ۱۰ فرد بالغ دچار افسردگی است و نزدیک به ۱ نفر از هر ۲۰ نفر دچار افسردگی شدید است. همچنین بسیاری از افراد هرازگاهی کجخلق و زودرنج میشوند؛ اما ممکن است این مشکلات با حساسیت به گلوتن ارتباط داشته باشد. تحقیقات بسیاری انجام شدهاند که ارتباط میان بیماری سلیاک، افسردگی و اضطراب را نشان میدهند.
نازایی و عدم باروری
بین بیماری سلیاک و نازایی ارتباط محکمی وجود دارد. بیماری سلیاک شایعترین شکل حساسیت به گلوتن محسوب میشود.
هم زنان و هم مردانی که دچار بیماری سلیاک هستند، با نازایی سروکله میزنند. هنوز متخصصین نمیدانند چرا بیماری سلیاک بر روی باروری تأثیر میگذارد.
پس از تشخیص مشکل، چه کنیم؟
اگر هر ۹ نشانه حساسیت به گلوتن را دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و آزمایشهای مربوطه را انجام دهید تا مطمئن شوید. در نهایت پس از تأیید ابتلا به حساسیت به گلوتن، بایستی از رژیم غذایی بدون گلوتن بهره ببرید. حتی برای اطمینان از حساسیت به گلوتن میتوانید از این روش بهره بگیرید. اگر پس از مصرف مواد غذایی بدون گلوتن، علائمتان ناپدید شدند، مطمئناً دچار حساسیت به گلوتن هستید.