تحقیقات نشان میدهد بیشتر مردم دلشان نمیخواهد از اتفاقات آینده اطلاع داشته باشند.
تحقیقات جدیدی که در اروپا انجام شد نشان داد با وجود اینکه طالعبینی بسیار رواج دارد، اما بیشتر مردم نمیخواهند در مورد آینده بدانند؛ مخصوصاً اگر اتفاقات آینده ناراحتکننده باشد: مثل مرگ عزیزان.
این تحقیقات بر روی ۲ هزار نفر آلمانی و اسپانیایی انجام شد و نشان داد که ۸۵ تا ۹۰ درصد از شرکتکنندگان نمیخواهند در مورد رخدادهای ناراحتکننده آینده در زندگی خود مطلع شوند و ۴۰ تا ۷۰ درصد هم گفتند که میخواهند در مورد رخدادهای خوشایند و مثبتی که در آینده پیش میآید بدانند.
فقط یک درصد از شرکتکنندگان در این تحقیقات گفتند که میخواهند بدانند در آینده چه اتفاقی برایشان میافتد.
در اساطیر یونان، کاساندرا، دختر پادشاه تروی، قدرت پیشبینی آینده را داشت اما او هم نفرینشده بود و هیچ کس پیشگوییهایش را باور نداشت.
مطالعات جدید نشان داد آنهایی که قدرت کاساندرای مشهور را انکار میکنند، در تلاش هستند تا از رنجهایی که در آینده ممکن است برایشان اتفاق بیفتد چشمپوشی کنند و آنها را نادیده بگیرند، میخواهند از حسرت و افسوس اجتناب کنند و لذت غرق بودن در رخدادهای فرحبخش را حفظ کنند.
از شرکتکنندگان پرسیده شد که فرض کنند فقط ۱۰ درصد از اتفاقاتی که در آینده برایشان پیش خواهد آمد را بدانند؛ اتفاقانی که از رخدادهای سخت تا وقایع معمولی روزانه متغیر است. سؤالات شامل این موارد بود: زمان مرگ خودشان یا همسرشان، علت مرگ، طلاق گرفتن یا نگرفتن، هدیهای که برای کریسمس خواهند گرفت و نتیجه بازی فوتبالی که قرار است تماشا کنند.
تفریباً برای تمامی سؤالات، بیشتر شرکتکنندگان گفتند که نمیخواهند پاسخ را بدانند. به جز یک استثناء. وقتی از آنها پرسیده شد که میخواهند در مورد جنسیت فرزندِ نداشته خود (متولد نشده) بدانند، بیشتر آنها (۳۷ درصد) دلشان میخواست بدانند که فرزندشان دختر خواهد بود یا پسر.
فرضیه محققان این است که افراد خودشان “جهل عمدی” را انتخاب میکنند زیرا از دانستن پاسخ اظهار پشیمانی و تأسف خواهند کرد. با انتخاب ندانستن رخدادهای آینده، مردم میتوانند از احساس منفی تأثر خود در مواجهه با اطلاع از رخدادهای ناخوشایند آینده پیشگیری کنند. مردم با اطلاع از اتفاقات خوشایندی که در آینده رخ میدهد حس مثبت هیجان و شگفتزدگی را خواهند داشت.
پژوهشگران دریافتند آنهایی که “جهل عمدی” را انتخاب میکنند بیشتر احتمال دارد که افراد ریسکناپذیری باشند؛ یعنی معمولاً افرادی هستند که بیشتر تحت پوشش بیمههای غیرضروری مثل بیمه عمر قرار میگیرند. پیشبینی پشیمانی باعث این دو رخداد میشود: پرهیز از ریسک و قرار گرفتن تحت پوشش بیمه عمر. بنابراین، نتایج تحقیقات حاکی از آن است که احساس تأسف و تأثر محرکی برای انتخاب “جهل عمدی” است.
محققان خاطرنشان کردند که نمیدانند نتایج این تحقیقات به رخدادهای دیگر زندگی که در این مطالعه عنوان نشده است قابل تعمیم هستند یا نه و یا اینکه آیا همین نتایج در مردم کشورهای دیگر نیز کسب میشود یا خیر.
با این حال، محققان اصرار دارند که پدیدهای به نام “جهل عمدی” با قطعیت وجود دارد و این پدیده حالتی از ذهن است که با مشکلاتی نظیر مرگ و طلاق و همین طور رخدادهای مسرتبخش سر و کار دارد.
این تحقیقات، ماه مارس، در مجله بررسی روانشناختی Psychological Review منتشر شد.