گاهی اوقات به این درمان طب سوزنی فشاری هم میگویند که بیشتر یک طب سوزنی بدون سوزن است. اما فشاردرمانی چیست و چگونه انجام میشود؟ در این مطلب میخواهیم پاسخ به برخی از این پرسشها را ارائه دهیم:
فشاردرمانی بر کدام اصل استوار است؟
فشاردرمانی تنها یکی از انواع درمانهای بدنی آسیایی (ABT) است که ریشه در طب سنتی چین (TCM) دارد. یکی از دیگر انواع این درمان چیگانگ و تویینا هستند. شیاتسو نیز مدل ژاپنی فشاردرمانی است.
اصول طب سنتی چینی نقاط یا نقاط فشاردرمانی مخصوصی را توصیف میکند که در امتداد مجاری یا کانالهای انرژی داخل بدن قرار دارند. اینها همان مجاری و کانالهای انرژی هستند که در طب سوزنی مورد درمان قرار میگیرند. این کانالهای نامرئی، انرژی حیاتی یا نیروی زندگی که "چی" نام دارد را به جریان میاندازند. باور بر این است که ۱۲ مجرای اصلی اندامهای خاص یا شبکههای اندام را به هم متصل کرده و نظامی ارتباطی بین تمامی بدن ایجاد میکنند. این مجاری از نوک انگشتان شما شروع میشوند و به مغز شما مرتبط شده و سپس به اندامی که مجرای خاصی دارد متصل میشود.
بر طبق این نظریه، وقتی این مجاری بسته میشوند یا از حالت تعادل خارج میشوند، شخص بیمار میشود. طب سوزنی و طب فشاری نوعی از طب چینی سنتی هستند که برای کمک به حفظ تعادل به کار میروند. درمان گیاهی و تغذیهای، دارو و ماساژدرمانی هم میتوانند مفید واقع شوند.
روش انجام فشاردرمانی چگونه است؟
اطبائی که فشاردرمانی انجام میدهند از نوک انگشت، کف دست، آرنج یا پا یا هر وسیلۀ خاص دیگری برای اعمال فشار به نقاط و مجاری انرژی بدن استفاده میکنند. گاهی اوقات فشاردرمانی شامل کشش یا ماساژ فشاردرمانی همراه با اعمال روشهای دیگر است.
در طی جلسات فشاردرمانی، شما با لباس کامل روی یک میز ماساژ نرم دراز میکشید. پزشک به آرامی نقاط فشار روی بدن را فشار میدهد. معمولاً هر جلسه یک ساعت طول میکشد. شما برای کسب بهترین نتیجه نیاز ممکن است به چندین جلسه درمان نیاز داشته باشید.
هدف از فشاردرمانی یا دیگر روشهای طبی بدنی آسیایی، بازگرداندن سلامت و تعادل به کانالهای انرژی بدن و تنظیم نیروهای مخالف یین (انرژی منفی) و یانگ (انرژی مثبت) است. برخی از افرادی که با این روش موافق هستند ادعا میکنند که فشاردرمانی نه تنها میدان انرژی و بدن را درمان میکند بلکه ذهن، حس و روح را نیز مورد مداوا قرار میدهد. برخی هم بر این باورند که درمانگران میتوانند انرژی حیاتی (چیِ بیرونی) را به شخص دیگری منتقل کنند.
همه اطبای غربی معتقد نیستند که چنین چیزی ممکن است یا اصلاً چنین مجراهایی وجود دارند. در عوض، آنها نتیجه را به عوامل دیگری مربوط میدانند؛ مانند کاهش تپش ماهیچهها، گردش بهتر جریان خون، تحریک اندورفین که یک مسکن درد طبیعی است.
نقاط رایج فشاردرمانی کدام است؟
در اصل صدها نقطه فشاردرمانی روی بدن وجود دارد که به دلیل طولانی بودن نمیتوان آنها را نام برد. در اینجا سه محلی که بیشتر رایج هستند و خودتان هم میتوانید ماساژ دهید را نام میبریم:
- روده بزرگ ۴ (L14): شبکه گوشی و نرم بین انگشت شست و اشاره
- کبد ۳ (LR-3): گوشت نرم بین انگشت بزرگ و دوم پا (محلی شبیه L14)
- طحال ۶ (SP-6): ناحیهای که ۳ انگشت بالاتر از استخوان داخلی قوزک پا و منطقهای حساس در پایینتر از ماهیچۀ ساق پا است
کدام بیماریها با فشاردرمانی برطرف میشوند؟
تحقیقاتی که در مورد مزایای فشاردرمانی بر روی سلامت انجام شده هنوز در دوران طفولیت خود به سر میبرد. بسیاری از گزارشات این درمان بر روی بیماران، استفاده از آن را در برخی بیماریهای جسمی پشتیبانی میکند. با این حال، تحقیقات بیشتری که به خوبی طراحی شوند مورد نیاز است. در اینجا برخی از مشکلات جسمی که در افراد به وجود آمده و با فشاردرمانی مداوا شده است را نام میبریم:
تهوع: برخی از مطالعات استفاده از فشاردرمانی روی مچ را مورد پشتیبانی قرار میدهند تا از تهوع و استفراغ پیشگیری شود. مؤثر بودن این درمان در تهوع گزارش شده است:
- پس از جراحی
- طی بیحسی نخاعی
- بعد از شیمیدرمانی
- برای بیماریهای حرکتی
- مشکلات مربوط به بارداری
سرطان: علاوه بر تسکین تهوع بعد از شیمیدرمانی، برخی اشخاص گزارش دادهاند که فشاردرمانی موجب کاهش استرس، بهبود سطح انرژی، کاهش درد و کمتر شدن علائم سرطان و درمانهای آن شده است. البته تحقیقات بیشتری برای تأیید این گزارشات باید انجام شود.
درد: برخی شواهد ابتدایی پیشنهاد میکنند که فشاردرمانی میتوانند به کمردرد، درد بعد از عمل جراحی، یا سردرد کمک کند. دردهای بیماریهای دیگر نیز میتوانند با این درمان خوب شوند. برای تسکین سردرد نقطه L14 را امتحان کنید.
آرتروز: برخی تحقیقات نشان میدهد که فشاردرمانی اندروفین آزاد میکند و تأثیر ضدالتهاب را افزایش داده و به درمان آرتروز کمک میکند.
افسردگی و اضطراب: تحقیقات زیادی نشان میدهند که خستگی و حالات روحی، که منجر به افسردگی و اضطراب میشوند، هر دو از فشاردرمانی نتیجه مثبت میگیرند. اما برای اطمینان، آزمایشاتی که طراحی بهتری دارند باید انجام شوند.
آیا فشاردرمانی نیاز به احتیاط دارد؟
فشاردرمانی عموماً بسیار بیخطر و امن است. اگر سرطان، آرتروز، بیماری قلبی یا ناراحتی مزمن دیگری دارید، قبل از هر گونه درمان مانند فشاردرمانی که شامل حرکت دادن مفاصل و ماهیچهها است، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید و اطمینان حاصل کنید که پزشکی که فشاردرمانی را انجام میدهد مورد تأیید است.
اگر هر کدام از بیماریهای زیر را دارید از هر گونه اعمال فشار بر روی بافتهای عمیق باید پرهیز کنید:
- اگر درمان در منطقهای است که تومور سرطانی وجود دارد یا سرطان تا استخوانها پیش رفته است
- اگر آرتروز روماتوئید (ورم مفاصل)، آسیب نخاعی یا بیماری استخوانی دارید که منجر به بدتر شدن با اعمال درمان فیزیکی است
- اکر رگهای واریسی دارید
- اگر باردار هستید (زیرا مناطق خاصی منجر به تحریک انقباض میشود)
0 نظر
سلام.ممنون از مطلب خوبي كه گذاشتيد. لطفا اگر فرد متخصصي را در زمينه طي فشاري مي شناسيد. آدرس- نام- ايميل يا هرچيزي را كه برايتان مقدور است براي بنده بفرستيد. بنده براي يك طرح تحقيقاتي به يك همكار علمي نياز دارم. ممنون. ايميل بنده جهت كمك رساني شما به بنده را خدمتتان مينويسم. پيشاپيش از همكاري شما تشكر مينمايم.لطفا به پسوند ايميل توجه بفرماييد.
galehdar_nas@ yahoo.co.in
دکتر صالحی ::: شماره مطب 33567184 (میدان خراسان / قیام ) مطب ایشان میباشد ….
سلام ممنون از بابت مطالب مفید تون …شرمنده مبخواستم دوره طب سنتی رو بگذرونم یه جایه معتبر سراغ دارین…ممنون میشم
اقای محمدرضا
اگه تهران هستید موسسه ی حجامت دورههای طب سنتی برگزار میکنند و خیلی هم خوبه