جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی است که در زمینه کنترل دسترسی به اینترنت سختگیریهایی را به اجرا گذارده است. به گونهای که بسیاری از سایتها و شبکههای اجتماعی آمریکایی همچون تویتر، فیسبوک و یوتوب در این کشور مسدود هستند. اگرچه همواره برخی خورههای فناوری ایرانی راههایی همچون VPN و اپلیکیشنهای ویژه عبور از فیلترینگ را برای دستیابی به چنین سایتهایی به خدمت گرفتهاند.
اکنون تهران طی نقشه راه جدیدی قصد دارد تا محدودیت ایجاد شده برای چنین سایتهایی را کاهش داده و به جای آن به مدیریت و فیلترینگ محتوای عرضه شده در آنها بپردازد. به نظر میرسد این سیاست جدید، به دنبال حمایت رئیسجمهور حسن روحانی از کاهش محدودیتهای شبکههای اجتماعی اتخاذ شده باشد. اما هنوز مشخص نیست که چنین حرکتی تا چه میزان به افزایش آزادی اینترنت در ایران کمک خواهد کرد. این در حالی است که برخی کاربران ایرانی تویتر نگران هستند دولت این کشور با اجرای سیاستهای جدید، به طور کلی راههای دور زدن فیلترینگ همچون ویپیان را مسدود سازد.
محمود واعظی، وزیر ارتباطات ایران روز جمعه در مصاحبه با خبرگزاری رسمی ایرنا گفت: «به زودی برنامه فیلترینگ هوشمند به صورت آزمایشی بر روی یکی از شبکههای اجتماعی اجرا خواهد شد که این کار اکنون در فاز مطالعاتی است. و این فرآیند ادامه خواهد داشت تا سرانجام بر روی تمام شبکهها اجرا گردد.»
به نظر میرسد شبکه اجتماعی مورد اشاره وی اینستاگرام باشد. این سرویس اشتراک عکس مدتی است که توسط فیسبوک خریداری شده است و در ایران هم در مواقعی با فیلتر محتوا روبرو شده، اما تا کنون مسدود نگردیده است.
اینستاگرام اکنون به راحتی در ایران در دسترس و قابل استفاده است. اما در این میان برخی تصاویر و اکانتهای آن مسدود شده اند. از مشهورترین اکانتهای مسدود شده میتوان به صفحه RichkidsofTehran اشاره کرد. در این صفحه تعدادی از جوانان ساکن پایتخت ایران ثروت و داراییهای خود را به رخ میکشند. البته همانند تمامی نقاط دنیا، این قایم موشک بازی همیشه در جریان است. به گونهای که چند روز پس از مسدود سازی این اکانت، اکانتهای مشابه دیگری به سرعت در این شبکه اجتماعی جان گرفتند.
محمود واعظی در کنفرانس خبری خود افزود: «با پیاده سازی برنامه فیلترینگ هوشمند، ما سعی داریم که محتوای مجرمانه و غیراخلاقی سایتهای اینترنتی را مسدود سازیم. در حالی که عموم مردم همچنان قادر هستند از محتوای معمولی این سایتها بهره ببرند.»
وی میگوید این برنامه از ژوئن ۲۰۱۵ به طور کامل اجرایی خواهد شد.
البته به این موضوع هم باید اشاره داشت که در زمان رئیس جمهور پیشین ایران، محمود احمدینژاد، تهران تصمیم داشت تا اینترنت را با یک شبکه اینترانت داخلی ملی جایگزین کند که هیچ ارتباط و اتصالی به شبکه وب جهان گستر ندارد. و دولتمردان قادرند آن را به طور کامل و با هزینه بسیار کمتری کنترل کنند. اما به نظر میرسد که این طرح به آرامی در حال متروکه شدن است.
عباس واحدی
0 نظر
اعمال محدودیت نتیجه خوبی نداره موجب دلخوری مردم میشه بجاش باید فرهنگ سازی کرد…
دوست عزیز چرا عکس پارس آنلاین رو گذاشتین رو مطلب!!! پارس آنلاین که فیلتر نمی کنه اینترنت فیلتر شده به دست همه ISP ها می رسه
کارمند پارس آنلاین عزیز سلام،
خبر از رویترز ترجمه شد و عکس نمادین بود و جایی از عکس هم اشارهای به این شرکت ندارد.
موفق باشید