افشاگریهای ادوارد اسنودن در باره کنترل اینترنت و شنود تلفنهای همراه توسط آژانس امنیت ملی آمریکا باعث شد که بسیاری از کاربران و کارشناسان اینترنتی بیش از پیش به امنیت و حفظ حریم شخصی در اینترنت بیاندیشند. ابعاد "فاجعه" به حدی گسترده است که حتی هکرها نیز که بخشی از فعالیتشان تجاوز به حریم شخصی دیگران است، خواهان وضع قوانینی شدهاند که جلوی فعالیت هکرهای وابسته به سازمانهای اطلاعاتی را بگیرد.
یکی از موضوعات محوری در همایش چهارروزه "Chaos Computer Club" (کلوب کامپیوتری هرجومرج) در هامبورگ سوءاستفاده سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی از دادههای اینترنت است. هکرها علاوه بر این به تازهترین دستاوردهای هکری در جهان خواهند پرداخت.
در این همایش که روز دوشنبه (٣٠ دسامبر / ٩ دی) به پایان میرسد، هزاران هکر و کارشناس امنیت اینترنتی از کشورهای گوناگون شرکت میکنند و بیش از ١٣٠ مقاله و سخنرانی ارائه میشود.
یکی از سخنرانان برجسته همایش جیکوب اپلباوم (Jacob Appelbaum) کنشگر جامعه دیجیتال و از سرشناسترین هکرهای آمریکایی است. او که پس از افشاگریهای اسنودن به آلمان آمده و در برلین زندگی میکند خواهان امنیت بیشتر در اینترنت است. اپلباوم میگوید: «چرا ما باید رفتارمان را تغییر بدهیم، چرا نباید از حق شهروندی خود در زمینه امنیت حریم شخصی و تبادل آزاد و بیسانسور اطلاعات بهره ببریم؟ ما نباید خودمان را به شرایطی که اکنون بهوجود آمده وفق دهیم، بلکه باید دولت کنترلکننده را از بین ببریم.»
هکر آمریکایی خواهان آن است که سیستمهای تلفن و ایمیل طوری ایمن شوند که نفوذ در آنها غیرممکن شود.
اپلباوم ضمن بیان اینکه او و گلن گرینوالد (Glen Greenwald)، روزنامهنگار سرشناس آمریکایی، "به طور جدی" نسبت به اقدامات ایالات متحده نگران هستند و به همین دلیل از آمریکا گریختهاند میگوید: «ما میدانیم که با چه کشوری سروکار داریم، به همین دلیل بدون تضمین جانی به کشورمان بازنخواهیم گشت.»
گرین والد نخستین سخنران همایش هکرها، یکی از افرادی است بود که به ادوارد اسنودن در افشاگریعلیه "آژانس امنیت ملی آمریکا" کمک کردند. او اسناد مربوط به کنترل تلفن دستی آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان را در اختیار هفتهنامه آلمانی "اشپیگل" گذاشت.
سوءاستفاده از پهپادها
جیکوب اپلباوم بر این باور است که دولت ایالات متحده هنوز اقدامات گستردهای برای کنترل اینترنت و تلفنهای دستی انجام میدهد. او میگوید: «اقدامات دولت آمریکا، از کنترل حریم شخصی افراد گرفته تا سوءاستفاده از اطللاعات اینتترنتی برای برنامهریزی کشتار توسط هواپیماهای بیسرنشین، غیرقانونی هستند.»
اخیرا کنترل پهپادها از طریق اینترنت توجه کارشناسان را به خود جلب کرده است. چندی پیش اعلام شد که تولید پهپاد از انحصار آمریکا خارج شده و کشورهای زیادی برای ساختن و تملک این هواپیمای بیسرنشین میکوشند. به نظر کارشناسان پهپادهای مدرن به شدت آسیبپذیر هستند، زیرا سیستمکنترل آنها از اجزای الکترونیک بیشمار و میلیونها کدهای برنامهریزی متفاوت تشکیل شده که هکرها میتوانند به راحتی به آن نفوذ کنند.
سال گذشته نیز همایش سالانه «کلوب کامپیوتری هرجومرج» تحت شعار «بخش من، نه» در شهر هامبورگ برگزار شد. این شعار اشاره دارد به نقلقولی که به "ورنر فون براون" (Wernher von Braun)، دانشمند آلمانی و از پیشگامان موشکسازی نسبت داده میشود. فون براون گفته بود: «درست است که من مسئول ساخت بدنه موشک هستم، اما مسئول جایی که این موشک اصابت میکند نیستم.»
کلوب هکرهای اروپا میخواست با این شعار کارشناسانی را مخاطب قرار دهد که اغلب از پذیرفتن مسئولیت شانه خالی میکنند و معتقدند که مشکل فنآوری اطلاعات و اینترنت به رشته تخصصی آنها مربوط نیست.
منبع: DW.DE