بوئینگ و صنایع هواپیماسازی تجاری چین، کوماک تصمیم دارند در بخش شرقی شهر هانگژو چین کارخانه ای برای تبدیل Gutter oil به سوخت جت تاسیس نمایند. این کلمه در زبان چینی به معنای روغن خوراکی است. بعضی رسانههای چینی معتقدند برخی کارخانههای این کشور با تصفیه روغنهای مانده، دوباره آنها را برای مصارف انسانی مورد استفاده قرار میدهند.
این دو شرکت تخمین میزنند با استفاده از روغنهای دور ریختنی کشور چین، قادرند سالیانه بیش از ۱.۸ میلیارد لیتر زیستسوخت تولید کنند. در اطلاعیه خبری آنها آمده: «تولید یک زیستسوخت پایدار… این میتواند در رشد صنعت هوانوردی، همزمان با دست یابی به اهداف زیستمحیطی نقش کلیدی داشته باشد.»
چین یکی از بازارهای کلیدی بوئینگ است. تخمین میزنند این کشور تا سال ۲۰۳۳ به ۶۰۲۰ هواپیمای جدید نیاز داشته باشد که هزینهای بالغ بر ۸۷۰ میلیارد دلار خواهند داشت.
جالب اینجا است که کوماک شرکت هواپیماسازی تجاری اصلی چین است و رقیبی سرسخت برای شرکتهای آمریکایی چون بوئینگ محسوب میشود. این شرکت اکنون مشغول تولید جتهای کوتاهبرد کوچک همچون C919 است.
البته در زمینه تولید سوختهای تجدیدپذیر برای هواپیماها، بوینگ تنها نیست. در سال ۲۰۱۲ هم شرکت ایرباس و سینوپک، غول انرژی چین اعلام کردند به دنبال تولید زیستسوخت برای هواپیماهای تجاری چین هستند.
عباس واحدی