در مراسم IFA امسال برلین هم، سورپرایز بزرگ هواوی، موبایل ۵.۵ اینچی Mate S بود. و این اسمارت فون چه قابلیت ویژهای برای عرضه در بازار امروز داشت؟ بهره گیری از تاچ فورس. امکانی که اجازه میدهد تا از نمایشگر لمسی موبایل به عنوان ابزاری حساس به فشار در سطوح مختلف بهره ببریم و اینگونه قابلیتهای خارقالعادهای را به دستگاه بیفزایم. به گونهاس که حتی امکان استفاده از موبایل در قالب یک ترازوی کوچک جیبی را هم داریم. این قابلیتی است که مدتها شایعه استفاده از آن در آیفون ۶ اس بر سر زبانها بود و پیش از آن هم در ترک پد مکبوک و نمایشگر اپل واچ مورد استفاده قرار گرفته بود. اما هواوی پیش دستی کرده و چند هفته قبل از اپل آن را روی یک اسمارت فون رونمایی کرد. میتوان گفت که سرعت کپی کاری از محصولات واقعی گذشته و اکنون در دنیای اسمارت فون شرکتها حتی به کپی برداری از شایعات و ایدههای خیالی هم میپردازند.
این دقیقا همان کاری است که هواوی در IFA سال گذشته هم با عرضه محدود Ascend P7 Sapphire انجام داد. در حالی که همه مطمئن بودند آیفون ۶ با نمایشگری از جنس کریستال یافوت عرضه خواهد شد، هواوی چند هفته زودتر چنین محصولی را روانه بازار کرد. البته در آنجا شایعات رنگ واقعیت به خود نگرفتند و اپل به دنبال تولید محصول پر هزینهای با محافظ یاقوت کبود نرفت. اما هواوی تعداد محدودی از دستگاههای محافظت شده با یاقوت کبود را ورانه بازار کرد. و باید این شرکت چینیرا بابت دستیابی به چنین موفقیت مهندسی، سزاوار تقدیر و تحسین دانست. امروزه تنها برندهای لوکس و گرانقیمتی چون Vertu قادرند که محصولاتی متقاوت و البته بسیار گران با چنین نمایشگرهایی تولید کنند. هواوی اکنون تنها یک کپیکار دون پایه ایده و طراحی نیست، بلکه به خوبی توانسته در زمینه مهندسی و ساخت از این مرحله عبور کند.
از سوی دیگر هر کس با خانواده ONE شرکت اچتیسی و بدنه آلومینیومی یکپارچه این محصولات آشنا باشد، بلافاصله هواوی میت اس را خواهد شناخت. لبههای پخ خورده، بخش پشتی با انحنایی نرم و روان و درج نوارهای پلاستکی برای تاکید بر ساختار مستحکم فلزی دستگاه از مواردی هستند که به چشم آشنا میآیند. حتی شکل ظاهری و برآمدگی اندک دوربین در اچتیسی وان ام ۹ که مارس امسال رونمایی شد هم از چشمان تیزبین طراحان میت اس هواوی دور نمانده است. اما هواوی مانند همیشه در خصوص شیوه کپی برداری از ایدهها بسیار هوشمندانه رفتار کرده است. طراحان هواوی در کپی برداریشان از تکرار جای قرارگیری عجیب دکمه های ام ۹ سر باز زده اند و البته نیازی هم به تحمل سختیهای نه چندان موفق اچ تیسی برای جای دادن اسپیکرهای بومساند روی میت اس ندیدهاند.
بخش جلویی دستگاه همان جایی است که میت اس دیگر به تقلید از اچ تی سی نپرداخته و این موبایل را پشت سر گذارده است. بلکه هواوی در بخش جلویی آخرین اسمارت فون خود به مرزهای نامحدود سادگی پا گذارده است. به نظر میرسد این موضوع تبدیل به استراتژی همیشگی هواوی شده است: تنها بخشهایی را کپی کن که زمان کارایی آنها را به اثبات رسانده است. خانواده اکسپریا سونی نشان داد که هنوز هم زوایای مستطیل شکل میتوانند جذابیت خاص خودشان را داشته باشند و باعث تحریک ذائقه مشتریان شوند. و در اینجا است که خط تولید Aspire هواوی هم برای سالها مشغول کپی برداری از زبان طراحی تکامل یافته OmniBalance سونی است.
در بخش نرم افزار هم به نظر میرسد که هواوی اندکی جسورانه تر عمل کرده و قابلیتهای به روز و ابتکاری همچون دستورات حرکتی knuckle gestures را عرضه میکند. اما با کمی دقت متوجه میشوید که این بخش از امکانات میت اس در واقع کپی دقیقی از همان دستورات و جسچرهای حرکتی است که اچتیسی و ساسمونگ سالها است به نسخههای اندرویدشان افزودهاند. علاوه بر این در اینجا کپی بی نقصی از بخش جستجوی Spotlight آی او اس را هم میتوانید مشاهده کنید. حتی فعال سازی این بخش جستجو هم در میت اس دقیقا از روی آیفون کپی شده و شما باید انگشت تان را روی نمایشگر به سمت پایین بکشید. برای تکمیل داستان کپیکت در میت اس هم کافی است نگاهی به شیوه طراحی و بستهبندی هندزفری این دستگاه داشته باشید!
هنگامی که هواوی ریسک استقبال از یک قابلیت سختافزاری موجود در شایعات را به جان خرید، این بار بسیار محتاط تر از داستان نمایشگر یاقوت کبود پیش رفت و تنها به اجرای کنترل شده و به صرفه تکنولوژی فورس تاچ پرداخت. نسخه مجهز به فورس تاچ میت اس تنها در برخی بازارهای منتخب عرضه خواهد شد و در دیگر بازارها شروع فروش بدون فورس تاچ است تا بتوانند به راحتی از دست وکلای اپل جان به درد ببرند. و البته از دیدگاه دیگری هم این شیوه توزیع مناسب به نظر میرسد، اگر هزینههای تحمیل شده برای تولید محصول گرانتر، باعث افزایش فروش به دلیل تجهیز به تکنولوژی جدیدتر نشوند، در نهایت بهره چندانی نصیب فروشنده نشده است. البته میت اس به نظر میرسد که در این زمینه با دنبال کردن بسیار نزدیک و کاملا آشکار رهبری اپل، پیشاپیش موفقیت خودرا تضمین کرده است. حتی اگر شما میت اس مجهز به تکنولوژی فورس تاچ را نخرید، اکنون به دلیل ورود اپل به بازار این تکنولوژی، Mate S را بیش از پیش میشناسید و در گوشه ذهنتان جا خوش کرده است.
سامسونگ بهتر از هر کسی میداند که: گاز گرفتن پاشته رئیس گروه بهترین شیوه جلب توجه است. و اگر این کار را با قیمت مناسب محصول و محصول جذاب تکنیکی همراه کنید، می توانید علاقه اجتماع را به فروش موفق تبدیل نمایید. هواوی هم با تشنگی پایان ناپذیری در تعقیب این اشتیاق و اعتیاد اجتماعی به محصولات الکترونیک است و با جمعآوری بهترین ایدههایی که در بازار مشاهده میکند، سعی دارد تا محصولاتی کاملا حرفهای و تکنیکی تولید کند تا در راه جذب علاقه اجتماعی موفق شود. و این اتفاقی نیست که هواوی اکنون جایگاه سوم رده بندی جهانی تولیدکنندگان اسمارتفون را در اختیار دارد. این شرکت چینی دائما در تلاش است که بهترین قابلیتها و امکانات قابل مشاهده در جهان اسمارت فون را با کمترین قیمت ممکن به مشتری عرضه کند. و البته این کار میتواند برایش باصرفه باشد، زیرا تنها کافی است تمام نیرویش را در بخش مهندسی و تولید صرف کند و نیازی به تیمهای طراحی و ایده پردازی و آزمایشگاههای تحقیق و توسعه ندارد. ایدههای خلاقانه و ابتکاری از قبل پخته و آماده در اطراف پخش شده اد و منتظر کپیبرداری هستند. این شیوه شاید عادلانه نباشد، اما بدون شک کاملا موثر است.