سایت TechRepublic در مقالهای مفصل به زندگی حرفهای و مصاحبه با بیل فرناندز پرداخته است. او اولین کارمند شرکت اپل است که در سال ۱۹۷۷ اندکی پس از تاسیس اپل به این شرکت پیوست. فرناندز کسی است که در ساخت Apple I و Apple II به دو شریک این شرکت کمک فراوانی نمود. محصولاتی که باعث شهرت و اعتبار جابز و وزنیاک در دنیای فناوری شدند. وی در این مصاحبه به جزئیات کار با استیو جابز جوان، روزهای ابتدایی تولد اپل و مواردی از این دست پرداخته است. در ادامه خلاصهای از این مقاله را با هم مرور می کنیم.
فرناندز در قلب دره سیلیکون رشد کرد و در مدرسه راهنمایی با استیو جابز همکلاس بود. وی استیو نوجوان را فردی «نرد، ناتوان در ارتباطات اجتماعی و روشنفکر» توصیف میکند که به سرعت با یکدیگر رفیق شدند.
«هر دو به پایه و اساس ظاهری و صوری که دیگر دوستیهای کودکی بر اساس آن شکل میگرفت، اصلا علاقهای نداشتیم. همچنین هیچ یک به زندگی سطحی و کمعمق مرسوم هم توجهی نشان نمیدادیم. لذا هیچ کدام دوستان زیادی نداشتیم.»
گفته میشود جابز مدت زمان بسیار زیادی را در خانه فرناندز میگذراند. جایی که مادر فرناندز آن را با دقت و ظرافیت بسیار زیادی به «سبک ژاپنی» آراسته بود. فرناندز معتقد است این موضوع تاثیر فراوانی در علاقه جابز به طراحی مینیمالیست (سادهگرایی) داشته است.
فرناندز همچنین از دوستان بسیار نزدیک استیو وزنیاک بود و او را با جابز آشنا کرد. که سرانجام این آشنایی خلق رابطهای بسیار مشهور در دنیای تکنولوژی بود. پس از آنکه جابز و وزنیاک اپل را شکل دادند، فرناندز را به عنوان تکنسین الکترونیک استخدام کردند. و او به اولین کارمند تماموقت اپل تبدیل شد.
بنابر گفته فرناندز، وی با مهندسی معکوس طرح وزنیاک، برای استانداردسازی آن جهت تولید محصول، اولین الگوی شماتیک کامل اپل ۲ را ترسیم کرد. این طرح شماتیک برای ساخت Apple II به خدمت گرفته و تاریخ ساز شد.
«وقتی وزنیاک چیزی را طراحی می کرد، بخش زیادی از طرح در سر وی باقی میماند. تنها چیزی که او نیاز داشت، چند صفحه یادداشت و پیشطرح (اسکچ) بود تا معماری کلی و جزئیات دردسرساز را به او یادآوری کند. اما آنچه که شرکت نیاز داشت، یک طرح شماتیک کامل بود که تمامی اجزا و شیوه اتصالات دقیق آنها را به تصویر بکشد.»
پس از آنکه کامپیوترهای اپل با محبوبیت زیادی در بازار روبرو شدند، این شرکت کارمندان بیشتری را استخدام کرد و قدم به قدم راه خود را به سوی «عرضه اولیه سهام» در بورس و تبدیل به سهامی عام در پیش گرفت. متاسفانه علیرغم موقعیت فرناندز به عنوان اولین کارمند این شرکت، وی یک تکنسین باقی ماند و نتوانست جایگاه خود را ارتقا داده یا از سهام آن بهرهمند شود. «هیچ راه پیشرفتی در مقابل من نبود» زیرا وی این شغل را خستهکننده میدانست که اصلا برایش رضایتبخش نبود.
بدون هیچ چشماندازی برای پیشرفت، فرناندز ۱۸ ماه پس از آغاز به کار، اپل را ترک کرد. او پس از مدتها زندگی در ژاپن، دوباره به عنوان کارمند فنی به اپل بازگشت و مشغول کار بر روی اولین مکینتاش شد. اگرچه وی هیچگاه بهرهای از سهام حقتقدم این شرکت نبرد، اما بعدها وزنیاک بخشی از سهام خود را میان کارمندان اولیه اپل، از جمله فرناندز، کریس اسپینوزا و دانیل کاتک تقسیم کرد.
برای آگاهی از جزئیات بیشتر درباره روزهای ابتدایی تولد اپل و همچنین زندگی فرناندز پس از ترک اپل، در روزهای آینده منتظر متن کامل مصاحبه وی در فوت و فن باشید.
عباس واحدی