حتی اگر اسمش را هم نمیدانستید، حتما قبلا آن را دیده بودید. برگ بیدی به خاطر نگهداری آسان و شاخسار رنگارنگی که دارد، محبوب شده. با رعایت این چند نکته آسان، برگ بیدی سالمی داشته باشید!
این گیاه را میتوان به حالت آویز در گلدانهای معلق یا رومیزی پرورش داد و یا میتوان به صورت قائم نگه داشت.
شرایط رشد
– نور
گیاه به مکانی با نور نسبتا زیاد تا متوسط احتیاج دارد. البته در مکانهایی با نور کمتر هم رشد خوبی دارد. هیچ گاه برگ بیدی را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید.
– آبیاری
در فصل رشد گیاه (بهار و تابستان)، برگ بیدی را به خوبی آبیاری کنید. در این هنگام آبیاری را عمیق انجام دهید و اجازه دهید تمام سطوح خاک گلدان خیس شود. در بین دو آبیاری باید خاک گلدان خشک شود و سپس آبیاری بعدی انجام شود. در فصل زمستان آبیاری را کاهش دهید. اگر خاک در بین دو آبیاری خیس بماند، گیاه به پوسیدگی ریشه مبتلا خواهد شد. پس حتما اجازه دهید خاک خشک باشد و سپس آبیاری را انجام دهید. قبل از آبیاری از باز بودن و به اندازه بودن سوراخهای زهکش گلدان مطمئن شوید. اگر سوراخها به اندازه نبودند به وسیله پیچ گوشتی یا دریل سوراخهای جدیدی باز کنید.
– رطوبت
همان رطوبت معمول خانه برایش کافی است.
– دما
برگ بیدی به دمایی متعادل و در حد دمای معمول خانه نیاز دارد. گیاه را از معرض بادهای سرد و خشک در امان نگه دارید.
– خاک
گیاه به خاک گلدانی سبک و با زهکشی خوب نیاز دارد.
– کود دهی
در ابتدای فصل رشد گیاه را با کودهایی که مواد غذایی را آرام و به تدریج در خاک آزاد میکنند و در اختیار گیاه قرار میدهند کود دهی کنید. البته از کودهای مایعی که حاوی تمامی عناصر مورد نیاز گیاه هستند هم میتوانید استفاده کنید. در زمستان کود دهی را کاهش دهید.
تکثیر
برگ بیدی به راحتی از طریق قلمه ساقه تکثیر میشود. ساقههایی که در تماس با خاک قرار میگیرند هم بعد از مدتی ریشه میزنند. استفاده از هورمون رشد معمولا نیاز نیست. ۳ روش تکثیر برگ بیدی را به تفکیک برایتان شرح میدهیم:
۱- تعدادی از ساقههای نسبتا جوان گیاه را به وسیله تیغ یا چاقویی تیز و تمیز، از گیاه جدا کنید. مقداری خاک تازه تهیه کنید و در گلدانهای کوچکی بریزید. حالا انتهای قلمهها را در آن بکارید. بعد از چند هفته رشد جدید را در گیاه مشاهده میکنید. همیشه به این نکته توجه داشته باشید که خاکی که تهیه میکنید باید تازه باشد. چرا که بلورهای نمکی که در خاک قدیمی جمع میشوند، برای برگ بیدی کشنده هستند.
۲- اگر چه این گیاهان از خیسی خاکشان خوششان نمیآید، اما ریشه زنی در آب را دوست دارند! مقداری قلمه تازه از گیاه ببرید، آنها را در لیوانی آب و در جلوی پنجرهای آفتابی قرار دهید. قلمهها بعد از زمانی آنقدر کم که شگفت زدهتان خواهد کرد، ریشه میدهند! مدتی صبر کنید تا ریشهها بزرگ تر شوند، حالا آنها را در گلدانی با خاک تازه بکارید.
۳- در این روش هم مثل دو روش قبلی تعدادی قلمه نسبتا جوان و سالم از گیاه بگیرید. این بار به جای کاشت قلمهها در خاک، آنها را روی خاک مرطوب قرار دهید و مطمئن شوید هر کدام از قلمهها با سطح خاک در تماس هستند. بعد از مدتی مشاهده خواهید کرد که از انتهای هر قلمه ریشههای جدیدی به داخل خاک سرازیر شده!
تعویض گلدان
هر زمان احساس کردید گیاه به اندازهای بزرگ شده که برای رشد بیشترش با اشکال مواجه است، گلدان گیاه را تعویض کنید. تعویض گلدان را در بهار انجام دهید. ابتدا اجازه دهید خاک گلدان خشک شود، سپس به وسیله چند ضربه آرام گیاه را از گلدان فعلیاش خارج کنید. گلدانی یک سایز بزرگ تر را با خاک گلدان تازه پر کنید و گیاه را در آن بکارید و به خوبی آبیاری کنید.