همه ما از وردپرس استفاده کردهایم و حداقل یک بار قالب آن را تغییر دادهایم، البته اگر هم این کار را نکردهاید و این اولین بارتان است، چه بهتر. زیبایی وردپرس در قابلیت تغییر بسیار ساده قالب آن است. به معنای واقعی کلمه، با چند کلیک میتوان این کار را کرد. اما تغییر قالب چیزی بیشتر از کلیک کردن بر روی دکمه فعالسازی است. در این مقاله ما لیستی از کارهایی که باید قبل از تغییر قالب وردپرس انجام دهید را آوردهایم. این قدمها جهت تغییر درست قالب ضروری است، درغیر این صورت ممکن است با از دست دادن برخی پارامترها مواجه شوید.
از قالب فعلی خود یادداشتبرداری کنید
بسیاری از کاربران وردپرس جهت یافتن مشکلات خود از اینترنت کمک میگیرند. کاربران اغلب این کار را توسط افزودن دستی آنها به قالب در فایل functions.php یا سایر فایلها انجام میدهند. از آنجا که این کارها قبلا انجام شدهاست، مردم تمایلی به حفظ کردن آنها ندارند. به قالب خود مراجعه کنید و تمام فایلهایی را که اضافه کردهاید یادداشت کنید. همچنین زمان بارگذاری قالب خود را چک کنید تا بتوانید آنها را مقایسه کنید. میتوانید از سایتهایی مثل Pingdom Tools و YSlow برای امتحان کردن صفحات متفاوت استفاده کنید. بله درست متوجه شدید، صفحات مختلف، نه فقط صفحه اصلی سایت.
به سایدبارها توجه کنید
اطمینان حاصل کنید که قالب جدیدتان برای ویجتها آماده باشد. به سادگی میتوان از ویجتهای کناری استفاده کرد، به همین دلیل بسیاری از کاربران برای شخصیسازی از آن استفاده میکنند. به عقیده ما سایدبارها شخصیسازترین بخش وردپرس هستند. مردم تغییرات بسیار زیادی از جمله اضافه کردن متون، تصاویر، لینکها، تبلیغات و سایر ویجتها را اعمال میکنند. اگر درحال استفاده از قالبی با ویجتهای فعال هستید و آن را با قالبی که برای ویجتها آماده نشدهاست تعویض کنید، آنگاه همه آنها را از دست خواهید داد. اما اگر از قالبی با دارا بودن قابلیت ویجتها استفاده کنید، دیگر با این مشکل مواجه نخواهید شد.
همچنین کلیه تغییراتی که در sidebar.php قالب قدیمی ایجاد کرده اید، جایگذاری خواهد شد. پس اطمینان حاصل کنید که این کدها را به سایدبار قالب جدید اضافه کنید.
کد ردیابی را فراموش نکنید
بسیاری از بلاگرها از ابزارهای تحلیل مانند گوگل یا سرویسهای مشابه استفاده میکنند. بعلاوه اکثرمان از افزونهای برای افزودن کدهای ردیابی استفاده نمیکنیم. غالبا فایلfooter.php را باز و کد مربوطه را به آن اضافه میکنیم. از هر راهی که استفاده میکنید، مطمئن شوید که کد ردیابی را در قالب جدیدتان اضافه کنید. این مورد توسط بسیاری از کاربران به راحتی فراموش میشود. از آنجا که این کار بسیار ساده است، اکثر کاربران انجام دادن آن را فراموش میکنند.
آیا Rss به خوبی کار میکند؟
بسیاری از ما از FeedBurner برای خوراک Rss وردپرس خود استفاده میکنیم.یکی از دلایل قرار دادن FeedBurner در وردپرس آنالیزکردن تعداد مشترکین خوراک سایت است. بسیاری از قالبها از جمله Genesis، Standard Theme و برخی قالبهای دیگر، امکان افزودن FeedBurner را در بخش تنظیمات خود دارند. اطمینان حاصل کنید که خوراک را مستقیما بهFeedBurner ارجاع دهید. درغیر این صورت دو RSS برای وبسایتتان خواهید داشت، یکی RSS اصلی خود وردپرس و دیگری RSS مربوط به FeedBurner که اطلاعاتش را از خوراک RSS وردپرس میگیرد. اگر این کار را انجام ندهید مشترک شوندههای خود را از دست خواهید داد چرا که آنها توسط آدرس /feed/ مشترک شده اند که این آدرس دیگر به FeedBurner اشاره نخواهد کرد. البته این بدان معنا نیست که آنها را از دست دادهاید، بلکه دیگر نمیتوانید آنها را در شمارشFeedBurner خود ببینید.
پشتیبان بگیرید
با پشتیبان گرفتن از فایلهای خود چیزی را از دست نخواهید داد. به منظور احتیاط باید از تمام فایلهای قالب، افزونهها و بانک اطلاعاتی خود پشتیبان بگیرید. حتی اگر هم اتفاقی نیفتد، شما جانب احتیاط را انجام دادهاید. میتوانید برای پشتیبان گرفتن از کل سایت از BackupBuddy استفاده کنید.
حالت نگهداری
احتمالا علاقهای ندارید که کاربرانتان زمانی که در حال تغییر قالب هستید سایت را ببینند، چرا که با یک سایت خراب یا چنین چیزی مواجه خواهند شد. بهترین حالت این است که حالت Maintenance را برای ۱۵ الی ۲۰ دقیقه روشن کنید تا مطمئن شوید که همه چیز به خوبی کار میکند. زمانی که حالت Maintenance را تنظیم میکنید، میتوانید قالب جدید را فعال کنید.
تمام قابلیتها و افزونهها را امتحان کنید
زمانی که قالب جدید را فعال میکنید، لازم است که از کار کردن کلیه قابلیتها و افزونهها اطمینان حاصل کنید. لیستی که در مرحله اول ایجاد کردیم را که به خاطر دارید، حال میتوانید از آن در این مرحله استفاده کنید و تمام قابلیتهایی را که میخواهید از قالب قدیمی به جدید منتقل کنید، البته اگر تاکنون این کار را نکردهاید. تمام قابلیتها شامل کامنت گذاری، صفحات تک پستی، جست و جو، صفحه آرشیو، صفحه تماس، صفحه ۴۰۴ و سایر صفحات را امتحان کنید. اطمینان حاصل کنید که کلیه ویجتهایتان سرجایشان هستند و هنوز درست کار میکنند.
در نمایش پلاگینها باید مطمئن شوید که همچنان فرمت مشابهی حاکم است. بسیاری از قالبها، از حالت فعلی برای نمایش خروجی خود استفاده میکنند. پس احتمالا نیاز است که مطمئن شوید که آنها همچنان ظاهر مد نظر را برای قالب جدید دارند یا خیر.
تطبیق با مرورگرهای مختلف
سایت خود را توسط تمام مرورگرهای در دسترستان امتحان کنید. احتمال وجود تفاوت در مرورگرهای مختلف وجود دارد، مخصوصا در اینترنت اکسپلورر. باید مطمئن شوید که سایتتان در اکثر مرورگرها مناسب دیده شود. احتمال بد باز شدن حتی قالبهای بسیار زیبایی در مرورگرهای مختلف وجود دارد. پس اگر اکثر کاربرانتان از اینترنت اکسپلورر استفاده میکنند، باید مطمئن شوید که سایت در شرایط مناسبی برای آنها باشد.
از زیبایی اتصالات ثالث مطمئن شوید
اگر برای مثال از تبلیغات گوگل یا سایر سرویسها در سایت خود استفاده میکنید و این امکان شخصی سازی را به شما میدهد، پس بهتر است که آنها را شخصیسازی کنید. برای مثال اگر سایت قبلی شما نارنجی رنگ بوده، پس شما احتمالا لینکهای نارنجی برای تبلیغات خود داشتهاید. اگر قالب جدید آبی باشد، به احتمال زیاد میخواهید که آنها را مطابق با حالت جدید تغییر دهید.
چنین حالتی را باید برای دکمههای لایک فیسبوک، توییتر و غیره نیز انجام دهید. آنها را مطابق با رنگ جدید سایتتان تنظیم کنید. اگر از رنگ تیره به رنگ روشن میروید یا برعکس، در این حالت نیاز به چنین تغییراتی دارید.
اجازه دهید کاربرانتان بدانند
حالتmaintenance را خاموش کنید و با قراردادن سریع یک پست به کاربران اطلاع دهید.در نظر داشته باشید که شما تنها ۱۵ الی ۲۰ دقیقه برای چک کردن همه چیز وقت گذاشتهاید، پس امکان دارد که ایراداتی را پیدا نکرده باشید. با اطلاع دادن به کاربران میتوانید انتظار گزارش اشکالات را از آنها داشته باشید. میتوانید از طریق فیسبوک، توییتر یا موارد دیگر از کاربران درباره چگونگی باز شدن سایت بر روی مرورگرشان اطلاع کسب کنید. اگر پاسخ آنها مثبت باشد، خبر خوبی خواهد بود. اگر پاسخ منفی بود، از آنها درخواست کنید که از مشکل بوجود آمده تصویری ارسال کنند. آنگاه میتوانید مشکل را ببینید و آن را برطرف کنید. اگر قادر به انجام اینکار نبودید، از توسعه دهنده قالب درخواست کنید که مشکل قالب را برطرف کند. توجه داشته باشید که اگر پولی برای خرید قالب هزینه نکرده باشید، توسعه دهندگان مجبور به رفع مشکلات به صورت رایگان نخواهند بود.
مردم انواع مختلف مرورگر و صفحات با رزولوشن های متفاوتی دارند، پس گرفتن نظر آنها مهم است. فراموش نکنید که به خوانندههایRSS نیز اطلاع دهید که از سایت بازدید کنند.
هرس کردن افزونهها
امروزه قالبها با قابلیتهای از پیش تنظیم شده ارائه میشوند. برای مثال اگر از قالبGenesis یا قالب دیگری که دارای BreadCrumbs است استفاده میکنید، در این صورت باید از افزونه Breadcrumb خود خلاص شوید. مفهوم بسیار ساده است، از شر چیزهایی که لازم ندارید راحت شوید. یک چیز که لازم است مطمئن باشید این است که آیا افزونهها کار را بهتر انجام میدهند یا خیر. برای مثال بسیاری از قالبها با قابلیتهای SEO همراه هستند، اما ممکن است شما از یک پلاگین بسیار قدرتمندتر مانندWordPress SEO که توسط شرکتYoast طراحی شدهاست استفاده کنید. در این موارد انتخاب خود را به درستی انجام دهید.
در زمان تغییر قالب مانند کودکان قدم بردارید
شما دارید با یک قالب جدید کار میکنید، پس درست این است که تغییرات را با دقت انجام دهید. پارامترهای کوچکی را تغییر دهید تا مطمئن شوید که عملکرد درستی را در تمام مرورگرها از خود نشان میدهد. پس از آن زمانی که اطمینان لازم را کسب کردید، آنگاه میتوانید تغییرات بزرگی ایجاد کنید. مهم است که ساختار و مفهوم قالب جدید را قبل از ایجاد تغییرات عظیم یاد بگیرید. این کار به شما امکان تشخیص سریع مشکل را خواهد داد.
زمان بارگذاری را امتحان کنید
زمان بارگذاری را امتحان کنید و آن را با قالب قبلی مقایسه کنید. برای این کار میتوانید از مرحله یک کمک بگیرید. همیشه تلاش کنید که زمان بارگذاری سایت را تا حد ممکن پایین بیاورید.
نرخ بانس کاربران را زیر نظر بگیرید
پس از تغییر قالب لازم است که نرخ بانس (میزان مشاهده صفحات دیگر سایت توسط کاربران پس از مشاهده یک صفحه) را زیر نظر بگیرید. گاهی برخی قالبها در رابطه با هدایت کاربران، کاربرپسندتر هستند. اگر نرخ بانس در مقایسه با قالب قبلی افزایش یابد، پس انتخاب خوبی انجام دادهاید. ویجتهای پستهای مرتبط و پستهای پر مخاطب را اضافه کنید.
به خوانندههای خود گوش کنید و بهبود دهید
زمانی که یک طراحی جدید پا به میدان میگذارد، همیشه کاربران پیشنهادهایی دارند. آنها ممکن است که یک قابلیت خاص را دوست داشته باشند یا از آن متنفر باشند. از طریق نظرخواهی یا راگیری فیسبوک با مخاطبان خود در ارتباط باشید. ببینید که آنها دوست دارند که چه چیزی بهبود یابد و بر روی آن کار کنید.