سرطان کلیه یکی از ۱۰ سرطان رایج محسوب میشود که بیش از ۵۰ درصد در مردان وجود دارد. کارسنیوم سلولهای کلیوی اصطلاح پزشکی رایجترین نوع سرطانی است که در کلیهها مشاهده میشود. در ادامه به ۵ نشانه رایج سرطان کلیه اشاره خواهیم کرد.
وجود خون در ادرار
وجود خون در ادرار رایجترین علامت سرطان کلیه است. اگر در ادرار شما خون وجود داشته باشد، ادراری به رنگ صورتی، قهوهای یا حتی قرمز خواهید داشت.
معمولاً میزان کمی خون نیز میتواند رنگ ادرار را تغییر دهد. با این حال، گاهی این میزان بهاندازهای کم است که تنها توسط آزمایشگاه شناسایی میشود. علل دیگر وجود خون در ادرار عبارتاند از عفونت مثانه، سنگ کلیه، کیست یا التهاب کلیه. اگر در ادرار خود خون دیدید، به پزشک مراجعه کنید.
درد قسمت پایین کمر
بیشتر افراد مبتلا به سرطان کلیه تا مراحل بالای سرطان، درد کمر را تجربه نمیکنند. درد ناشی از سرطان کلیه در یک سمت پهلو در ناحیه بالای لگن و پایین دندههای شکم احساس میشود.
شدت این درد ممکن است از یک بیحسی تا تیر کشیدن شدید که معمولاً به صورت ناگهانی آغاز میشود، متغیر باشد. اگر به صورت ناگهانی دچار دردی شدید که بیش از چند روز ادامه داشت، به پزشک مراجعه کنید.
وجود توده یا قلمبگی
وجود یک توده یا قلمبگی در ناحیه شکم ممکن است نشانه هشداردهندهای از سرطان کلیه باشد. شناسایی قلمبگیهای کلیه بسیار دشوار است؛ زیرا این تودهها در بخشهای عمیق شکم قرار میگیرند. پس از شناسایی یک توده، پزشک یک سری تست مانند سیتیاسکن انجام میدهد.
اگرچه تودهها همواره باعث آشفتگی و درگیری ذهن میشوند؛ اما به خاطر داشته باشید همیشه نشاندهنده سرطان نیستند.
آنمی و خستگی
خستگی بیشازاندازه یکی از علائم رایج تمام سرطانها است. خستگی ناشی از سرطان با خستگی عادی فرق دارد. خستگی ناشی از سرطان با خواب از بین نمیرود. این خستگی در کارهای روزمره اختلال ایجاد کرده و باعث میشود فرد مبتلا ضعیف و بدخلق شود.
آنمی یا همان کمبود سلولهای قرمز خونی نیز میتواند باعث خستگی شود و فرد را رنگپریده کند. خستگیهای غیرعادی همیشه باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرند.
از دست دادن وزن، اشتها و بروز تب
یکی دیگر از علائم رایج سرطان، از دست دادن ناگهانی و غیرمنتظره وزن است. این نشانه معمولاً سریع بروز میکند و به رژیم لاغری یا غذایی فرد ربطی ندارد. فرد مبتلا به سرطان اشتهایی به خوردن غذا ندارد. حتی غذاهای مورد علاقه این افراد نیز برایشان اشتهابرانگیز نیستند.
تبهای بدون دلیل نیز ممکن است نشانه سرطان کلیه باشند، به ویژه زمانی که همزمان با علائم دیگر ظاهر شود.
تستهای شناسایی
برای تشخیص این که علائم موردنظر نشاندهنده سرطان هستند یا خیر، پزشک چند تست مانند آزمایش ادرار و آزمایش خون انجام میدهد. این تستها هر گونه مواد شیمیایی غیرعادی در خون را نشان میدهند و عملکرد کبد را نیز بررسی میکنند.
اگر پزشک تودهای را مشاهده کند، از تستهای تصویربرداری مانند امواج فراصوتی، سیتیاسکن و امآرآی استفاده میکند.
همچنین ممکن است بافتبرداری انجام شود تا سلولهای سرطانی داخل توده مورد شناسایی قرار گیرند.
متأسفانه سرطان کلیه تا مراحل نزدیک به آخر هیچ نشانهای ندارد. پس در صورت مشاهده هر کدام از این نشانهها، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. البته به خاطر داشته باشید تمام این نشانهها ممکن است دلیل دیگری به جز سرطان داشته باشند.