دیابت نوعی بیماری است که در آن قند خون فرد بیمار بر اثر کمبود انسولین یا ناتوانی بدن در استفاده از آن بالا میرود.
عدم توجه و مدریت درست بیماری دیابت باعث صدمه رسیدن به رگهای خونی و سلولهای عصبی و در نتیجه مسائلی از قبیل مشکلات مربوط به پا و نوعی بییماری به نام “نروپسی” میشود.
بالا رفتن قند خون همچنین ممکن است باعث صدمه رسیدن به چشمها و کلیهها شود و ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته را افزایش دهد.
- غذاهایی که میتوانند میزان قند خون بدن را کنترل کنند
افراد مبتلا به دیابت باید در درجه اول یک روتین غذایی منظم داشته باشند. رژیم غذایی که در آن فیبر، کربوهیدرات( برای دیرهضم بودن)، پروتئین بدون چربی و چربیهای سالم وجود داشته باشند، میتواند به متعادل شدن فشار خون روزانه کمک کند.
افراد مبتلا به دیابت باید از خوردن غذاهای کربوهیدراتدار ولی زود هضم مانند نان سفید و ماکارونی یا پاستا جلوگیری کنند و به جای آن از محصولات دیر هضم و مغذیتر مانند سبزیجات، غلات و حبوبات مانند لوبیا و انواع توتها استفاده کنند.
افردا دیابتی باید از غذاهای با شاخص قند خون (GI) پایینتر مطلع باشند زیرا خوردن این غذاها قند خون بدن را به آرامی بالا میبرد و شما را تا مدتها سیر نگه میدارند.
غذاهای GI پایین میتواند شامل بلغور جو دوسر، موسلی(ترکیبی از غلات و دانهها که با آب میوه یا ماست یا شیر سرو میشود) و سبزیجات غیر نشاستهای باشد. غذاهای با GI بالا که باید از آنها دوری کرد و یا حتیالامکان مصرف آنها را پایین آورد میتواند شامل نان سفید، آناناس و کدوتنبل باشد.
در ادامه به ۸ غذای فوقالعاده برای افراد مبتلا به دیابت میپردازیم
۱- گردو
گردو با داشتن ترکیبی از فیبر، پروتئین و چربیهای سالم، یک جایگزین عالی برای تنقلات کربوهیدراتدار مانند چیپس یا شیرینی است. اسیدهای چرب سالم موجود در گردو میتوانند کلسترول خوب بدن را بالا ببرند و کلسترول بد را پایین بیاورند. این روند باعث کاهش بیماری و سکتههای قلبی میشود. افردا دیابتی باید به یاد داشته باشند که ریسک بیماریهای قلبی در آنها بالاتر است. همچنین وارد کردن آجیل در رژیم غذایی و کم کردن وزن نیز باعث پایین آمدن قند خون میشود.
۲- نان حزقیال
نان حزقیال نوعی نان است که در آن به غیر از گندم که در نانهای سفید تنها از آن استفاده میشود، حاوی جو، لوبیا و عدس است. دانههای موجود در این نان خیس خورده و جوانه زده هستند و به همین دلیل حاوی مقدار بالایی پروتئین و مواد مغذی میباشند. این نان حاوی مقدار بیشتری ویتامین B ، فیبر، فولات و ویتامین C نسبت به بقیه نانها است. همچنین برای پایین نگه داشتن قند خون نیز مفید است.
۳- تخم کدوتنبل
تخم کدوتنبل یا کدوحلوایی حاوی مقدار زیادی منیزیم و چربیهای سالم است. کمبود منیزیم در بدن باعث مقاومت بدن در برابر انسولین( یکی از دلایل اصلی ابتلا به دیابت) میشود. برای هر افرایش ۱۰۰ میلیگرمی منیزیم در روز، ریسک ابتلا به دیابت نوع ۲، به میزان ۱۵ درصد پایین میآید. ۲ قاشق غذاخوری تخم کدوحلوایی حاوی ۷۴ میلیگرم منیزیم است. این حدود ۴/۱ مصرف منیزیم پیشنهادی روزانه ما به شما است.
۴- توت فرنگی
در یک مطالعه مشخص شده است که مادهای به نام فیستین موجود در توت فرنگی از مشکلات کلیه و مغز مربوط به دیابت جلوگیری میکند. همچنین مطالعه دیگری نشان داد که مصرف بالاتر توت فرنگی ریسک ابتلا به دیابت را پایین میآورد. یک فنجان توت فرنگی معادل ۱۶۰ درصد نیاز روزانه ویتامین C یک فرد با تنها ۵۰ کالری است. کمبود ویتامین C در بدن نیز میتواند منجر به دیابت شود.
۵- زنجبیل
این گیاه ضد التهابی به درمان و از بین بردن علائم و کاهش ابتلا به بیماریهای طولانی مدت مانند دیابت کمک میکند. گیاهانی که آنتی اکسیدان بالایی دارند، در بالای لیست غذاهای ضد التهابی هستند.
زنجبیل سرشار از آنتی اکسیدانها و ترکیبات سالم است که یکی از قویترین گیاهان ضد التهابی است.
مطالعات در مورد ارتباط زنجبیل با دیابت محدود است، با اینحال چندین مطالعه نشان داده است که زنجبیل سرعت بالا رفتن فشار خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد.
۶- اسفناج
کمبود پتاسیم در بدن ارتباط زیادی با ریسک ابتلا به دیابت دارد. هر فنجان اسفناج پخته شده شامل ۸۳۹ میلیگرم پتاسیم است که آن را به یکی از بهترین منابع پتاسیم تبدیل کرده است. یک فنجان موز حاوی ۵۳۹ میلیگرم پتاسیم است.
۷- دارچین
برخی مطالعات نشان داده شده است که دارچین قند خون بدن را کاهش میدهد در صورتی که برخی نیز با این نظریه مخالفند.
در یک آزمایش، شرکت کنندگانی که مقدار زیادی دارچین خورده بودند فشار خون انها از ۸٫۹ به ۸ کاهش پیدا کرده بود. همچنین افردای که مقدار کمتری مصرف کردند فشار خون آنها از ۸٫۹ به ۸٫۲ کاهش پیدا کرده بود.
۸- گوجه
همراه با دیگر میوه های غیر نشاستهای، گوجه میزان GI پایینی دارد. همچنین طبق یک مطالعه خوردن ۱٫۵ گوجه متوسط در روز میزان قند خون را پایین میآورد. آنها به این نتیجه رسیدند که گوجه ممکن است به کاهش ریسک مشکلات قلبی عروقی مرتبط به دیابت نوع ۲ کمک کند.
مثالهایی از غذاهای خوب برای وعدههای غذایی
صبحانه:
- نان حزقیال ( ترکیبات کربوهیدرات)
- اسفناج ( آنتی اکسیدان)
- تخم مرغ پخته شده ( پروتئین بدن چربی و چربیهای سالم)
ناهار:
- سبزیجات برگ سبز
- چغندرهای پخته شده یا کبابی
- ماهی تن یا مرغ ( پروتئین بدون چربی)
میان وعده:
- سیب
- گردو و دانه کدوتنبل
شام:
- ماهی آزاد
- زنجبیل تازه
- سیب زمینی شیرین همراه با دارچین
- مقدار زیادی از سبزیجات