وسیعتر شدن دقت و توجه مردم و بالا رفتن حجم اطلاعات و اخبار منتشرشده در رسانههای اجتماعی موجب شده است وسعت اخبار دروغین و اطلاعات غلط منتشرشده در این فضاها نیز بیشتر شود.
دلیل این کار و چگونگی انتشار این اطلاعات با این سرعت بالا مسئلهای است که ذهن محققان را به شدت به خود مشغول کرده است. این موضوع آنها را بر این واداشته تا به دنبال ابزار یا راهی باشند که به نوعی با انتشار این اخبار کذب و گمراهکننده برخورد کنند. یکی از موضوعات مورد بررسی محققان یافتن راهی برای کنترل کردن به کارگیری رباتهای شبکههای اجتماعی است؛ یعنی همان برنامههای کامپیوتری که به صورت خودکار پیام میدهند و فضای رسانههای اجتماعی را از اطلاعات غلط و خبرهای دروغین با کیفیت پایین پر کرده اند.
از طرفی کشف و تشخیص این رباتها به هیچ وجه کار سادهای نیست. علاوه بر این، نحوه پیگیری این خبرهای جعلی از سوی مردم و استقبال آنها برای دستیابی به اطلاعات بیشتر به انتشار بیشتر این اخبار و پر کردن فضای وسیعتری توسط رباتهای شبکههای اجتماعی، کمک کرده است. به عنوان مثال، مردم بیشتر تمایل دارند اطلاعاتی را پیگیری و بازنشر کنند که مطابق با علایق و عقاید آنها باشد. تحقیقات ثابت کرده است مردم این کار را حتی با وجود اینکه این اطلاعات دروغین و غلط باشد انجام میدهند.
محققان با مطالعات بیشتر به بررسی عوامل دیگری که ممکن است در انتشار اخبار دروغین و اطلاعات غلط مؤثر باشند پرداختهاند. آنها یک طرح کامپیوتری ساختند تا دریابند کاربران تا چه حد و به چه صورت تحت تأثیر این اطلاعات قرار میگیرند و دلیل محبوبیت این اطلاعات با وجود کیفیت پایینی که دارند چیست. محققان سعی کردند طرح کامپیوتری که ساختهاند با کیفیتی بالا و دارای آیتمهای جذبکننده مانند تصاویر زیبا و با کیفیت باشد که توجه کاربران را به خود جلب کند.
در نتیجه این طرح آزمایشی، محققان متوجه شدند که یک طرح چه با کیفیت بالا باشد یا با کیفیت پایین، به طور مساوی مورد بازدید کاربران و بازنشر کردن آنها قرار میگیرد زیرا توجه و دقت کاربران محدود است. از طرف دیگر، حجم وسیع و بیش از حد اطلاعات موجب میشود کیفیت بالا یا پایین از نظر آنها قابل تشخیص و حائز اهمیت نباشد. نتایج به دست آمده نشان میدهد که چرا اطلاعات با کیفیت پایین مانند اخبار دروغین و غلط همچنان مورد توجه و بازنشر کاربران قرار میگیرد.
یک راه که کمک میکند کاربران اطلاعات با کیفیت پایین را از کیفیت بالا تشخیص دهند این است که این حجم وسیع اطلاعات غلط و گمراهکننده کاهش یابد. راه کلیدی رسیدن به این هدف کاستن از میزان اطلاعاتی است که توسط رباتهای شبکههای اجتماعی ارائه میشود. این رباتها که اغلب اطلاعاتی گمراهکننده و اخبار کذب را منتشر میکنند در فضاهای مجازی، مثل توییتر، مانند یک فالوئر عمل میکنند یا با حسابهای کاربری جعلی میتوانند فالوئرهایی برای صفحات خود داشته باشند. رباتهای شبکههای اجتماعی قادر هستند رفتارهای انسان را در فضاهای مجازی تقلید کنند و همانند آنها فعالیتهایی از خود در این محیط بر جای بگذارند.
تعداد زیاد و رو به افزایش این رباتها را میتوان به کمک یک نرمافزار کنترل کرد. اگر رسانههای اجتماعی بتوانند این رباتها را کشف کنند و مانع از ادامه فعالیت گمراهکننده آنها شوند، متعاقباً میزان اطلاعات با کیفیت پایین در سیستم کاهش خواهد یافت. اما همان طور که پیشتر نیز اشاره شد تشخیص دادن و متوقف کردن این رباتها کار دشوار و چالش برانگیزیست. بنابراین، رسانههای اجتماعی میبایست در عملکرد خود بسیاد دقیق و محافظهکارانه عمل کنند. زیرا اگر در تشخیص ربات بودن یا نبودن یک حساب کاربری اشتباهی صورت بگیرد، یک حساب قانونی بسته خواهد شد که متعاقباً مشکلاتی در پی خواهد داشت. برای رسیدن به این مقصود، مطالعه و تحقیقات بیشتری باید صورت بگیرد.