۱- زعفران
تنها بوی زعفران کافی است که حواس شما را به سفری در دوردست ببرد. در طب سنتی شرقی زعفران به عنوان یک ادویه شادیآور در نظر گرفته میشود. طبق یک تحقیق ایرانی در سال ۲۰۱۵، زعفران اثری مشابه اثر داروهای ضد افسردگی دارد. متخصصین معتقدند زعفران مشکلات مربوط به خلق و خوی و افسردگی و همچنین مسائل رفتاری مربوط به تغذیه را هدف قرار میدهد. توجه داشته باشید که این ادویه شادیآور برای زنان باردار یا کودکان زیر ۶ سال توصیه نمیشود.
۲- دارچین
دارچین باعث تحریک سلولهای عصبی میشود و با افزایش تمرکز، حافظه و توجه، بر عملکرد مغز تأثیر بسزایی دارد. همچنین دارچین یک راه عالی برای جلوگیری از اشتیاق به خوردن مواد قندی است. دو نوع دارچین وجود دارد؛ اولی دارچین سیلان که ریز و گران است و دومی دارچین چینی که درشتتر و ارزان است.
۳- زردچوبه
این ادویه زرد رنگ که به خاطر خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانیاش معروف شده، باعث تحریک تولید سروتینین، یک هورمون شادیزا، میشود. این ادویه اغلب بر روی غذاهای هندی پاشیده میشود یا به عنوان ادویه ماهی تایلندی با شیر نارگیل مخلوط میشود. همچنین در غذاهای ایرانی نیز از زردچوبه زیاد استفاده میشود. بهتر است زردچوبه از منطقه کرالا در هند تهیه شود؛ زیرا دارای میزان بیشتری کورکومین است.
۴- رزماری
این ادویه علاوه بر عطر و طعم مدیترانهای و خوشمزهاش دارای خواص درمانی نیز هست. رزماری به هنگام خستگی جسمی یا روانی، فرسودگی و افسردگی میتواند به بدن انرژی دهد. رزماری با آرام کردن اعصاب، برای افرادی که از بی خوابی رنج میبرند، بسیار مفید است.
۵- آویشن
این گیاه نیز مانند رزماری با تحریک ذهن و آرامش اعصاب یک ادویه مناسب برای رفع خستگی روانی، استرس و بیخوابی است. آویشن حاوی لیتیوم، یک ماده معدنی است که دارای خواص ضد افسردگی است. همچنین آویشن با داشتن تریپتوفان اسیدهای آمینه باعث تولید سروتینین میشود که یک هورمون ضروری برای خواب است.