پروفسور Catherine Salmon، استادیار روانشناسی در دانشگاه University of Redlands در شهر Redlands کالیفرنیا میگوید: «فرزند اول شما مدتی را به تنهایی با والدین سر کرده و تنها مرکز توجه و سرمایهگذاری والدین بوده است. زمانی که فرزند دوم متولد میشود، شرایط تغییر میکند و اغلب فرزندان بزرگتر، نقشی دیکتاتوری ایفا میکنند و در واقع والدین دوم برادر یا خواهر کوچکتر خود میشوند».
با این حال، یک واقعیت در مورد بیشتر ترتیبهای تولد فرزندان وجود دارد. به گفته پروفسور روانشناسی دانشگاه University of Texas در Austin، Toni Falbo، «زمانی که تحقیقات گسترده در این زمینه را مورد بررسی قرار میدهید، میتوانید بازتابی از هوش را به دست آورید که با شرایط خواهر یا برادری و ترتیب تولد مرتبط است. با این که تفاوتهای زیادی وجود دارد؛ اما یکی از تفاوتهای کلی این است که فرزندان اول نسبت به فرزندان دوم و سوم باهوشتر هستند».
وی افزود: «فرزندان اول، همان طور که از اسمشان مشخص است، اولین فرزند خانواده هستند. شما با فرزند اول یاد میگیرید که چگونه پدر و مادر باشید و سعی میکنید از هر سن و مرحله فرزند اول عکس بگیرید. همچنین فشار بیشتری به فرزند اول تحمیل میکنید. در فرزندان بعدی پدر و مادرها کمتر نگران میشوند».
فرزندان میانی و آخر معمولاً به دنبال جلب توجه هستند و این موضوع چالشی برای آنان محسوب میشود. این پروفسور میگوید: «فرزندان اول معمولاً بیشتر مورد توجه والدین هستند؛ اما فرزندان میانی و آخر، این میزان توجه را دریافت نمیکنند. آنها مجبورند توجه والدین خود را میان برادر و خواهران خود تقسیم کنند».
فرزند میانی معمولاً تنها میماند که باعث میشود وی کارهای بزرگ و مهمی انجام دهد. بیل گیتس و مایکل دل هر دو فرزند میانی هستند. فرزندان میانی در نهایت به افرادی تبدیل میشوند که تفکرات معمولی ندارند و ما همواره به چنین افرادی نیاز داریم، هم در خانواده و هم در جامعه.
با این که فرزندان آخر مراحل رشد آسانتری را با والدین باتجربه سپری میکنند؛ اما این موضوع نیز ممکن است مشکل ساز باشد. ممکن است از فرزند آخر انتظار داشته باشید که از خواهر و برادران بزرگتر خود پیروی کند یا برعکس از این راه خارج شود. از طرف دیگر، فرزندان آخر ممکن است والدین خود را سخت گیر نبینند یا والدین انتظارات بالایی از آنها نداشته باشند.
در نهایت ترتیب زمان تولد میتواند یک عامل تأثیرگذار در خانوادهای که ایجاد میکنید، محسوب شود. این موضوع درس مهمی برای تمام والدین است. شما باید فرزندان خود را تشویق کنید تا با عقاید کلیشهای مقابله کنند و اجازه دهید به فردی تبدیل شوند که خود میخواهند. ترتیب تولد فرزندان نباید بر این روند تأثیر بگذارد.
پریا اقدامی