بیشتر افراد در حین رانندگی با هندزفری با تلفن صحبت میکنند و این کار را بیخطر میدانند؛ زیرا دستهایشان آزاد است و گوشی را در دست نگرفتهاند؛ اما فکر میکنید این کار تا چه اندازه درست است؟
طبق یک تحقیق جدید که در دانشکده فناوری دانشگاه کویینزلند انجام شده است، استفاده از سیستمهای هندزفری گوشی همراه به اندازه در دست گرفتن گوشی همراه در حین رانندگی خطرناک است و حواس راننده را پرت میکند.
مرکز تحقیقات مربوط به تصادفات و ایمنی جاده دانشگاه کویینزلند اخیراً تأثیر استفاده از گوشی همراه بر روی ایمنی راننده را مورد بررسی قرار داده است. در این تحقیق مدتزمان عکسالعمل و نحوه عملکرد رانندگی بررسی شده است.
یکی از مسئولان این دانشگاه در این رابطه میگوید: «ما یک گروه از رانندگان را انتخاب کردیم و آنها را در یک شبکه جاده مجازی قرار دادیم که در آن یک عابر پیاده خارج از دید راننده از یک راه باریک وارد خیابان میشد. سپس عملکرد و مدتزمان عکسالعمل راننده در حین صحبت با گوشی با هندزفری و بدون هندزفری را مورد بررسی قرار دادیم. مدتزمان عکسالعمل رانندگانی که یا با هندزفری یا بدون هندزفری با تلفن صحبت میکردند، ۴۰ درصد طولانیتر از افرادی بود که از گوشی استفاده نمیکردند».
وی افزود: «در واقع، این یعنی فاصله عکسالعمل راننده با تأخیر ۱۱ متری برای وسیله نقلیهای که با سرعت ۴۰ کیلومتر در ساعت حرکت میکند».
درگیر شدن مغز برای انجام مکالمه تلفنی دلیل اصلی حواسپرتی راننده محسوب میشود. این موضوع ربطی به در دست گرفتن یا نگرفتن گوشی توسط راننده ندارد.
نتایج این تحقیق نشان میدهد که مکالمات تلفنی با هندزفری و بدون هندزفری تأثیر مشابهی بر روی عکسالعملی که نسبت به حوادث محیطی عادی مانند ورود عابر پیاده به خیابان از پیادهرو نشان داده میشود، دارند.
محققان توصیه میکنند قوانین مربوط به استفاده از گوشی همراه در وسایل نقلیه بایستی مجدداً بررسی شوند؛ زیرا بیشتر کشورها در دست گرفتن گوشی همراه را ممنوع کردهاند؛ اما مشکلی با استفاده از گوشی با هندزفری ندارند.