یک تحقیق جدید که در دانشگاه Yale صورت گرفته، نشان داد که حق با مادربزرگها بوده است.
ویروس سرماخوردگی رایج (rhinovirus) در هوای سرد، فعالیت بیشتری از خود نشان میدهد. محققان دریافتند این ویروس در دمای معمولی بدن، فعالیت کمتری دارد. احتمالاً این واقعیت احتمالاً شما را متعجب کرده است؛ اما محققان این واقعیت را بیش از ۵۰ سال است که میدانند و احتمالاً نصیحت مادربزرگها در مورد هوای سرد نیز از همین سرچشمه میگیرد.
سیستم ایمنی بدن وظیفه دارد تا با ویروس سرماخوردگی مقابله کند، در نتیجه احتمالاً میزان ویروس داخل بینی شما، مهم نیست؛ زیرا بدن همواره با این ویروس مقابله میکند. با این حال، اگر دمای بدن بر روی توانایی سیستم ایمنی برای مقابله با این ویروس تأثیر داشته باشد، چه میشود؟
به عبارت دیگر، اگر در هوای سرد قرار بگیرید، بدن شما باز هم میتواند با سرماخوردگی مقابله کند؟
برای پاسخ به این سؤال، محققان سلولهایی از مجرای تنفسی موشها را برداشتند و عکسالعمل آنها به ویروس سرماخوردگی را موردبررسی قرار دادند. برخی از سلولها را در دمای ۳۷ درجه سلسیوس که دمای طبیعی بدن محسوب میشود، نگه داشتند و برخی دیگر را در دمای کمتر یعنی ۳۳ درجه سلسیوس قرار دادند.
محققان دریافتند عکسالعمل ایمنی طبیعی سلولها به ویروس سرماخوردگی در دمای پایینتر ضعیف شده است. این تحقیق نشان داد که کاهش دما، باعث کاهش توانایی سیستم ایمنی برای از بین بردن ویروس سرماخوردگی میشود؛ به عبارت دیگر دمای پایین صرفاً توانایی ویروس برای گسترش را افزایش نمیدهد.
در دمای طبیعی بدن، ویروس سرماخوردگی توسط سیستم ایمنی بدن میزبان بهتر شناسایی میشود و فاکتورهایی که از گسترش ویروس جلوگیری میکنند، در دمای بالاتر عملکرد بهتری از خود نشان میدهند.
از آنجا که در این تحقیق از موشها استفاده شده، نمیتوان این نظریه را در مورد انسانها به صورت قطعی بیان کرد. یکی از محققان اظهار داشت که تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت خواهد گرفت. وی افزود: «با این حال، اگر مکانیسمهای مشابهی در انسانها وجود داشته باشد، فکر میکنم هوای سرد باعث کاهش دمای حفره بینی شده و باعث بهبود شرایط برای افزایش ویروس میشود».
بنابراین شما میتوانید به مادربزرگ خود بگویید که حق با وی بوده است. این تحقیق از این عقیده پشتیبانی میکند که هوای سرد یکی از عوامل ابتلا به سرماخوردگی است؛ زیرا عکسالعمل سیستم ایمنی به ویروسهای سرماخوردگی را ضعیف میکند. مطمئناً بیفایده نیست که در هوای سرد، لباس بیشتری بپوشید. به ویژه سعی کنید اطراف بینی و مجراهای هوا مانند دهان و گوش را کاملاً بپوشانید؛ زیرا این مجراهای هوایی جاهایی هستند که برای گسترش ویروس کاملاً مناسب بوده و شما را به میکروب آلوده میکنند.
پس زمانی که در هوای سرد زمستان از خانه خارج میشوید، کلاه و شالگردن یادتان نرود.