طبق گزارش امسال مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، تقریباً ۹۰ درصد افراد بالغ و کودکان در آمریکا بیش از میزان پیشنهاد شده نمک مصرف میکنند. طبق این گزارش، بیشتر افراد بالغ روزانه بیش از ۳۴۰۰ میلیگرم نمک مصرف میکنند.
این گزارش هشداردهنده است. طبق این گزارش ۷۵ درصد از نمک مصرف شده از طریق مواد غذایی فرآوری شده وارد بدن میشود.
با این حال برخی از محققان معتقدند این میزان نمک بسیار کم است. در واقع برخی معتقدند مصرف این میزان نمک بیشتر از فایده، ضرر دارد.
مزایا و معایب مصرف نمک
طبق گزارش انجمن قلب آمریکا، مصرف نمک ۹۰ درصد از آمریکاییها از طریق کلراید سدیم تأمین میشود که در نمک سفره وجود دارد و به مواد غذایی فرآوری شده برای حفظ طعم و ماندگاری اضافه میشود.
همه میدانند که بدن به مقداری نمک نیاز دارد؛ زیرا این ماده برای عملکرد اعصاب و ماهیچهها ضروری است و به تنظیم مایعات بدن کمک میکند.
طبق یک تحقیق که در نشریه Cell Metabolism منتشر شده، مصرف نمک میتواند باکتریهای مضر را نیز از بین ببرد و احتمال بروز عفونت را کاهش دهد.
با این حال، تحقیقات متعدد نشان دادهاند مصرف بیش از اندازه نمک احتمال ابتلا به مشکلات قلبی جدی را افزایش میدهد. این موضوع سلامت رگهای قلب را بیشتر تحت تأثیر قرار میدهد و با فشارخون بالا، سکته قلبی و بیماریهای قلبی ارتباط دارد.
طبق تحقیقی که در نشریه Agricultural and Food Chemistry منتشر شده، رژیم غذایی پرنمک باعث آسیب به کبد میرسد. همچنین یک تحقیق دیگر نشان داده مصرف نمک زیاد احتمال ابتلا به اسکلروز چندگانه یا اماس را افزایش میدهد.
این موضوع که مصرف نمک زیاد به بدن ضرر میرساند، کاملاً محتمل است. نمک زیاد باعث میشود بدن آب زیادی در خود نگه دارد که منجر به اعمال فشار به قلب و رگهای خونی شده، فشار خون را بالا میبرد. بدین طریق احتمال بروز بیماریهای رگهای قلب افزایش مییابد.
اگرچه برخی از محققین مصرف ۲۳۰۰ میلیگرم نمک در روز را عادی و کافی میدانند، برخی دیگر معتقدند حتی مصرف ۳۰۰۰ میلیگرم نمک در روز کم است و سلامتی را به خطر میاندازد.
طبق گفته یک تیم تحقیقاتی، تنها افرادی که مبتلا به فشارخون بالا بودند، با مصرف نمک زیاد در معرض خطر بیشتر برای ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته قرار داشتند. این افراد نمک زیاد را ۶۰۰۰ میلیگرم در روز عنوان کردهاند.
این نخستین تحقیقی نیست که مصرف کم نمک را که در حال حاضر توصیه میشود، مورد سؤال قرار میدهد. در سال ۲۰۱۴، تیمی از محققین در شهر نیویورک متوجه شدند کاهش مصرف نمک به کمتر از ۲۵۰۰ میلیگرم در روز با کاهش احتمال ابتلا به مشکلات سلامتی که با مصرف نمک زیاد در ارتباط بودند، ارتباطی ندارد.
با این حال این موضوع مشخص است که کاهش مصرف نمک، فشارخون را کاهش میدهد. در نتیجه مصرف ۲۳۰۰ میلیگرم نمک در روز میتواند از مشکلات سلامتی ناشی از مصرف نمک زیاد جلوگیری کند.
در کل باید تحقیقات بیشتری در مورد میزان مناسب نمک صورت گیرد. اگرچه برخی از متخصصین کاهش مصرف نمک را توصیه میکنند؛ اما عدهای معتقدند قبل از این توصیه بایستی تحقیقاتی در مورد اثرات درازمدت کاهش مصرف نمک بر روی سلامتی صورت گیرد.