چرا شنیدن صدای کشیده شدن ناخن روی تخته سیاه باعث ایجاد لرزه و ارتعاش در انسان میشود؟
احتمالاً شما هم مانند اکثر آدمها تحمل شنیدن صدای کشیده شدن ناخن روی تخته سیاه را ندارید. حتی تصور آن هم ناراحتکننده است. این صداهای ناهنجار عموماً در میان افراد مختلف غیر قابل تحمل است.
شاید به همین دلیل است که نیمی از دانشمندان در پی آن هستند تا کشف کنند چرا این صداها تأثیر عمیقی بر جسم و روان انسان میگذارد و دلیل واکنش ناخودآگاه انسان زمان شنیدن این صداها چیست. دانشمندان در برخی از تحقیقات خود این طور استنباط کردهاند که شکل ظاهری مجاری شنوایی انسان باعث میشود شنیدن این صداهای گوشخراش تأثیری چنین عمیق داشته باشد که موجب اکراه و بیزاری فرد گردد.
محققان طی آزمایشها و بررسیهای مختلف به این نتیجه رسیدند که صداهای ناخوشایند کشیدن ناخن روی تخته سیاه و همچنین صدای کشیدن چنگال روی بشقاب فرکانسی نزدیک به هم دارند. آنها ابتدا این صداها را روی افرادی امتحان کردند. همان طور که انتظار میرفت باعث آزار و ناراحتی آنها شد. در این تحقیقات شنوندگان از منبع صدا بیاطلاع بودند. در مرحله بعد، این صداها را با کمی تغییر و افزودن قسمتهایی موزون و همآهنگ مجدداً پخش کردند.
در پایان تحقیقات، نتایج روی نواری ضربان قلب و فشار خون افراد را ثبت کرده بود. با تغییر در نتها، تغییراتی نیز در حالات جسمی و روحی شنوندگان مشاهده شد. آنها متوجه شدند شنیدن صداهای ناهنجار و آزاردهنده، رسانایی پوست افراد را به میزان قابل توجهی تغییر میدهد. نتایج تحقیقات نشان داد که شنیدن این صداها موجب بروز واکنشهای جسمی و روحی در افراد میشود. شدیدترین فرکانسها بین ٢٠٠٠ تا ۴٠٠٠ هرتز ثبت شده است؛ جایی که بیشترین حساسیت بخش شنوایی انسان را نشانه میگیرد.
تحقیقات نشان داده است که این صداها در برخی مواقع ممکن است تا این حد غیر قابل تحمل نباشند. به عنوان مثال، زمان کشیدن گچ روی تخته سیاه، شنونده در آن لحظه به صدا و منبع آن فکر نکند و بر نقطه ای دیگر تمرکز کند.
انتخابهای مغز
تحقیقات دیگری با این موضوع که در زمان شنیدن این صداها در مغز چه اتفاقهایی می افتد صورت گرفت. در نتایج تحقیقات مشخص شد که زمان شنیدن این صداها بین دو ناحیه مغز ارتباطی به وجود میآید: ناحیهای که مربوط به بخش شنوایی مغز میشود و ناحیهای که مربوط به احساسات است.
زمانی که شنوندگان صداهای ناهنجار را میشنیدند ارتباطی بین بخش شنوایی مغز که فرایند دریافت صدا را بر عهده دارد و لوزهها که فرایند دریافت احساسات ناراحتکننده را برعهده دارند، برقرار و اخطاری ارسال میشد. در تحقیقات مشخص شد هر چه درصد آزاردهندگی این صداها بیشتر میشود، ارتباط بین این دو ناحیه از مغز هم بیشتر میشود.
در نتیجه بررسی صداهای مختلف، خوشایندترین صداها، صدای جریان آب و صدای خنده نوزاد و آزاردهندهترین آنها صدای کشیدن چاقو روی شیشه و گچ روی تخته سیاه اعلام شد.
محققان بعد از انجام تحقیقات و آزمایشهای مختلف به این نتیجه رسیدند که ناخوشایندترین صداها با درصدی تخمینی بین فرکانس ٢٠٠٠ تا ۴٠٠٠ هرتز قرار میگیرد. یعنی نقطهای که گوش انسان در حساسترین حالت خود قرار میگیرد. دلیل اصلی این حساسیت هنوز مشخص نشده است. در نتایج تحقیقات نکته جالبی نیز به چشم میخورد؛ این که صدای گریه شامپانزه هنگام احساس خطر شبیه به صدای کشیدن گچ روی تخته سیاه است. بنابراین، در پایان محققان به این نتیجه رسیدند که عکسالعمل ناخودآگاه انسان به صداهای آزاردهنده ممکن است به دلیل شباهت این صداها به زنگ خطر باشد که به نوعی امنیت انسان را تهدید میکند.