وقتی که مرگ سیاه در شهرها در قرون وسطی بیداد میکرد، هیچ کس نمیدانست که چگونه و چطور این بیماری وحشتناک گسترش یافته است. پس از چندین نسل، انسانها سرانجام متوجه شدند که کک و باکتری موش مقصر این بیماری هستند. این لحظه نقطه عطفی برای قدرت علم بود. با گذشت قرنها، باهوشترین ذهنها هر روز به بررسی سؤالات علمی دشوار میپردازند. با این حال، حتی با وجود درخشانترین ذهنها و هوش مصنوعی، همچنان سؤالات بیپاسخی در دنیا وجود دارند. در ادامه به معرفی ۱۰ سؤال علمی میپردازیم که هنوز پاسخی برای آنها مشخص نیست.
۱۰. چرا رؤیا میبینیم؟
دانشمندان و متخصصان خواب میدانند که افراد به طور معمول در در طول چرخه خواب و به هنگام حرکت سریع چشم در حال رؤیا دیدن هستند. شما میتوانید ببینید که یک شخص چه زمانی خواب و رؤیا را تجربه میکند چراکه در خواب، چشمانش به این طرف و آن طرف میچرخند و بدنش نیز ممکن است تکان بخورد. در این زمان، الگوهای الکتریکی مغز بسیار فعال هستند، درست همانند زمانی که شما بیدار هستید. با این حال، دانشمندان نمیدانند که چرا ما رؤیا میبینیم. رؤیا ممکن است انعکاس استرس زندگی روزمره یا رهایی از آن باشد و حتی ممکن راهی برای ذهن باشد تا از خودش در برابر تهدیدها و خطرات محافظت کند.
۹. چطور میتوانیم سرطان را از بین ببریم؟
سرطان یکی از کشندهترین بیماریها است. در حالی که طب مدرن میتواند درمان را برای سرطان ارائه بدهد اما این درمان برای همه انواع سرطانها مؤثر نیست. سرطان اشکال مختلفی دارد و بخشهای زیادی از بدن را تحت تأثیر قرار میدهد اما ویژگی بارز همه آنها تکثیر سلولی غیر قابل کنترل است. مطمئنا با درست کردن نحوه زندگی میتوان از سرطان جلوگیری کرد و این در حالی است که روشهای درمانی سرطان روز به روز در حال بهبود هستند اما هنوز هم نمیتوان درمان قطعی برای سرطان ارائه کرد.
۸. وقتی میمیریم چه اتفاقی رخ میدهد؟
درست همان قدر که دوست داریم بفهمیم زندگی چطور شروع شده، میخواهیم ایده خوبی از اتفاقات پس از مرگ داشته باشیم. مسئله زندگی پس از مرگ یا فقدان آن یکی از قدیمیترین سؤالاتی است که بشریت را آزار داده است. دانشمندان میدانند که سلولهای بدن انسان یکی به یکی خاموش میشوند تا شما از دنیا بروید. ولی آنچه پس از خاموش شدن کامل مغز شما رخ میدهد، برای دانشمندان همچنان نامشخص است.
۷. آیا ما در جهان هستی تنها هستیم؟
در حالی که مطالعه کیهان شناسی و فیزیک کوانتومی به ما پاسخهایی درباره کیهان داده است اما هنوز هم نمیدانیم که آیا ما تنها شکلهای حیات هوشمند در جهان هستیم یا خیر. برخی بر این باور هستند که غیر ممکن است در میان میلیاردها سیاره قابل سکونت کهکشان راه شیری و دیگر کهکشانها، حیات هوشمند دیگری وجود نداشته باشد. با این حال، هنوز به طور قطعی مشخص نشده که آیا در نقاط دیگر جهان هستی حیات وجود دارد یا خیر.
۶. آگاهی از کجا میآید؟
ما انسانها نسبت به اطراف خود و همچنین نسبت به خودمان آگاهی داریم. ذهن ما مملو از دیالوگهای درونی و سؤالاتی درباره این است که کی هستیم و هدفمان در جهان چیست. تا آنجا که میدانیم، ما تنها موجوداتی هستیم که این نوع آگاهی فعال را داریم ولی نمیدانیم که این آگاهی از کجا میآید. با اینکه مغز تمام محاسبات ذهن ما را بهصورت فیزیکی انجام میدهد اما ماده فیزیکی مغز نمیتواند شرایط غیرفیزیکی مانند آگاهی را ایجاد کند.
۵. چند گونه روی سیاره زمین زندگی میکنند؟
زمین خانه مجموعه خیرهکنندهای از موجودات و گیاهان است. با این حال، ما هرگز نخواهیم دانست که چه تعداد گونه متفاوت روی سیاره زمین ساکن هستند چراکه گونهها بسیار زیاد و متنوع هستند ولی با این وجود، دانشمندان در تلاش برای شناخت همه گونهها هستند ولی پیدا کردن همه گونهها و شمردن آنها کار بسیار دشواری است.
۴. آیا واقعیت واقعی است؟
واقعیت انسانی مفهومی لغزنده و متزلزل است. هر کسی که یک کابوس را تجربه کرده باشد، میداند که احساس گیر افتادن در میان خاطره و رؤیا چیست. این تجربیات این ایده را مطرح میکنند که حواس ما محدودیتهایی دارند. شاید چشمها، گوشها و حس بویایی ما واقعاً کل داستان را درباره واقعیت اطراف ما بیان نمیکنند. شاید چیزها و آدمهای زندگی ما توهم باشند. چطور بفهمیم که هر یک از این اشیا و موجودات واقعاً وجود دارند؟
۳. زندگی چطور شروع شد؟
سیاره ما مملو از درختان، علفها، پرندگان و زنبورها است. همچنین پر از باکتریهای بیشمار است. همه اینها زندگی هستند و همه برای زنده نگه داشتن گونه خود بازتولید میکنند. اما در وهله اول زندگی چطور آغاز شد؟ چطور تودهای از سلولها از مجموعهای بیاثر از مولکولهای آلی به موجودی در حال چرخش و گاهی حتی هوشمند تبدیل شدند؟ با این حال، با وجود همه توضیحات علمی و مذهبی، ما هنوز واقعاً نمیدانیم که زندگی چطور شروع شده است.
۲. آیا سفر در زمان ممکن است؟
سفر در زمان یکی از برجستهترین و جالبترین مفاهیم علمی به شمار میرود که مطمئنا توجه افراد بسیار زیادی را به خودش جلب کرده است. نکته جالب این جا است که سفر در زمان ممکن است تخیلی نباشد و فقط ما هنوز متوجه نشدیم که چطور کار میکند. یکی از همین احتمالات در رابطه با سفر در زمان، کرم چالهها هستند که میتوانند افراد را در فضا و زمان جابهجا کنند.
۱. آیا هستی واقعاً بینهایت است؟
وقتی به آسمان تاریک شب نگاه میکنیم، ستارههای بیشماری را مشاهده میکنیم و همین نیز ما را به این فکر میاندازد که جهان بینهایت است. در هر صورت، دانشمندان هنوز نمیتوانند مشخص کنند که آیا جهان هستی واقعاً بینهایت است یا خیر ولی محققان تئوریهای مختلفی در رابطه با آن دارند.